🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цацаров поиска още два депутатски имунитета

Това са на Димитър Гамишев от ГЕРБ и на колегата му от БСП Манол Генов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание още две искания за сваляне на депутатски имунитет - на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев и на колегата му от БСП Манол Генов.

Искането за Гамишев е във връзка с дело за катастрофа с причинена смърт поради несъобразена скорост, което се е случило още през ноември 2014 г. Обвинителният акт е внесен в Окръжен съд – Благоевград, на 22 юни 2016 г., т.е. повече от година и половина по-късно. За точно една година оттогава са проведени седем съдебни заседания, а в осмото съдебно заседание на 15 май т.г. адвокатът на Гамишев представил удостоверение, че той е избран за депутат на последните избори от април т.г. Благоевградският съд е прекратил наказателното производство и го е изпратил на Софийския градски съд (СГС), на който са подсъдни престъпленията от общ характер, извършени от лица с имунитет. В СГС делото е образувано и спряно заради имунитета на подсъдимия.

Искането за Манол Генов е по далеч по-актуално разследване на Окръжна прокуратура - Пловдив, препратено на Софийската градска прокуратура, за пет случая на купуване на гласове в Асеновград на последните парламентарни избори. Генов е роден в Асеновград, а е избран с листата на БСП в Пловдив.

Освен това срещу Генов има и друго обвинение като съучастник и подбудител на главния архитек на Асеновград за даване на незаконно разрешение за строителство в защитена местност - културно наследство.

С Гамишев и Генов исканите имунитети в това Народно събрание стават шест. Преди тях прокуратурата поиска имунитета на Веселин Марешки ("Воля"), Светла Бъчварова (БСП), Делян Добрев (ГЕРБ) и Димитър Аврамов (ДПС).