🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заложници на Цацаров

При главния прокурор се затваря веригата от зависимости, обвързваща политическата и съдебната власт с икономическата и медийната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

• Детайлите от случая с издателя на вестник "Сега" показват как се замитат и най-грозните скандали в държавата.

• При главния прокурор се затваря веригата от зависимости, обвързваща политическата и съдебната власт с икономическата и медийната.

• Това, което позволява на представителите им да нарушават закона, да крадат публични средства и да безчинстват в най-бедната държава от ЕС, е обществената апатия.

"Аз бях поканен от главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това нещо, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, дето моята телевизия BiT, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ... и, разбира се, в. "Сега" и Комарницки. И аз го гледам и му викам: "Вие какво искате да ми кажете? Нямам нищо общо с "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с BiT, освен че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета. И този нахалник какво ми каза: "Ама аз не смятам, че нямате право да го правите..." И аз викам: "Вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам."

След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие разбирате ли в какво общество живеем? Да оставим детайлите, но бях поканен на среща по негова молба в чужд офис."

Провалът на съдебната реформа позволява на прокуратурата да определя политическия и икономически дневен ред на обществото.

адв. Михаил Екимджиев пред "Медиапул"

Тези думи на собственика на "Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, станали широко известни от качен в YouTube на 19 април видеозапис от негово изказване пред Дамския бизнес клуб в София, родиха скандал, чиито същностни измерения надминават по сила труса от назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Двата скандала всъщност са в градация и демонстрират нагледно това, което всички иначе знаят, но на което малцина си позволяват да реагират - ако този през юни 2013 г. разкри политическия цинизъм, с който се конструира държавната машина, през април 2017 г. тя ни показа нагледно и начина, по който работи - чрез сливането през всякакви зависимости на политическата, съдебната и медийна власт в единен юмрук срещу всяка проява на независимост.

Прокуратурата по замисъла й е основният инструмент, с който държавата гарантира законност и справедливост. През изминалата седмица въпросът в каква държава живеем остана висящ, защото никой от облечените с отговорност за функционирането й не беше заставен да отговори. Събрани в осем въпроса и отговора, детайлите от случая "Цацаров срещу Дончев" дават безмилостно ясна картина, включително и на технологията, по която се замитат всички скандали.

1. Какво знаем за срещата - #имате хубав бизнес...

Главният прокурор не отрече огласената от Сашо Дончев информация, че са се срещали. В последвалите интервюта Дончев уточни, че това е станало в понеделника преди парламентарни избори в ЦУМ, в офиса на бизнесмена и член на ръководството на БСП Георги Гергов. Той разказа, че два дни по-рано Гергов го извикал в офиса си и го попитал дали стои зад "Да България" на Христо Иванов и телевизията BiT и след като получил отрицателен отговор позвънил на главния прокурор. Цацаров обаче имал ангажимент същия ден и насрочил срещата за понеделник. На нея той се оплакал от карикатурите на Христо Комарницки в "Сега" и го попитал: "Защо го правите? Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо?"

"Тогава разбрах какъв е замисълът на срещата", каза Дончев. А когато предложил на Цацаров личния си телефонен номер, за да не се налагат посредници, главният прокурор му отговорил: "Нали не се съмнявате, че кореспонденцията и телефонът ви се контролират", но отрекъл това да са "неговите хора", а други специализирани звена в държавата.

Първоначално Дончев е смятал, че "замисълът" е свързан с писмо от прокурори, което получил - с въпроси за жалбата на "Овергаз" в Еврокомисията от 2011 г. заради злоупотреба с господстващо положение на държавните "Булгаргаз"и "Булгартрансгаз". Дончев показал на Цацаров писмото, а главният прокурор го попитал дали това не са частни въпроси.

След като същата вечер разказал по телефона на водещия в BiT Сашо Диков за случилото се, на другия ден Дончев получил sms от Георги Гергов със съдържание: "Много говориш по телефона." В изявите си шефът на "Овергаз" многократно посочи, че Гергов, с когото не са приятели, но семействата им се познават отдавна, е имал само добри намерения - да му помогне. Дончев също така заяви, че е готов да сътрудничи и свидетелства на всяко разследване на случая.

