🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парите за Бареков първо идваха в пликове, а после в чувал

Въпреки множеството доказателства, че е получавал пари от КТБ, прокуратурата отказва да разследва евродепутата

Февруари 2014 г. Николай Бареков и партията му България без цензура, заедно с ВМРО, протестират срещу "политиците на прехода" по улиците на София. През това време финансистът на партията Христо Цирков вече е започнал да получава пари в пликове от КТБ
Февруари 2014 г. Николай Бареков и партията му България без цензура, заедно с ВМРО, протестират срещу "политиците на прехода" по улиците на София. През това време финансистът на партията Христо Цирков вече е започнал да получава пари в пликове от КТБ
Февруари 2014 г. Николай Бареков и партията му България без цензура, заедно с ВМРО, протестират срещу "политиците на прехода" по улиците на София. През това време финансистът на партията Христо Цирков вече е започнал да получава пари в пликове от КТБ    ©  Георги Кожухаров
Февруари 2014 г. Николай Бареков и партията му България без цензура, заедно с ВМРО, протестират срещу "политиците на прехода" по улиците на София. През това време финансистът на партията Христо Цирков вече е започнал да получава пари в пликове от КТБ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници доказателства на прокуратурата по делото КТБ

Какво има в делото КТБ

Плодовете на отровеното дърво

Банка на ръчно управление


Офшорните владения на Цветан Василев
- Липсата на обвинения за финансирането на Николай Бареков и партията му от КТБ е ярък пример за корупцията в прокуратурата.

- По делото срещу Цветан Василев има множества доказателства, че преди изборите за европейски парламент през 2014 г. партията на Бареков е получавала милиони в брой.

- Чадърът над евродепутата най-вероятно се дължи на лоялното му отношение към Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

В края на май 2013 г. около Съдебната палата в София са се събрали стотина човека. Те са водени от изпълнителния директор на ТВ 7 Николай Бареков и са на странно мероприятие: протест в защита на главния прокурор Сотир Цацаров.

Повод са серията от разследвания, които прокуратурата започна срещу представители на първия кабинет "Борисов" около аферата с печатницата за бюлетини в Костинброд в навечерието на извънредните избори. На раздадените плакати четем: "Цацаров ние сме с теб" и "Доживяхме честен прокурор".

Това събитие щеше да бъде част от серия подобни, които осигуряваха (макар и бутафорна) улична подкрепа на Цацаров.

През следващата една година щяха да избухнат протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Бареков щеше да излезе от журналистиката (за която всички знаеха, че е финансирана от КТБ) и да основе партията "България без цензура" (за която всички знаеха, че е финансираната от КТБ). Тя заедно с ВМРО щеше да спечели две места в европейския парламент - за Николай Бареков и за Ангел Джамбазки.

Малко след това Корпоративна търговска банка щеше да рухне. Избягалият в изгнание неин собственик Цветан Василев щеше да признае, че помощта за младия политик, която е осигурявал, е била грешка. През 2014 г. пред журналисти наблюдаващият разследването за КТБ прокурор Иван Гешев щеше да допълни индиректно, че с присвоените от КТБ пари е бил финансиран "един политически проект". През 2017 г. той заедно с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова изнесоха информация, че Бареков е разследван и че сумите, стигнали от КТБ до него и партията му, са в порядъка на 25-30 млн. лв.

Нищо от това не се отрази на Бареков, който бързо се беше ориентирал, че ако остане на страната на Цацаров и Пеевски и действа в синхрон с интересите им, то ще може да разчита на защита.

От материалите, които прокуратурата е внесла в съда по делото срещу Цветан Василев, има множество доказателства не само за това, че Николай Бареков и политическият му проект са били финансирани нерегламентирано с пари от КТБ по нареждане на Василев, но и че с пари, теглени от касата на банката, най-вероятно са били купувани гласове.

Разговорливият финансист Цирков

През февруари 2014 г. активистите от "Протестна мрежа" внасят сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Николай Бареков, в който визират именно финансирането на "новия политик". Сигналът е оставен на трупчета.

Няколко месеца по-късно - през юли 2014 г., политическият контекст е силно променен. Правителството на Пламен Орешарски е изчерпано, а офанзивата на Сотир Цацаров срещу ГЕРБ приключи толкова спонтанно, колкото и беше започнала година по-рано.

