Вечерни новини: Брюксел видя напредък на България в съдебната система, но не достатъчен; Държавата подготвя спорна поръчка за 800 млн. лв.

И още: БСП поиска оставката на Главчев; Депутатите в бюджетната комисия ще решават да има ли таван от 5 хил. лв. за плащания в брой

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано денят премина под знака на мониторинговия доклад на Брюксел за България, като някои политици видяха в него добри новини, но пък окончателната оценка е, че напредъкът не е достатъчен. В същия негативен контекст са и новините за северната ни съседка Румъния, която прави крачка назад след големия напредък до началото на годината.

Във вътрешния живот обаче не докладът предизвика вълнение, а поредна парламентарна политическа караница между ГЕРБ и БСП. И сякаш между другото и полугласно стана ясно, че варненската корабостроителница "Делфин" най-вероятно ще строи двата бойни кораба за над 800 млн. лв. за армията. Този огромен разход за данъкоплатците се промъква без публичност и истинско състезание.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Докладът на ЕК: Трябва още

17-ият пореден мониторингов доклад на Европейската комисия за съдебната система и вътрешния ред в България, публикуван в сряда, отчита съществен напредък само по 4 от общо 17 препоръки, отправени към страната в предходния доклад през януари. И макар че всички положителни констатации в него завършват под условие – че тепърва има още работа, че трябват конкретни действия и резултати и нищо не е приключено окончателно, в един глас българските институции и политици обявиха, че най-после България е получила положителен доклад.

В същия тон, макар и по-уклончиво, са и оценките на Брюксел - значителен напредък, препоръките са частично изпълнени, все още има път, който България трябва да извърви, е посланието на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. В доклада единствено Народното събрание е директно критикувано за непредвидимото законодателство, гласувано спешно и на тъмно.

Накратко: Брюксел (слава богу) ще продължи да надзирава прокуратура, съд и законотворчество. А това изглежда единствената сигурна преграда пред това управляващите да развихрят силовата си машина срещу всеки неудобен политик или бизнесмен.

Варненската корабостроителница "Делфин" вероятно ще получи гигантска поръчка за армията в спорно състезание

Офертата на варненската компания "Делфин" "е удовлетворила техническите и финансовите изисквания на поканата за предоставяне на оферти за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили". Това е преценката на междуведомствена група от представители на военното, финансовото и икономическото министерство, официално обявена днес. Всъщност варненската корабостроителница е единствен участник в "надпреварата", в която срокът беше кратък, а документите единствено на български. За целите на проекта предишният парламент отпусна до 820 млн. лв., които целево трябва да бъдат похарчени в рамките на 5 години.

От съобщението на военното министерство не става ясно как ще се процедира оттук нататък: дали министърът на отбраната директно ще подпише договор с МТГ "Делфин", дали преди това трябва да получи мандат от Министерския съвет, или ще има повторно одобрение на единствената оферта от Народното събрание. Въпреки че процедурата се движи от няколко месеца, до днес дори имената на поканените потенциални участници в многомилионната поръчка бяха засекретени.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Колко максимум може да се плаща в брой

За пореден път финансовото министерство опитва да свие сумата, която е разрешена за кешово плащане. Предложението тя да се намали от 10 хил. на 5 хил. лв. в четвъртък ще бъде разгледано на второ четене от бюджетната комисия в парламента. Това е ключовото гласуване, от което става ясно дали управляващите подкрепят намалението. За компаниите ограничението е важно, защото санкциите за нарушаването са огромни - 50% от плащането за фирми и 25% за граждани. През юли единствено депутатите от ГЕРБ подкрепиха намалението на прага.

Нови детайли за руската дезинформация и намеса в политически процеси чрез социалните мрежи

Нова информация за руската намеса в поредица политически събития в западния свят и създаването на фалшиви новини разкрива все по-мащабна картина на манипулации. Проучване на Times, публикувано в сряда, показва, че руски акаунти са залели социалната мрежа Twitter с почти 45 000 съобщения за Brexit в рамките на 48 часа около референдума миналата година в опит да сеят раздор по време на вота.

Също в сряда годишният доклад за свободата в интернет през 2017 на организацията Freedom House показа, че през последната година поне в 18 държави по света, включително САЩ, е регистрирано съществено манипулиране на общественото мнение през интернет и използване на тактики за дезинформация преди и по време на предизборни кампании. Режимите в Китай и Русия са пионери в прилагането на подривни методи за деформиране на онлайн дискусии вече над 10 години, се казва в доклада.

СБЛЪСЪК

БСП поиска оставката на Димитър Главчев, след като той изгони Корнелия Нинова от парламента

БСП иска оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Дотук се стигна, след като в сряда той изгони лидера на социалистите Корнелия Нинова от пленарната зала заради "обида на парламента и членове на Министерския съвет". Поводът бе декларация, която Нинова чете от името на БСП, след като парламентът отхвърли искането на левицата премиерът Борисов да дойде в залата и да разясни твърдението си, че в Народното събрание има хора, които се занимават с наркотрафик, както и депутати, купуващи гласове на затворници. "Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство", обърна се тя към всички в залата и припомни старо изказване на Борисов, че в парламента всички са безделници. "Не можете да говорите в декларация каквото си искате. Не сте на пленум на БСП", заяви председателят на парламента и я отстрани от заседанието.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Григор Димитров ще играе на полуфинал в Лондон

Григор Димитров се класира за полуфиналите на финалния тенис турнир на АТП в Лондон, след като победи с 6:0, 6:2 белгиеца Давид Гофен. Българинът оглави класирането в група "Пийт Сампрас" с две победи от два мача, а в петък ще се изправи срещу испанеца Пабло Кареньо Буста в третия си двубой. В другата група Роджър Федерер също има две победи от два мача, а Джак Сок и Александър Зверев имат по победа и загуба.

Австралийците с ентусиазъм подкрепиха еднополовите бракове

Около 7.8 милиона избиратели в Австралия са гласували подкрепа на узаконяването на еднополовите бракове, което прави 61.4 % от всички участвали в националното допитване 12.7 млн. избиратели. Гласуването, което не е задължително, е преминало при доста висока активност – в него са участвали 79.3% от общо 16 милиона австралийци с право на глас. Австралийският премиер Майкъл Търнбул обеща закон за еднополовите бракове до Коледа, тъй като гласуването е недвусмислено и убедително.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Търгът за строителството на продължението на магистрала "Хемус" до разклона за Плевен и Ловеч ще започне през втората половина на годината и до 2-3 години тя ще стигне дотам, съобщи шефът на пътната агенция Дончо Атанасов. Поставеният срок е твърде амбициозен - поръчката за тези 50 км вероятно ще отнеме поне година, така най-оптимистичният сценарий е трасето да е изградено към 2022 г.

Пенсионерите сниски пенсии (до 321 лв.) ще получат коледна добавка в размер на 40 лв., съобщи пред БНТ министърът на труда Бисер Петков. Това са около 1.232 млн. пенсионери, или близо 60% от всички. Държавата вече традиционно заделя по 50 млн. за коледните добавки, но винаги го прави извънредно, а не го планира като разход в бюджета.

Отпада възможността за продажба на обособени части от държавни фирми от забранителния списък. Тези поправки, внесени от Кристиан Вигенин (БСП), изненадващо приеха на първо четене депутатите в сряда, при това в отсъствието на опозицията след скандал между БСП и ГЕРБ. Проектът бе мотивиран от казуса с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко имота, които бяха купени от фирма на младежи без бизнес история, а след това прехвърлени на свързваната с Делян Пеевски фирма "Дореко комерс".