2. Какво е в основата - #политически мотивиран икономически рекет

Основополагащо за скандала е обстоятелството, че главен прокурор посещава офис на висш партиен функционер, срещу когото има сигнали в прокуратурата, и чрез неговото брокерство се среща с друг бизнесмен, срещу когото също има сигнал в прокуратурата. От прокурорската акция в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се разбра също, че срещата в офиса на Гергов през март се е провела по време на течаща проверка, като неин обект са били и дружествата на Дончев.

Реакцията на Цацаров до този момент се изчерпва само с едно прессъобщение, в което отхвърли, че е оказвал натиск и заяви, че срещата всъщност е била поискана от шефа на "Овергаз", а той приел, тъй като Дончев представлява интересите на една от работодателските организации в България (Българската стопанска камара - бел. ред.), намеквайки също, че последният се е опитал да му окаже натиск. Освен че предишни срещи на главния прокурор с работодателски организации се състояха в кабинета му в Съдебната палата и бяха последвани от прессъобщения, мълчанието по всички огласени детайли от разговора обаче оставя валидни засега единствено твърденията на Дончев. От тях става ясно едно: главният прокурор заплашва издател на вестник (заради карикатурите на Христо Комарницки в "Сега"), а заплахата недвусмислено е отправена към бизнеса му (дистрибуция на газ).

Медийната среда в България е доминирана от корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, притежател на шест вестника, който контролира 80 на сто от печатното разпространение.

"Репортери без граница" в годишния доклад за свободата на медиите в 180 държави, огласен в сряда

Нещо повече - като повод за заплахата са посочени и една политическа партия ("Да България", чийто лидер Христо Иванов е сред най-отявлените критици на Цацаров) и друга медия (телевизията BiT, в която Сашо Диков също си позволява да критикува главния прокурор).

3. Има ли престъпление - #до кръста в Наказателния кодекс

"Срещата Цацаров-Дончев" е стъпване с двата крака до кръста в Наказателния кодекс", коментира в сряда по телевизия Bilgaria ON AIR адвокат Николай Хаджигенов. Всъщност срещата на Цацаров със сигурност вдига редица етични въпроси не защото магистратите не могат да се виждат с бизнесмени, а заради целия контекст, в който тя се случва.

Първо, случаят потвърди съмненията за специалната връзка между Цацаров и пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Това е притеснително най-малкото защото Гергов е получавал бонус от пловдивския съд и прокуратурата. Второ, форматът, в който главният прокурор отива в чужд офис, извикан там от посредник (тук няма спор по фактите), поражда съмнение, което уронва престижа на съдебната власт.

Оттам нататък, поне според изнесеното от Дончев, Цацаров е извършил редица нарушения - заплашвал го е със служебното си положение, издал е класифицирана информация (че телефонът му се подслушва) и т.н. От публикуваната на хартия позиция на главния прокурор не става ясно точно какъв е предметът на срещата. А защо Цацаров не е сезирал прокуратрата, а кое бил "притискан" от Дончев за прокурорски проверки, е въпрос, който също виси без отговор.

4. Какво трябва да последва - #отстраняване и пълно разследване

Ако България е дори най-базовият вариант на правова държава, при скандал от такъв институционален мащаб вече трябва да е започнала процедура за пълно разследване на случая. Реалното й провеждане изисква временно отстраняване на главния прокурор. В нормалните държави той сам би се оттеглил от поста си, докато трае проверката, но тъй като Цацаров не дава заявка в тази посока, това би трябвало да стане с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В понеделник шестима членове на съвета (малцинството, което се опитва да провокира реакция след всеки скандал със съдебната власт) внесоха искане за проверка на фактите по случая. "Има няколко безспорни. Срещата е между двама бизнесмени и главния прокурор по инициатива на единия бизнесмен и в неговия офис в момент, когато се провеждат избори, а този бизнесмен е член на ръководството на политическа партия", посочи председателят на ВКС Лозан Панов и припомни как 11 членове на ВСС, сред които и Цацаров, искаха обяснения от Калин Калпакчиев не за факти, а за снимки с бивш правосъден министър (Христо Иванов - бел.ред.) и представител на Европейската комисия в България. "Да видим каква ще е реакцията сега", допълни Панов. Още на следващия ден близката до Пеевски телевизия "Канал 3" успя да вмъкне в дневния ред на ВСС искане за проверка на сигнал срещу него.