Четири дни след като Орешарски подава оставка, в Софийска градска прокуратура постъпва сигнал от политическото ръководство на РЗС, насочен срещу Николай Бареков. Към него е приложен лист с ръкописни бележки, с които явно се искат различни суми за Бареков - месечни плащания (които тръгват от 50 хил. и стигат до 600 хил. лв.), искане за финансиране за къща за 505 хил. евро и 1 млн. евро премия. Под тях има резолюция с почерка на Василев: "Засега даваш" и уточнения при какви условия.

Няма нищо учудващо в това, че сигналът идва от лидера на РЗС Яне Янев - към този момент той подкрепя открито ГЕРБ, а през есента ще стане и съветник на Бойко Борисов.

Сотир Цацаров изпраща сигнала до Софийска градска прокуратура, където е присъединен по делото КТБ. Назначената експертиза категорично доказва, че финансистът на Бареков и България без цензура Христо Цирков е написал пасажа от листа с поисканите суми, а Цветан Василев - останалата част.

Един ден след постъпването на сигнала, разследващите впрягат сериозен ресурс, за да издирят финансиста. Централата на партията в хотел Хемус е обградена от полиция, а той е издирван с негова снимка А4 на всички известни адреси.

В крайна сметка е призован и разпитан от прокурор Иван Гешев и двама следователи. Той разказва, че познава и работи с Бареков от 2012 г.: "В края на 2013 г., по-точно в последното тримесечие на годината, господин Бареков започна да ми се обажда по телефона или да ме вика в кабинета си, като ми казваше да отида при Бисер Лазов (някога дясна ръка на банкера Цветан Василев) на шестия етаж и да взема от него нещо, което трябва да му го занеса на него - пояснявам на Николай Бареков."

В началото Цирков не бил сигурен дали в белите запечатани пликове има пари и документи, но "в един момент пликовете почнаха да стават по-пълни. Тогава, взимайки ги в ръка, усетих, че най-вероятно в тях има банкноти. Само първите два-три пъти не знаех какво нося. После вече знаех, че нося пари."

Той обяснява "технологията на получаване на пари така: "Влизах при Лазов и му казвах "Дошъл съм за нещата" - като под нещата разбирахме и аз и той, че става въпрос за пари. Искам да кажа, че с Лазов почти не си говорихме дълго, просто си разменяхме кратки реплики, от които ставаше ясно, че съм дошъл за пари и трябва да ги получа. Понякога знаех колко пари трябва да получа, като това ми го казваше лично Бареков, но понякога не знаех. Нещата бяха хаотични."

С течение на времето парите започват да идват в по-големи пликове, после в чанти, а накрая и в чувал: "Беше с размери около 60 сантиметра широчина и около 30 височина... Такова чувалче видях за пръв и последен път, не се виждаха парите. Странен ми се стори. Този чувал го взех през месец май, преди европейските избори, които бяха на 25.05.2014 г."

Пред разследващите Христо Цирков ще обясни, че парите, които е взимал, не са били осчетоводявани, а разплащанията са ставали на ръка. Парите са отивали за хората около Бареков по негово разпореждане. Цирков първо казва, че не си спомня точно кои, но след като следователите му му напомнят наказателната отговрност, която носи той ги изброява - Калина Крумова (сега съветник на вътрешния министър Валентин Радев), Стефан Кенов (бивш депутат от ББЦ), Ангел Славчев (лидер на януарските протести), Димитър Цветков (бивш кадър на ГЕРБ), Теодора Стоянова, Боряна Павлова (кандидати за депутати от ББЦ през 2014 г.)

Христо Цирков казва, че по разпореждане на Бареков са били открити близо десет банкови сейфа в различни банки.

"Всичко това съм го правил, защото съм мислил, че по този начин не върша нищо нередно, а изпълнявам задълженията си От целия разпит и от изложеното от мен оставам с впечатление, че съм използван, без да съзнавам, че върша нещо нередно," завършват показанията на Цирков, когото "Капитал" потърси на мобилния телефон, но той не отговори.

Пари в чували преди изборите

Показанията на Христо Цирков не са единствените, в които се твърди, че Бареков е получавал пари.

В края на 2015 г. ключовият свидетел на прокуратурата Бисер Лазов дава показания заради намерена разписка от изпълнителният директор на банката Орлин Русев от която става ясно, че през май 2014 г. той е получил в брой близо 30 млн. лв. "по разпореждане на Цветан Василев". От пресконференция на прокуратурата през 2017 г. стана ясно, че и самият Русев, който от обвиняем се превърна в свидетел, е дал показания, че близо 25 млн. лв. от касата на банката са отишли за финансирането на проекта на Бареков "България без цензура". В документите по делото, с които "Капитал" разполага, не успяхме да открием такъв разпит.

