Вечерни новини: Туризмът и строителството ускориха икономиката, държавата продаде за първи път ДЦК с отрицателна доходност

И още: Броят на заетите продължава да расте; Брюксел представя в сряда мониторинговите доклади за България и Румъния

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономиката на ЕС е във възход, българската - също.

Дотук с позитивизма. В България политиците се ровят в стари приватизационни сделки, а репресивната им машина се цели в неудобни за тях фигури - в случая издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Туризмът и строителството ускориха икономиката

Лятото е било силно за българската икономика, като юли - септември тя е порасла с 3.9%. Причината за ускоряването е силният туристически сезон и раздвижването в строителството. Различното този път е, че към вътрешното потребление и износа сега се включва и последният доскоро неработещ двигател - инвестициите. Затова и според много анализатори прогнозата 2017 г. да завърши с 4% ръст изглежда все по-реалистична.

И евросъюзът върви към най-доброто си представяне през последното десетилетие, като звездите са Централна и Източна Европа.

Държавата продаде за първи път облигации с отрицателна доходност

За първи път в историята си България продаде на първичния пазар държавни ценни книжа (ДЦК), които носят отрицателен доход на притежателите им. Малката краткосрочна емисия (30 млн. лв. номинал, 4-годишни ДЦК) ще донесат на инвеститорите -0.19%.

От тази ситуация печеливши са държавата и данъкоплатците, тъй като ще има по-малко разходи за бюджета по новия дълг. За инвеститорите обаче това означава, че ще трябва да платят на държавата, за да я финансират. В случая това са основно банките.

Корнелия Нинова: Мутрите на прехода - вън от управлението

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори остро на ултиматума на ГЕРБ, че ако не подкрепи проекта за промени в конституцията и отпадане на давността за престъпления в приватизацията ще даде повод за съмнения за собственото си участие в раздържавяването. На пресконференция Нинова обяви, че не само приватизацията, а целият преход трябва да бъде подложен на оценка и всички престъпления, вършени тогава, да бъдат наказани, като само така ще се сложи край на прехода. Нещо повече – за да стане това, "мутрите на прехода" трябва да се извадят от политическото ръководство на държавата. БСП ще иска министърът на икономиката Емил Караиванов, както и главният прокурор Сотир Цацаров, да докладват пред парламента за обема на приватизационните сделки, контрола върху тях, броя на образуваните от прокуратурата проверки и разследвания и тяхната съдба.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни


Брюксел представя в сряда мониторинговите доклади за България и Румъния

Европейската комисия ще представи в сряда поредните доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Документите ще бъдат обсъдени от еврокомисарите утре на седмичното им заседание в Страсбург. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция, че докладът за нашата страна ще бъде "много положителен", без обаче да уточни дали ще бъде последен, каквито са надеждите на управляващите в България. Комисията неколкократно изрази готовността си да прекрати механизма до средата на 2019 г.

Брюксел ще изготви черен списък на данъчните убежища до 5 декември

През следващите три седмици ЕК ще изготви черен списък на данъчните убежища, който ще е готов до 5 декември, заяви еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси. Той призова държавите членки да постигнат единна позиция за зоните с облекчен данъчен режим до края на годината. В реч пред европарламентa в Страсбург Московиси предупреди, че ЕС трябва да постигне напредък в решаването на този "основен проблем", в противен случай на следващите европейски избори през 2019 г. "всички ще загубим и ще бъдат избрани популистите, циниците и съюзниците на тези данъчни измамници".

Превръщането на намеренията в реалност обаче няма да е лесно. По данъчните въпроси всички 28 държави членки трябва да се съгласят за реформи и това правило позволява на държави с такива зони, като Холандия, Малта, Кипър, да блокират няколко опита за промени.

СДЕЛКА НА ДЕНЯ

Пламен Каменов: Пеевски ни открадна "Блиц" със знанието на Борисов

"Бях миноритарен съдружник в една фирма, която се казваше "Интермедиа". Имаше три вестника – "Шоу", "Над 55", "Доктор", и един сайт - "Блиц", който беше на първо място по посещаемост, и фирмата ни я откраднаха хора на Делян Пеевски буквално за три дни, насила. Извикаха ни в една стая, аз съм с 10%. Моят съдружник Георги Илиев нищо не е могъл да направи. Там беше адвокатът на Делян Пеевски - Александър Ангелов. Беше още един млад мъж, който се оказа адвокатът на Домусчиев, и ние подписахме за нула време... И тогава си помислих - това не може да стане без Бойко Борисов. Разпитах тук-там. Да, знае човекът, знае и за много други сделки, знае и оттогава не мога да го уважавам и това се прехвърли и върху ГЕРБ."

Пламен Каменов, миноритарeн собственик в "Интермедиа" (издател на "Блиц") до 2012 г., в интервю пред телевизия BiT

КАКВО ИНТЕРЕСНО

САЩ ще финансират медии в Унгария, за да подкрепят медийната свобода

САЩ заявиха, че ще финансират медийни организации в селските райони на Унгария с цел защита на независимите медии, които според Вашинтон са подложени на все по-голям натиск и сплашване. Унгарският премиер Виктор Орбан постоянно затяга хватката върху медиите чрез правни промени, регулаторни мерки и придобиване на медийни организации от близки до него бизнесмени. Тези действия тревожат западните партньори с наближаването на изборите през април догодина, които се очаква да бъдат спечелени от Орбан без проблеми. Тенденцията е особено силна в селските райони на Унгария и именно там САЩ съсредоточават програмата си за 700 000 долара.

Италия се оплаква от изтичане на таланти

Млади и образовани италианци продължават да напускат Италия и да се установяват трайно в чужбина, въпреки че икономиката на страната отбелязва най-силния си период от години, пише Financial Times. Според Гуидо Тинтори, изследовател от European Forum on Migration Research, причината е, че в родината си квалифицираните млади италиански висшисти "не само са безработни и ниско платени, но и постоянно отчайвани от едно общество и един пазар на труда, които предпочитат връзките и старшинството пред компетентността". Броят на италианците, които живеят извън страната, достига 5.4 млн. души, което е почти 10% от населението.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Изречение новина, изречение коментар

Броят на заетите продължава да расте и през третото тримесечие на годината, като спрямо същия период на миналата година те се увеличават със 172.3 хил. души - рекорден ръст за последните десет години, показват данните на НСИ. Безработицата продължава да спада и достига 5.8%, намалява и броят на хората извън работната сила. Въпреки тази добра новина броят на хората извън трудовия пазар остава голям.

Инфлацията през октомври се ускорява до 2.5% на годишна база, като спрямо предходния месец поскъпването е с 0.6%, а измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени, годишната инфлация към октомври е 1.5%. Ръстът е "вносен" - идва от глобалното увеличение в цените на храните и горивата.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи решението дали да удвои щата на спецсъда, за което настоява председателят му Георги Ушев. Колегията смята, че засега няма данни, че съдът е натоварен - за 2016 г. 18 съдии от спецсъда са произнесли 37 присъди. Мотивът за искането на Ушев бе именно огромният обем работа, която ще се стовари върху спецсъда и която стана и аргумент да се гласуват специални бонуси за спецсъдиите.