5. Защо няма да се случи - #заради контролирания от Цацаров ВСС

Масовото очакване за решението, което органът на съдебната власт трябва да вземе е, че искането за проверка ще бъде отхвърлено с гласовете на контролираното от главния прокурор мнозинство от 17 членове на съвета. На заседанието на ВСС в четвъртък очакването се потвърди (виж текста "Спасяването на (не)редника Цацаров")

Първо, до този момент, за пет години те нито веднъж не са влизали в конфронтация с ръководителя на държавното обвинение и не само винаги са изпълнявали неговите повели, а и са правили всичко, за да покриват проблемите около него. Обяснението: повечето от тях са избрани през 2012 г. именно с мисията да назначат Цацаров за главен прокурор - едната част през контролираните от съдебната номенклатура делегатски събрания на съдиите и прокурорите, а другата - след договорка между основното кадрово тяло в по-предишния парламент (Цветанов/Фидосова/Пеевски).

Един от най-изявените представители на мнозинството - Ясен Тодоров (чието име се появи в доклад за корумпираните магистрати, публикуван по времето на Филчев), председател на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС, в защитна реч за Цацаров (пред вестника на Пеевски "Монитор") поиска оставката на Лозан Панов с аргумента, че се разиграва "сценарий за дестабилизиране на държавата", който приписа на партията "Да, България" и лидера й Христо Иванов. "Олигархията се чувства застрашена и затова атакува главния прокурор", заяви Тодоров, като обвини Сашо Дончев, че не е направил оплакването си от Цацаров "пред компетентните органи по каналния ред", а след това уточни, че всъщност той нямало от какво да се оплаква.

Показателна е защитата и на бившия главен прокурор Никола Филчев. "Ясно стана на всички, че той ще си завърши мандата въпреки крясъците на Ивановци, Радановци, Таковчета и други костовачета. А работата на г-н Цацаров получи неведнъж висока оценка от редица български и европейски институции", каза Филчев, през чийто мандат политическият тормоз беше синоним за дейността на прокуратурата.

6.Какво последва де факто - #прокурорска акция в КЕВР

В понеделник с показна акция в енергийния регулатор започна досъдебно разследване срещу длъжностни лица от комисията по сигнал до главния прокурор от 16 януари т.г. В него се твърди, че подадената шест години по-рано жалба на "Овергаз" в ЕК срещу монопола на държавните "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" е застрашила "финансово-икономическата сигурност на енергийните дружества", тъй като България може да бъде санкционирана с 200 млн. евро, а Сашо Дончев съзнателно е изложил на риск изпълнението на правителствената програма в областта на газа.

Това на практика означава, че всеки, който реши да си търси правата (например по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, с жалба до Европейския съд по правата на човека или до ЕК за нарушение на правото на ЕС), потенциално застрашава националната сигурност. Заедно с това разследването ще се занимава и с дружествата на Дончев, за да установи дали действията на регулатора спрямо тях не са причина за високите цени на газа.

Досъдебното разследване е на базата на предварителната проверка, извършена от Специализираното звено към Софийската градска прокуратура. След като сигналът срещу Дончев е от 16 януари, а срещата в офиса на Гергов - на 21 март, логично е да се предположи, че Дончев е бил вече обект на проверка, когато Цацаров се е срещнал с него.

7. Кой гарантира замитането - #основните политически играчи

От избраните в новия парламент партии единствената адекватна реакция дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска оставка на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро на партията и я получи. В същото време от втората политическа сила, която беше на крачка да вземе властта на изборите през март, заявиха, че с това за тях случаят е приключил. Тоест не желаят да се занимават с истинския проблем - това, че главният прокурор в държава от ЕС оказва политически и икономически натиск. Като хора, които са участвали в управлението, от БСП знаят, че конфронтацията с главния прокурор винаги може да доведе до инвентаризация на старите папки.

