🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата внесе обвинения за "модела КТБ", без дума за Пеевски

Повече от три години след затварянето на Корпоративна търговска банка и започналото разследване през 2014 г., делото най-накрая ще може да започне

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В четвъртък сутринта прокуратурата предаде 18 лица на съд за източването на КТБ. Сред тях са мажоритарният собственик на фалиралата банка Цветан Василев и двамата бивши подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Обвиненията са за организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев, създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, за длъжностни присвоявания в размер на 2.5 млрд. лв., длъжностно присвояване на 205 млн. лв. изнесени в брой от трезора на КТБ и за престъпления по служба от служители на "Банков надзор" на БНБ.

От прокуратурата посочиха, че в рамките на разследването са разпитани над 400 свидетели, направени са 90 експертизи, а доказателствата по делото са събрани в 1360 тома. Обвинителният акт е дълъг 11 хил. страници, като вместо него до медиите беше изпратен дълъг 150 страници есеистичен документ, който започва така:

"Поради огромния мащаб както на присвоените средства, така и на въздействието, което това оказва върху икономиката и обществото, "Моделът КТБ" представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена "финансова измама", случвала се в новата ни българска история /измерима с проценти от БВП/. По своята същност този модел представлява функционално-структуриран технологичен механизъм на социални и контролно-управленски взаимоотношения, чрез които група лица, под ръководството на обвиняемия Цветан Василев, успяват да присвоят обществените средства, привлечени и поверени им за стопанисване в "Корпоративна търговска банка" АД."

От него става ясно, че разследването на КТБ се е разделило на 25 разследвания и това е първото, което стига до съда. Става дума за дела за пране на пари, длъжностни престъпления и: ""финансиране" на политици, журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот; "финансиране" на лични нужди на обв. Василев; "финансиране" на инвестиционни (губещи или печеливши) инвестиционни, медийни и други проекти на обв. Василев; увеличаване на капиталовата база на КТБ АД; осигуряване на парични средства за подържане пирамидалното функциониране на КТБ АД (за обслужване на получени вече кредити на търговски дружества - кредитополучатели без реална търговска дейност контролирани от обв. Цветан Василев)." Какво се случва с тези дела Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, отказа да каже "на този етап".

От изпратения от прокуратурата документ става дума, че над 30 млн. лв. от банката са отишли до евродепутата Николай Бареков, който е посочен като "най-яркия пример" за раздаваните от КТБ пари. Иван Гешев каза още, че извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Цветан Василев между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева "са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета". Той отказа да назове дали има други политици, които са получавали пари, защото нямало да е коректно.

В документа не се среща името на депутата ДПС и някогашен бизнеспартньор на Цветан Василев Делян Пеевски. На въпрос дали името му го има в обвинителния акт наблюдаващият прокурор Иван Гешев заяви, че го няма, както няма и имената на Путин и Обама. Прокурорът заяви, че няма информация Пеевски да е получавал пари от банката. На въпрос, че при проверката на прокуратурата през 2009 г. за финансирането на сделката за купуването на вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика" е станало ясно, че тя е финансирана с пари от КТБ, Гешев отговори: "Не ми е известно". В опит да му се припомни, че тази проверка е била прекратена от бившия апелативен прокурор на София Ангел Илиев, Гешев попита: "Кой беше Ангел Илиев?"

Иван Гешев благодари на колегите си и на "второто правителство на Бойко Борисов", което финансирало разследването. Той каза, че с парите, които са били източени от КТБ е можело да се построят всички магистрали или да се превъоръжи армията или да се дадат надбавки на пенсионерите.

В опит да илюстрира сложността на делото Гешев каза, че ако едно обикновено разследване е операция на апендицит, то това за КТБ е "присаждане на глава".

Според държавното обвинение банката е била източвана точно така, както от годни се знаеше - чрез отпускането на необезпечени кредити на свързани с мажоритарния собственик фирми.

"Дружествата – кредитополучатели без реална търговска дейност (които могат да бъдат наречени условно и "кухи дружества"), са основният градивен елемент в структурата, която обвиняемият Цветан Василев създава за съзнателното присвояване на имуществото на КТБ АД и ползването му по лична негова преценка и за лични негови проекти. "Моделът КТБ" по своята правна и фактическа същност се осъществява чрез конкретна технология на привидно кредитиране, позволяваща средствата на банката да се присвояват по разпореждане и в полза на целево предназначение, разпоредено от обв. Цветан Василев" е записано в документа

Основните дейности на Василев са били свързани с "финансиране" на политици, журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот, "финансиране" на лични нужди на обвиняемия Василев", "финансиране" на инвестиционни (губещи или печеливши) инвестиционни, медийни и други проекти на Василев, увеличаване на капиталовата база на КТБ, осигуряване на парични средства за поддържане пирамидалното функциониране на КТБ АД (за обслужване на получени вече кредити на търговски дружества - кредитополучатели без реална търговска дейност, контролирани от обв. Цветан Василев)" се посочва в документа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 16

    Пеевски е новия Левски, него ни куршум, ни обвинение го лови.

    Нередност?
  • 2
    kutsaroff avatar :-?
    Пепи
    • - 1
    • + 9

    Мдаа. сега част от тези пари ще върнат завъртайки се между адвокати, посредници, прокурори, вещи лица, тарикати, биячи, е*ачи и тем подобни екземпляри. И след 3-4 или 5 години няма да има един осъден или ще има един двама, ама те отдавна ще са за с европейска заповед за издирване. Ехх на 39г. съм и най-хубавите ми години минаха в тази хубава татковина да чакам да се случи нещо- а то нищо !
    Понякога ми иде да напиша някъде К*Р и да изчезна

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 7

    Бойко Борисов и Делян Пеевски са един и същи човек.

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 4

    Поредните разкази по картинка или свободни съчинения на Цацароцирка. Същите като убийците на Пеевски, фалшивите бюлетини, микробусите с двойни дъна, 205 млн в челни чували.... и още и още измислици.
    За КТБ четете Кольо Парамов, и да не сме съгласни....там има доста истини.

    Нередност?
Нов коментар