"За една част от тези суми имам ясен спомен. Примерно за последната сума от 23.05.2014 г. в размер на един милион и петстотин хиляди евро имам спомен, че аз бях в Гърция и по телефона Василев ми разпореди да бъдат осигурени от КТБ АД един милион и петстотин хиляди евро и да бъдат предоставени на хора, изпратени от Николай Бареков за изборите, които предстояха след два дни", свидетелства Лазов, а прокуратурата го пита дали иска да му бъде осигурена защита, но той отказва. За това теглене свидетелства и главната касиерка Маргарита Петрова, която си спомня, че малко преди европейските избори е подготвила голяма сума в брой, която е предала в чувалчета на Бисер Лазов.

Друг касиер - Юлия Илиева, която е предоставяла парите, казва директно за какво става дума: "Това обаче според мен са пари, които са дадени за изборите, защото тези суми съм ги отразявала във файла "избори 2014". Този файл си го създадох аз, за да имам за себе си отчетност".

Очевидно към добрия изборен резултат на Бареков е била впрегната цялата банка. В мейл между ръководството на банката се говори как клиент на банката, който се занимава със земеделски земи "без нито лев е докарал 3000 гласа на един млад начинаещ политик!" Същият човек, който трябвало да получава пари от свързана с Цветан Василев компания, бил заявил, че от 150 хил. лв., които ще взема, ще задържи 10-15 хил., а останалите ще дари на България без цензура.

Николай Бареков е разпитан седмица по-късно (вижте карето).

"Капитал" изпрати въпроси на Цветан Василев по различни теми от материалите по делото. Той не пожела да коментира част от тях с аргумент, че разследването на вестника не е за това как и защо бе фалирана КТБ или състоятелността на обвиненията, а е насочено към евентуални нарушения на нормативната база в процеса на дейността на банката. Конкретно по темата за Бареков и ББЦ банкерът коментира: "По отношение на Бареков – основното финансиране на Бареков мина през бонуса от 2 000 000 евро, платен му за "перфектна" работа от юридическия собственик. Имаше и бюджет, който трябваше да се осигури по определен начин. Моята лична цел беше хем да подкрепя коалиция, която трябваше да се бори със статуквото (което днес прерасна в мафиотски режим от симбиозата между това, което Вие подкрепяхте – Борисов, и това, което ми записахте на мене – Пеевски и ДПС), хем да се отървем от "професионалиста" в ТВ7, нанесъл непоправими материални и имиджови щети на телевизията."

Не е известно прокуратурата да е пожелала да провери какво се е случило с парите, за които има свидетелства, че са взимани в брой и предавани на Бареков. До редакционното приключване на броя от държавното обвинение не отговориха на изпратените въпроси. А при липсата на яснота какво са свършили там за четири години, остава да се опрем само на известните факти:

Факт е, че журналистическо разследване на bTV показа, че финансирането на партията на ББЦ е станало с множество дарения, направени от физически лица, но хората, чиито имена седят под тези дарения, отричаха категорично да са давали пари.

Факт е, че по време на европейските избори през 2014 г. най-силните резултати на Бареков бяха в секции с преобладаващо ромско население или такива, в които преди това силни резултати са имали партии като "Лидер" (на Христо Ковачки) и ДПС.

Факт е, че до този момент прокуратурата е повдигнала обвинения само на двама души, за които има доказателства, че са получавали пари от КТБ. Единият от тях е Огнян Стефанов, който списва критичния към главния прокурор Сотир Цацаров сайт frognews.bg.

Изглежда най-сигурният начин да не попаднеш под ударите на прокуратурата в България не е да не вършиш престъпления, а да хвалиш главния прокурор, който някъде, в някой тефтер подобно на Цветан Василев вероятно е записал: "Бареков - засега не го даваш!"

Къща за един милион

Друг сюжет, който присъства по делото КТБ, е свързан с къщата, ползвана от Бареков в кв. Киноцентъра.

Тя беше купена в края на 2013 г. от новоучредена фирма, чиито формални собственички бяха две близки до Бареков и "България без цензура" момичета.

Сделката беше финансирана със заем, чийто произход е КТБ.

Когато скандалът придоби публичност, прокуратруата и данъчните започнаха проверка. Водещ прокурор е Боряна Бецова, която стана известна с проваленото разследване срещу Христо Бисеров, отказа да разследва Делян Пеевски и министъра от ДПС Иван Данов.