И ако за Корнелия Нинова това може да е близко до погасителната давност (скандалът с Ангел Александров, Делян Пеевски, Румен Овчаров и т.н. беше преди десет години), то Борисов има от какво да се притеснява повече. Реакцията на бъдещият бивш премиер и лидер на най-голямата партия, която отново ще управлява, беше изумителна. Директно и без намек дори за проверка той взе страната на Цацаров, като го обяви за жертва на заговор. По думите му, като отишъл на срещата в ЦУМ, главният прокурор "попаднал в капана на червени олигарси, които с парите си опитват да върнат "Мултигруп" във властта". Лидерът на ГЕРБ e убеден освен това, че те са искали нещо от Цацаров и пита "какво са му давали" - с надеждата, че главният прокурор ще отговори.

Опитът хем да каже нещо по скандала (едва на четвъртия ден), хем да не настъпи Цацаров, изглежда не е бил убедителен. Само след няколко дни прокуратурата удари ГЕРБ в най-болното място - пътното строителство, и така показа, че може да взима "заложници" измежду най-близките до Борисов.

Президентът Румен Радев също се държа предпазливо. Той потвърди, че на 5 април в президентството е получено писмо с искане за среща от Съюза на издателите по повод упражнен натиск върху независим издател, но в него липсвал конкретният повод - срещата на Дончев с главния прокурор. Искането остава без отговор, а междувременно държавният глава отказа да коментира скандала с аргумента, че прокуратурата е независима институция. И с уточнението, че "ако има възможност" да се срещне с главния прокурор, ще обсъдят въпроса.

Макар и покрит от президентския имунитет, който е абсолютен (не, че Цацаров не се опита да разследва неговия предшественик Плевнелиев), Радев знае, че неотдавнашната акция на ДАНС срещу фирма, подпомагала неговата кампания, не е случайна. Това заедно със сигналите от времето, когато ръководеше военно-въздушните сили и поръчката за нови изтребители, е достатъчен аргумент новият президент също да бяга от конфронтация с главния прокурор.

Две политически формации - останалите извън парламента "Да България" и "Нова република", призоваха за пълно разследване на случая, включително и с парламентарна анкетна комисия. Изгледите това да се случи не изглеждат много вероятни.

8. Как реагираха медиите и обществото - #Je suis Tzatzarov

Реакцията на изданията, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, е показателна. След едно денонощие мълчание в един глас и с еднакви "опорни точки" те се втурнаха в защита на Цацаров и да омаловажават разкритията на Дончев. Случаят показа за пореден път, че независимо какви са отношенията между Цацаров и Пеевски, между тях има стратегическо сътрудничество, което включва не само взаимно клауза за ненападение - прокуратурата не разследва Пеевски, медиите на Пеевски не притесняват Цацаров, но и активна подкрепа.

Едва ли случайно - когато главният прокурор попитал издателя на "Сега" защо "с този хубав бизнес му е необходимо това" - е размахал една от книжките, които притежаваният от Пеевски вестник "Телеграф" издаваше серийно в предизборната кампания, с долнопробни лъжи за опозиционно настроени политически лидери и издатели на независими медии.

Вече беше даден примерът с предишния главен прокурор на Германия и начина, по който той беше принуден предсрочно да напусне поста си през 2015 г. Поводът е разследването за държавна измяна, което германската прокуратура започнала срещу двама блогъри от сайта Netzpolitik.org, публикували плановете на вътрешното разузнаване за евентуално разширяване на следенето в интернет.

Причината обаче е друга - единната реакция на медиите и гражданите, които излязоха на многохиляден митинг в центъра на Берлин срещу "кампанията за сплашване". За сравнение, на уморения протест, организиран след скандала пред Съдебната палата в София, отговори "случайно съвпаднал" контрапротест, уж срещу цените на газа (мургави участници, които зкриват лицата си от камерите) - точно в стила на контрапротестите от времето на Орешарски.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 27

    Досега имах известни резерви към Сашо Дончев, но вече определено изпитвам уважение към него. Така както Цацаров не може да го разбере ("Имате хубав бизнес, защо Ви е необходимо?"), така и аз като Сашо Дончев смятам, че човек не живее единствено заради парите. Желая му здраве и успехи!

