🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС върна данъчното дело на Бареков в изходна позиция

След близо 3.5 години процесът почва отначало, с тези темпове ще дочака абсолютната давност

Николай Бареков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил решението на Административния съд в Пловдив, с което беше потвърден ревизионният акт, издаден от данъчните срещу евродепутата Николай Бареков.

През септември 2014 г. НАП издаде ревизионен акт, с който констатира, че бившият водещ дължи общо 48.9 хил. лв. данък върху доходите за периода от 2008 до 2012 г. Николай Бареков го обжалва пред Административен съд - Пловдив, който го потвърди. Евродепутатът се обърна към ВАС, който след процес, продължил година и половина, върна делото в първа инстанция.

Съдиите Фани Найденова (докладчик), Бисер Цветков и Росица Драганова приемат, че първата инстанция е издала решение, което е общо мотивирано, без самостоятелен и задълбочен анализ на възраженията на Бареков и представените от него доказателства. ВАС отбелязва, че от депозирането на възражения пред данъчните и издаването на ревизионния акт били минали два дни, който срок "е твърде кратък за да обоснове задълбочен преглед от страна на ревизиращите органи на възражението и приложените доказателства от ревизираното лице".

В решението си ВАС коментира още, че долната инстанция не е коментирала възраженията на Бареков, че голяма част от пътуванията в чужбина са командировки за сметка на работодателя, който е поел всички направени разходи, нищо че същите са платени с кредитни и дебитни карти на евродепутата.

В действителност Административният съд в Пловдив коментира в решението си това възражение, като го оставя без уважение със следните мотиви: "Друга огромна част от направените разходи, видно от подробните извле­че­ния в табличен вид, представляват луксозни разходи за лични нужди (очевид­но покупки на луксозни стоки в различни държави, градове, населени места и летища и в различни магазини на марките Louis Vuitton, Donna Karan, United Colors of Benetton, Armani Jeans, Sportstaff, Sergio Rossi, Hugo Boss, Calvin Clein, Gucci, Dolche & Gabbana, Christian Dior, Chanel, Sarl Arianie, Victoria`s secret и много други), които също не могат, а и няма логика да бъдат приспаднати от на­чис­лените като разход суми за дневни и квартирни пари."

Сред другите аргументи на ВАС да отмени решението е, че не е обсъден от съда начинът, по който е формирана данъчната основа на базата на семейни приходи и разходи, при положение че Николай Бареков и тогавашната му съпруга Евгения са били обект на две отделни ревизии. "Макар и в българското национално законодателство да не съществува института на "семейно облагане", извършването на две паралелни ревизии на двамата съпрузи, както е подходено в случая, и разделяне поравно между двамата на установената данъчна основа за облагане по 1/2 за всеки от тях предполага пълна идентичност между установените задължения на всеки от съпрузите в издадените им самостоятелни ревизионни актове", коментира ВАС.

След решението на ВАС делото ще се върне в начална фаза - Административния съд в Пловдив, където трябва да бъде разгледано от нов състав, който да се съобрази с мотивите на по-горната инстанция. При предишното разглеждане на делото процесът на първа инстанция е продължил около година, а на втора - година и половина. Ако тези темпове се запазят, това означава, че казусът ще приключи окончателно в средата на 2021 г., когато голяма част от задълженията, които НАП твърди, че Бареков има, ще се погасят от абсолютната десетгодишна давност.

Ревизиите срещу Николай Бареков започнаха след затварянето на КТБ. По твърденията на прокуратурата евродепутатът и създаденият от него проект "България без цензура" са получавали десетки милиони от КТБ. Въпреки това срещу Бареков няма повдигнато обвинение, което се обяснява с това, че линията му на обществено говорене е в синхрон с интересите на Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 7
    • + 2

    Защото е Бареков него трябва да го съдят по-така ли?
    Наредбата за командировките в чужбина е пределно ясна. Тя фиксира признавания размер на дневните пари, коите не се доказват - яко щеш яж, ако щеш си купи гащи от Викториас сикрет. Квартирните също имат лимит. Ако щеш спи в Риц, но срещу фактурата от там ще ти покрият толкова, колкото е по Наредбата.
    Лош е Бареков, ама правилата нека важат и за него. А внушението, че ВАС протака е недостойно и махленско.
    Америка за България също плаща заплатите в Капитал, ама никой не твърди, че им нарежда какво да пишат, нали ;-)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 4

    Андрешковското отношение към съда и правото се полага и с подобни текстове.

    И какво: на косъм сме да ни бъде внушено, че върховни съдии газят правото, за да бранят Бареков и да му осигупят давност - за 48 хил.лв?
    И защо го правят?
    Ами платил им е...


    Това с плащането е много деликатна за Икономедия тема. По-добре да не я подхващат...

    Нередност?
  • 3
    guentertreitel avatar :-|
    guentertreitel
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Никъде в статията не се намеква, че на съдиите е било платено. Преразказва се решението и се цитират факти - кога и колко време е продължило производството.

    Апропо - Бареков кога ще върне 30 млн. лв., които взе от КТБ?

    Нередност?
  • 4
    kochoparabellum avatar :-|
    kochoparabellum
    • - 2
    • + 5

    Ама поне разбрах - Бареков носи сутиен :)

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2


    До коментар [#3] от "
    guentertreitel
    ":

    Написах "внушено". За мен е ясно какво означава това. За вас не знам - видимо приемате нещата буквално.
    Затова едва ли ще се запитате защо от стотиците дела на съставите на ВАС точто с това ни занимават?
    В сайта на ВАС не е много трудно да се намери решение 1324 от 30.1.18 г на І-во отд. на ВАС.
    Може да го прочетете, ако не желаете друг да ви сдъфква заключения.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    [quote#5:"D-r D"]сдъфква [/quote]

    СдъВква - от "дъвча". "ДъВка", а не "дъФка", явно ЛаФка Ви е на сърце.

    Нередност?
  • 7
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 3

    Четохме решението, ние също знаем как се борави със системата на ВАС - дори и след като Милиционерът Колев я осакати. Но нека помислим и над друго - по ревизионни актове на НАП - и то за доста по-малки суми - в миналото активно се е задействал #Сотир. Така че - случайно ли е, че още не е повдигнал обвинение на Дудука? Ами не е случайно - вижте каква словесна полюция избълва той в Европарламента (и то на български) по време на "речта" на Тиквата - и нещата стават ясни. И това е само един пример. Вижте и как бълва по журналисти от Нова и БТВ, които са неудобни на #КОЙ - и става още по-ясно.

    А че Дудука ще си спести данъците по давност, това е повече от ясно. Ако прочетете внимателно протоколите и определенията по това дело, ще видите как Дудука всячески е бавел и протакал. Което, разбира се, е само част от картинката. Другата част е, че ВАС му е позволил да го прави. Защо ли? Дали пък #Сотир не е провел дружески разговор с #ГК и #ГЧ?! В ЦУМ, например - нали е близо до ВАС. Дали пък след това - особено наскоро - ГЧ не е провел още по-дружески разговор със съдийския състав?! Вие как мислите? Изключено ли е това като вариант?



    Нередност?
Нов коментар