По водената от нея проверка са събрани две папки с доказателства, които неясно защо са внесени заедно с основното дело КТБ. От прокуратурата не отговориха каква е съдбата на разследването за къщата на Бареков, но по информация на "Капитал" то е било прекратено още преди три години.

Единствената практическа полза от събраните материали очевидно е било да се повиши обемът на мегаделото КТБ, защото идентични справки за фирмите, през които са минали плащанията за къщата, присъстват в множество екземпляри в различни томове на делото.

Из разпита на Бареков: Дори не знам кой ми плаща тока

"Капитал" откри един-единствен разпит на Николай Бареков по делото КТБ, който е направен през август 2014 г. Той получава специално отношение от следователите Христо Панев и Илиана Кирилова, които позволяват на адвоката му да присъства по време на разпита - нещо, което категорично забраняват на останалите свидетели по делото.

В разпита си той казва, че е бил поканен в телевизия News7 от Делян Пеевски, който му се представил за съдружник в телевизията (подобно обстоятелство Пеевски никога не е декларирал, бел. ред.). Николай Бареков започнал да управлява двете телевизии. В показанията си той казва, че няма вече отношения с Цветан Василев, който му се представил "единствено и само като консултант на проекта TV7". Познавал го около преговорите със CNN. Отказал TV7 да се премести в офисите на Цветан Василев на бул. "Цар Борис III", защото "не беше добре телевизията да се свързва нито с имената на Цветан Василев, нито на Делян Пеевски, телевизията от това губеше". Бордът обаче не споделил решението му и TV7 се преместила там. Същевременно приложена по делото справка от Летище София показва, че още през 2012 г. той се е возил заедно с Василев на личния му самолет.

За финансиста Христо Цирков разказва, че го познава от ББТ, преди това е работил "във фирми на семейството на г-н Пеевски".

Николай Бареков категорично отрича да е получавал пари от КТБ и казва, че партията му се финансира от членски внос, негово дарение от 1 млн. евро , които е получил като бонус след напускане на телевизията, и малки дарения от роднините му. "

На въпрос дали е възлагал на Христо Цирков да се занимава с финансите на гражданско движението и партията "България без цензура", той отговаря: "Не си спомням да съм му възлагал, но може и да го е правил. За повече подробности можете да се обърнете към председателя на контролния съвет Мария Календерска (жената, от която има две деца, бел.ред.)."

Пред разследващите Николай Бареков категорично отрича Цветан Василев да е финансирал политическия му проект.

"Аз съм изключително немарлив към личните си дела и дори не знам кой ми плаща тока", казва той в разпита си.

Когато е попитан за наетите банкови касети, той отговаря: "Имам навика, останал ми от богатия ми прадядо, да наемам касети по банките и там да държа ценни документи и скъпи от морална или финансова гледна точка лични вещи" и отрича да е държал там пари, а "златни часовници — наследствени или лични и документи"

Когато прокуратурата му показва бележката със сумите, поискани чрез Христо Цирков, и резолюцията на Цветан Василев "Засега даваш", той отговаря: "Не зная чии са почерците, но мога да направя предположение, че това тук е някаква предварителна срамна оферта, която някой е трябвало да ми отправи да си получа законните пари по договор, които имах да получавам от телевизията."

"Капитал" потърси Бареков през мобилния му телефон и изпрати въпроси до пресцентъра на партията му, но до редакционното приключване на броя не получи отговор.

Бареков в услуга на Цацаров

През последните години пътищата на главния прокурор Сотир Цацаров и Николай Бареков са се пресичали неведнъж.

Николай Бареков обезпечи медийното отразяване на прокурорската акция в Костинброд в навечерието на извънредните парламентарни избори през пролетта на 2013 г. и стана рупор на лансираната от държавното обвинение теза, че ГЕРБ е подготвяла фалшификация на изборите. Впоследствие се оказа, че подобни данни няма, а единственият обвинен за случая беше оправдан от съда. Заради изтичането на информация от разследването прокуратурата заяви, че ще образува проверка. Няколко месеца след това обаче обяви темата за приключена.

През лятото на същата година, когато Сотир Цацаров започна атака срещу члена на ВСС Камен Ситнилски, пред сградата на съвета започнаха протести (в подкрепа на действията на мнозинството от ВСС срещу бившия зам.-главен прокурор и настоящ противник на Цацаров), на един от които беше забелязан и близкия до Бареков към онзи момент Бисер Миланов-Петното. Всичко това беше напоително отразявано от ТВ7. На същият "протест" присъства и Симон Милков, който работи сега в "България без цензура".

