Николай Нанков: Цената на водата ще се повишава плавно

Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че поскъпването ще става след одобряване първо от местните общности и чак на последно място през КЕВР

Работи се по дългосрочна стратегия за финансирането на водния сектор в страната заедно със Световната банка, обясни министър Нанков
Работи се по дългосрочна стратегия за финансирането на водния сектор в страната заедно със Световната банка, обясни министър Нанков
Работи се по дългосрочна стратегия за финансирането на водния сектор в страната заедно със Световната банка, обясни министър Нанков    ©  Цветелина Белутова
Работи се по дългосрочна стратегия за финансирането на водния сектор в страната заедно със Световната банка, обясни министър Нанков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повишаването на цената ще се извършва след одобряване първо от местните общности и чак на последно място през КЕВР, обеща министърът.

Цената на водата няма да се повиши драстично. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на международната конференция "Опазване и устойчиво използване на водите в България", съобщава БНТ. Министърът уточни, че повишението на цената ще става плавно. В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансирането на водния сектор в страната заедно със Световната банка, пише "Дневник".

"Там, където има обективна нужда от поскъпване, повишаването ще се извършва след одобряване първо от местните общности и чак на последно място през КЕВР. Това ще става плавно и всичко трябва да бъде правено с една-единствена цел - гарантиране на по-добра и по-качествена услуга на населението", заяви Нанков. Той говори за бъдещето на финансирането на ВиК сектора след 2020 г., с какви средства занапред ще бъдат строени язовири, пречиствателни съоръжения, водопроводи и как тези инвестиции ще се отразят върху цената на водата.

По думите му средствата за водна инфраструктура по еврофондове ще бъдат ограничени и ще се премине от грантово финансиране, което понастоящем е основният източник на финансов ресурс, към отпускане на нисколихвени кредити. Публично-частното партньорство може да бъде приложимо към сектора, но трябва да бъдем изключително внимателни, защото той е зависим от социалната и екологичната компонента, смята още министърът. Той даде пример, че ако се построи пречиствателно съоръжение с частни инвестиции, това ще рефлектира върху цената на водата.

"През 2018 г. със средства по оперативната програма "Околна среда" предстои стартирането на инвестиция от близо милиард и половина лева в рехабилитация и инфраструктура на база на извършените регионални прединвестиционни проучвания", каза още министърът. Той направи сравнение между пътната инфраструктура и ВиК инфраструктурата, като отбеляза, че дължината на ВиК мрежата под земята е над 90 000 км.

Нанков подчерта, че за пръв път от доста години е започнало строителството на два нови язовира, на които основното предназначение ще бъде осигуряването на питейно-битовите нужди на населението. Те се намират край Пловдив и Панагюрище. "Ще осигуряват чиста вода за населението през цялата година. Това е единственото решение за нормални доставки и качество на питейна вода - с този проект доказваме, че визионерски сме локализирали тази инвестиция", добави министърът и уточни, че проектите се осъществяват със заем от Световната банка.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bserafimov avatar :-|
    bserafimov
    • + 2

    В Румъния прокуратурата разкри корупционна схема - ПОДКУПИ от французите за някакви чиновници -румънци и Брюно Рош е сменен, поставен под домашен арест. Френската прокуратура също започна също да проучва деянията на Брюно Рош и още няколко от "Веолия", но и ние сме виновни, защото не ходим по протести и митинги.

    Във Франция "Веолия" беше осъдена, защото си позволила да намали дебита на няколко семейства, 1 инвалид, 1 възрастна жена, след което те осъдили "Веолия" с подкрепата и помощта на една НПО "Франция-равенство" да им заплати съответно обезщетения от 5000 евро до 15 000 евро, както и да им изпрати извинително писмо за несгодите, които най-своеволно им е причинила.
    Във Франция "Веолия" е символ на октопод, мафия, крадец...

    Нередност?
  • 2
    bserafimov avatar :-|
    bserafimov

    В България загубите на питейна вода надхвърлят 60%. Средно за ЕС е 34%, в Румъния е 40%, в Унгария е 26% (по "Капитал"). В същото време цената на водата постоянно се вдига. В София например през 2008 г. кубик вода се продава за 1,05 лв., през януари 2017 г. е 1,82 лв, днес е 2,16 лв, за 2021 г. се прогнозира да е 2,70. Вметвам само, че водата се купува от язовир „Искър“ за 2 стотинки кубика (ноември 2016 г.) Интересно е и съотношението „искане за увеличаване - разрешение“. През май 2016 г. Софийска вода иска 32 % увеличение, а получава 3,4%.
    Защо цената на услугата постоянно се увеличава? Защото, ще каже концесионерът, постоянно трябва да се инвестира, за да се намалява загубата на вода. Цифрите обаче показват, че тези загуби не намаляват. През 2008 загубите са 60,26%, а през 2011 г. – 61,5%. През 2008 г. четяхме, че според приетия си бизнес план Софийска вода трябва да свали загубите за 2009 г.на 50%, а за 2010г. – 47%.

    Сега за целите на България - загуби през 2016 г. - 49%, а през 2039 г. – 30%. Това разбира се няма как да стане, ако я караме, както я караме. Изчисляват, че за да се поддържа мрежата в настоящото състояние , всяка година трябва да се отделят по 400 млн евро инвестиции, а ние средно отделяме по 100 млн.

    Нередност?
  • 3
    bserafimov avatar :-|
    bserafimov

    Водата се купува от язовир „Искър“ за 2 стотинки кубика (ноември 2016 г.) Интересно е и съотношението „искане за увеличаване - разрешение“. През май 2016 г. Софийска вода иска 32 % увеличение, а получава 3,4%.

    Нередност?
Нов коментар