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 12

    Само И когато - главен и окръжни прокурори се избират на преки избори като шерифи, ше е възможно в БГ да видим някой крадократ между кокошкарите в затвор.. и възраждане на доверието в правната система..

    Нередност?
  • 3
    jazzi avatar :-|
    jazzi
    • - 1
    • + 16

    Мисля, че няма две мнения по въпроса, че скандалът е голям и засяга директно висш държавен орган. Чудя се защо изобщо не се обсъжда прекратяване на единовластието на *главния* по напълно законов ред, а именно промени в Конституцията относно съществуването в този вид. Един текст за премахване на длъжността и установяване на Главна прокуратура, с няколко члена, с разминат мандат от 5 г. напр. би трябвало да реши въпроса незабавно заради непосредственото действие на Конституцията. Затова трябва в НС да се постави въпроса за свикване на ВНС и изработване на проект, с който, освен този с *главния*, да се решат и много други установени в Прехода проблеми. Включително и този с промяната на самата Конституция - сещате ли се за последното ВНС?!

    Нередност?
  • 4
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 1
    • + 3

    По-добре, че няма протести, защото задкулисието ще се консолидира, а така ще си изкарат кирливите ризи наяве. Добре е и това, че става все по-явна битката м/у КГБ и ГРУ на български терен.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 13

    Главният прокурор има огромна власт и никакъв контрол.. Има независимост по конституция и то го прави много слаб пред роднините си, приятелите.. Хората с парите .. Просто защото няма как да откаже.. Много е лесен и за убеждаване.. И изнудване. Независимо дали е Цацаров или ще е някой друг. Това е слабостта на независимите по закон институции и постове.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 17
    • + 1

    Буря в чаша с чешмяна вода, цялата работа!!

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 6

    Даже си мисля, че ако е мъж на място главният прокурор - сам ще поиска контрол от държавата.. за своя пост.. но това само ако вече не е кукла на конци.

    Щото само когато има външен контрол върху неговата дейност, той може да отказва услуги. Иначе просто - няма как да откаже на убедителните си роднини, приятели и хора с пачки и бухалки/и други убежаваши инструменти/...

    Нередност?
  • 8
    putarak avatar :-|
    Умен и красив но не умнокрасив
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от " Da be.. da.. ": Колега, всички министър председатели на България са почти избрани като шерифи, а президентите са точно избрани пряко от народа и ТОЧНО заради това ББ ще ни е премиер за трети път, а РР ни е президент... Да не се заблуждаваш, че при пряк избор на главен прокурор при същата нереформирани прокуратура, резултата би бил различен от сегашния? Просто имаме нужда от нов тип прокуратура, а не от сегашната съветска прокуратура.

    Нередност?
  • 9
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 1
    • + 7

    Бих посъветвал цацаров да успокои топката. Не се знае кога ще се създаде европейска прокуратура. Може да стане неочаквано бързо. Тогава от рзследващ цацаров много бързо може да стане разследван. Нещата могат страшно да се усложнят за него. Затова, цаци, гледай в перспектива за да не рониш горчиви сълзи после.

    Нередност?
  • 10
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "Putarak":
    ТОЧНО заради това ББ не мой изкара ни един мандат до края..
    ..колега,,
    Ако прокурорите се избират - това е легитимно.. а не крадократите да се наговарят кого да курдисат, та да не ги преследва.. или поне правоверните...
    А какво пречи да се сложи и клауза за отзоваване или импийчмънт - както е на английски? А? Освен това при избрани независими окръжни прокурори на Главния ще му е трудно да "командирова" и т.н. А, и ако искат да ги преизберат - ще требе и да работят здраво през мандата.. ама не за КОЙ..
    .. колега::

    Нередност?
Нов коментар