Вечерни новини: ГЕРБ и ДПС в атака срещу приватизацията, а Банско пак иска втори кабинков лифт

И още: Прокуратурата потвърди, че бившият здравен министър не е извършил престъпление; ЕС се готви за възможността да няма сделка за Brexit

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политическият понеделник мина под знака на приватизацията, но не като план за нови сделки, а за ровене в стари. Дотук тандемно ГЕРБ и ДПС смятат, че темата е толкова важна, че да се променя конституцията.

Пак с приватизирано дружество е свързана и новината от деня на "Капитал". А тя е, че "Булгартабак", свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски, за първи път изрично беше посочен в доклад на турските власти за контрабанда с цигари, като документът е пратен до Интерпол.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

ГЕРБ и ДПС искат промяна в конституцията, за да се разследва приватизацията, а депутатите на Марешки може и да я направят възможна

След като на няколко пъти в последните седмици и премиерът, и други представители на ГЕРБ се заканиха, че ще предложат законови поправки за отпадане на давността за приватизационни престъпления, в понеделник председателят на правната комисия Данаил Кирилов съобщи, че партията ще внесе промяна в конституцията в тази посока. Новината идва ден след като Йордан Цонев от ДПС обяви, че и неговата партия ще събира подписка за същата конституционна промяна. Така, ако двете партии намерят пресечка точка в намеренията си и ако привлекат и депутатите на "Воля", които в последните седмици гласуват заедно с мнозинството, то идеята няма да е невъзможна - общо трите партии имат точно 160 депутати, колкото е изискваното квалифицирано мнозинство за промяна в конституцията.

Оттам нататък думата по иначе правно абсурдната промяна ще имат юристите. В момента давност няма единствено за престъпления против мира и човечеството, което е записано в чл.31, ал.7 на основния закон. Предложението на управляващата партия е именно този член да се допише с още една алинея - 8, която да гласи, че това ще важи и за престъпления във връзка с приватизацията.

Община Банско поднови битката за втори кабинков лифт

В навечерието на новия зимен сезон община Банско отново се активизира за промяна на плана за управление на парк "Пирин", който да позволи изграждането на втори кабинков лифт от курортния град до пистите над него, а местни активисти организираха и демонстрация в подкрепа на това искане. Те смятат, че единствената въжена линия няма капацитет да обслужва туристите в зимния курорт. Срещу ново съоръжение пък са природозащитниците, които се опасяват, че това ще има пагубен ефект върху и без това преексплоатираната ски зона в планината, която е част от ЮНЕСКО.

Сагата се точи от години, като бяха обсъждани различни варианти, а през 2013 г. екоминистерството обмисляше и частично изменение на сега действащия план за управление на парк "Пирин", което да позволи строителството на нов лифт. То обаче така и не бе осъществено. Междувременно пък бе изработен и нов план за управление, тъй като старият изтече, но той бе атакуван в съда и делата още не са приключили. Сега от община Банско настояват да се продължи процедура по частично изменение на стария план, което да позволи строителството на нов лифт.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

С колко расте икономиката на България и ЕС

Във вторник националната статистика ще публикува експресни данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за периода юли - септември. Ще стане ясно и как са се развивали икономиките в целия Европейски съюз.

Данните ще покажат дали силните ръстове, които България отбеляза през първата половина на годината, ще се задържат. Важно е и какво се случва с ЕС, тъй като той е основен търговски партньор на България.

ЕС се готви за възможността да няма сделка за Brexit

Главният преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние заяви, че се подготвя за вероятността да не бъде постигнато споразумение с Лондон, макар това да не е предпочитаният от него сценарий. "Всеки трябва да се подготви за това, както държавите, така и предприятията. Самите ние се подготвяме технически", казва той пред френския седмичник "Журнал дю диманш".

Без споразумение Обединеното кралство ще се върне на 29 март 2019 г., датата на излизането му от ЕС, "в режима на общото право на Световната търговска организация, с отношения подобни на тези, които поддържаме с Китай", предупреди Барниe. В петък ЕС даде на Лондон две седмици да изясни ангажиментите си по условията на развода, поставяйки това изискване като условие за започването на преговори за бъдещите търговски връзки с Великобритания.