През 2013 г. Николай Бареков организира манифестация пред Съдебната палата в подкрепа на главния прокурор Цацаров.

По сигнал на Бареков, подаден до Цацаров, през май 2014г. прокуратурата образува проверка срещу президента Росен Плевнелиев за престъпление срещу републиката. След като този факт стана ясен, проверката беше тихомълком прекратена.

След навлизането на Николай Бареков в политиката, прокуратурата многократно отказваше да провери начина, по който се финансира движението на бившия журналист, въпреки множеството публикации по темата. Пак без последствия остана и публикацията, че две млади дами, свързани с Бареков и партията му, са си купили къща в кв. "Драгалевци" за един милион лева без да е ясен произхода на средствата.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    indiana avatar :-|
    Индиана
    • - 1
    • + 16

    Мафия !

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-(
    kdo52372883
    • - 1
    • + 20

    Мда. Най-бруталното ОПГ в тая територия се намира на последния етаж в Съдебната Палата. Кабинетът в ъгъла. Само че не тоя на Бай Ставри (за съжаление) - а другият. Бронираният. На Човека с Очилата.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 16

    Потресаващо!

    Нередност?
  • 4
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 1
    • + 30

    Много добра статия Капитал, моите поздравления!
    Нямате равни в България по разследващата журналистика. Продължавайте в същия дух, успех!

    Нередност?
  • 5
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 1
    • + 18

    А някои дори се обиждат, когато ни казват ще чакате за Шенген и еврото.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 24

    Същата тумба сега разследва подкупа в р-н Младост.

    Нередност?
  • 7
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 3

    "Разговорливият финансист Цирков

    През февруари 2014 г. активистите от "Протестна мрежа" внасят сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Николай Бареков, в който визират именно финансирането на "новия политик". Сигналът е оставен на трупчета."

    Тц!

    11 / 06 / 2014, девет дни преди затварянето на КТБ:
    "Неопределен брой хора от ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ) са били извикани на разпит. Повод е бил назначената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка по сигнала на "Протестна мрежа" за организирана престъпна група срещу председателя на Надзорния съвет на банката Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия телевизионен водещ Николай Бареков."

    https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/11/2320802_prokuraturata_e_razpitvala_upravata_na_ktb_po_signala/

    Нередност?
  • 8
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev
    • - 6
    • + 4

    Кой ли не облажи от това КТБ, най-много мажоритарния собственик разбира се!

    Нередност?
  • 9
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 2
    • + 3

    Спасяване или фалит на КТБ - Малко спомени:
    Муравей Радев - "ВТОРИ ВАРИАНТ – запазване на статуквото,
    никаква промяна на законодателството и предстоящ фалит на банката.
    За този вариант се обяви БСП с аргумента, че нямало достатъчна информация, не били ясни много параметри и трябвало да се изчака. А за да е по-приемлив за населението бъдещият фалит, Румен Гечев предлага „Да бъдем по-обтекаеми с елемент на оптимизъм“. Другият представител на БСП Атанас Мерджанов по-директно заявява: не на нов закон, изплащане на гарантираните депозити /т.е. фалит/ и след това, когато се получи пълната информация за картината – да се мисли какви действия да се предприемат. "
    https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

    Позицията на Капитал - чета я като предпочитание за фалит, също като БСП и Мерджанов:
    "Публичният интререс обаче е различен.
    И в негова защита гражданите имат цял набор от аргументи, които накланят в полза на първото решение:

    1. Правилата са ясни. Има добре описана законова процедура по несъстоятелност на банки. Всички са предупредени, че само влоговете до 100 хиляди евро са гарантирани от държавата. Останалите да са му мислили и да са спазвали старите максими за диверсификация на риска (яйцата в повече кошници) и търсенето на баланс между доходност и риск."
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/07/13/2342848_zashto_ne_triabva_da_se_pokriiat_vsichki_depoziti_v_ktb/

    Заключението на Муравей Радев от цитираната статия:
    " В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

    Едното е банка, другото – пирамида

    В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма. "

    Нередност?
  • 10
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 12

    Най-скъпоплатените проститутки в България са в политиката. Кольо Дудука и Болен Сидеров могат да засрамят със своите умения (и ценораспис) всички жрици на любовта в България взети заедно.

    Нередност?
Нов коментар