Решаваща седмица за Меркел и преговорите за коалиция в Германия

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия навлизат в решаваща седмица, в която може да бъдат договорени основните точки на компромис между канцлера Ангела Меркел и потенциалните ѝ партньори от либералната Свободна демократическа партия (FDP) и "Зелените". Коалицията се очерта като единствена възможност след изборите през септември, но разговорите вървят трудно, а преговарящите все още имат различия за енергетиката, борбата с климатичните промени, миграцията и др.

Все пак в. "Ханделсблат" цитира лидерите на либералите и на баварския клон на партията на Меркел, според които до края на седмицата е възможно да са взети важни решения. Преди последната лидерска среща в неделя Меркел каза, че те тепърва имат да работят за компромис, но ще се намери решение, "ако има добра воля". Канцлерът изтъкна, че финалът на тази фаза би трябвало да е в четвъртък, в най-лошия случай - петък сутринта.

ФИЛМ НА ДЕНЯ

Цветанов и Симеонов в ролята на провокатори на премиерата на филма на Елена Йончева за оградата по границата

Интересен ход предприе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да притисне лидера на БСП Корнелия Нинова да подкрепи предложенията на ГЕРБ за премахване на давността за престъпления в приватизацията. Той изненадващо се появи на премиерата на филма на депутатката от БСП Елена Йончева за оградата по турската граница, който бе представен в понеделник в зала 42 на НДК. С визитата си Цветанов попадна в силно враждебна среда, тъй като имаше много симпатизанти на Йончева и партията, а и почти цялото ръководство на БСП. Когато след края на прожекцията бе пуснато осветлението, до Цветанов се оказа и вицепремиерът Валери Симеонов, който е най-активен от управляващите по темата с оградата и няколко пъти даже влезе в личен конфликт с Йончева по темата.

Цветанов опита да коментира филма, но след като бе освиркан, обяви, че филмът ще бъде изгледан от Бойко Борисов и "ще се вземат мерки" и че "премиерът ще бъде безкомпромисен". След това размаха папка с предложението на ГЕРБ за промяна в конституцията. Иначе в 20-минутния филм нямаше много данни за нарушения около строителството на оградата, но пък имаше фрапиращи кадри за това как тя е прескачана "на живо" със сгъваема стълба откъм Турция, както и твърдения на анонимен служител на Гранична полиция, че каналите се покровителстват от най-високо ниво.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Сорос, Рокфелер и още 400 богати американци призовават да не им намаляват данъците

Над 400 американски милиардери и мултимилионери, сред които Джордж Сорос и Стивън Рокфелер, призоваха Конгреса да не намалява данъците за хората с особено високи доходи, съобщи "Вашингтон пост". Според тях би било несправедливо това да се прави в момент, когато националният дълг и неравенството са на рекордни нива.

Става дума за около 5% от населението с активи над 1.5 млн. долара и годишен доход от поне

250 000 долара. Плановете на Сената за данъчни промени през 2018 г. са облагането на домакинствата, печелещи поне 1 млн. долара годишно, да бъде намалено от 39.6% на 38.5%. Подписката е на движението Responsible Wealth ("Отговорно богатство").

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Бившият здравен министър Николай Петров не е извършил престъпление по служба с обществена поръчка, докато е бил директор на Военномедицинска академия, става дума за административно нарушение, потвърждава и втора проверка, извършена от Военно-апелативната прокуратура. Въпреки това факт е, че докато е бил мениждър на болницата, близки на Петров са спечелили обществена поръчка.

ЕК създава група от експерти от научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации, които да предложат начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията. Тя да започне работа през януари догодина. Мерките на Брюксел са повече от наложителни, като поредица анализи и изследвания показаха, че "фалшивите новини" са се превърнали в масово явление в сайтове и социални мрежи, като има цели т.нар. "трол ферми" за производството им (често от свързани с Русия), които целят разклащане на доверието в определени политики и политици, но също така подкопават репутацията и на традиционните медии.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар