Вечерни новини: Държавата вижда втори лифт в Банско срещу двойна такса, политическа криза в Германия

И още: Uber ще купи 24 000 автомобила Volvo, които да направи автономни; Председателят на европарламента идва на посещение в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международните погледи в понеделник бяха насочени към Германия заради провала на преговорите за съставяне на правителство, докато в България управляващите за пореден път опитват да съдействат на концесионера на Банско за изграждането на нов кабинков лифт въпреки обществената съпротива.

Понеделникът бе белязан и от "лекцията" на премиера Бойко Борисов, организирана от ръководството на Университета за национално и световно стопанство и в. "Труд", в която министър-председателят в новата си роля на геополитик и в типичния си стил обстойно покри почти всички глобални и регионални теми, от климата и Brexit, през миграционния натиск към Европа, до бъдещето на "Новия път на коприната" и, разбира се, Западните Балкани.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Министри предлагат втори лифт в Банско срещу двойно по-висока такса за "Юлен"

Правителството ще одобри изграждането на втори кабинков лифт в Банско, а концесионерът "Юлен" ще плаща двойно по-високи концесионни такси с промяна в договора. Инвестиционното решение за ново ски съоръжение обаче ще мине задължителна екооценка, както и обществено обсъждане, а в парка няма да бъде разрешавано никакво строителство на хотели. Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов след среща с представители на институции и неправителствени организации. Тя идва седмица след поредната протестна акция на кмета, общинари и местни активисти в Банско с искане за втори лифт в курорта.

Не за пръв път представители на правителството подкрепят желанието на концесионера и местните общности за втори лифт, като в първия кабинет "Борисов" Цецка Цачева (тогава председател на НС) и Цветан Цветанов (тогава вицепремиер) дори участваха в протест за ново съоръжение. През последните години има неколкократни опити да направят строителството на ново съоръжение възможно, но те бяха осуетявани заради обществения натиск. Остро против всякакво ново строителство в парка са природозащитни организации, като поредният опит за промяна вероятно ще доведе до нови спорове, макар Симеонов и Димов да обявиха, че има постигнато съгласие по темата.

След провалените коалиционни преговори в Германия вариантите пред Меркел са все по-малко и все по-неудобни

Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред най-лошата вътрешнополитическа криза в кариерата си, след като проучвателните преговори за съставяне на коалиция се провалиха. Лидерът на Партията на свободните демократи Кристиан Линднер обяви, че партията му излиза от преговорите, след двудневна среща, на която трябваше да бъде постигнат консенсус по ключови за бъдещето на страната проблеми като бежанската политика, околната среда и дигитализацията. Линднер хвърли вината върху зелените, докато представители на другите две партии заявиха, че либералите не са търсили решение по време на преговорите и са представили различни от очакваното позиции.

Сега пред Меркел има два варианта - или да управлява с правителство на малцинството съвместно със зелените или партията на Линднер, или да бъдат проведени нови избори. Президентът на Германия Франк-Валтер Шайнмайер се противопостави на последния вариант и призова партиите да постигнат решение.

Георги Харизанов оглави телевизия "Европа", която има и нов собственик - оръжейният търговец Добрин Иванов

Съоснователят на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика и бивш шеф на "Напоителни системи" в първия кабинет "Борисов" Георги Харизанов вече е изпълнителен директор на телевизия "Европа", където води и предаване. Харизанов е в близки отношения с премиера Бойко Борисов, а преди да стане гост-водещ в "Европа" водеше предаване и в близката до Делян Пеевски медия "Канал 3". Пред "Капитал" Харизанов уточни, че е бил поканен на поста от новия едноличен собственик на телевизията - оръжейния търговец Добрин Иванов. Неговото име се появи последно през лятото, когато се включи в помощ на Делян Пеевски и държавата в битката за превземане на "Дунарит".

Създателят и дългогодишен изпълнителен директор на телевизия "Европа" Емил Стоянов напусна управителния съвет през септември миналата година. През последните години медията се откроява като проправителствена, която защитава политиката на ГЕРБ, като очакванията са да запази тази линия.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Председателят на европарламента идва на посещение в София

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще посети София във вторник по повод наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 г. Той ще направи обръщение към народните представители на извънредно заседание на Народното събрание утре.

В рамките на посещението, което освен Таяни включва и лидерите на политическите групи на Европейския парламент, ще се проведе и дебат с младежи в Софийския университет. Той ще е на тема "Гласът на младите: Каква Европа искаме?" и ще даде възможност на младежите да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Uber ще купи 24 000 автомобила Volvo, които да направи автономни

Американската компания Uber подписа рамков договор с Volvo за покупка на 24 000 автомобила от модела ХС90 в периода 2019 - 2021 година, които ще превърне в автономни, предаде Bloomberg. От Volvo уточняват, че Uber ще монтира свои сензори и софтуер, за да могат автомобилите да се движат без водач. Вече близо година в няколко град в САЩ вървят тестове точно на Volvo ХС90, които се придвижват самостоятелно, макар и зад волана да има човек, за всеки случай. Uber инвестират сериозно в технологиите за автономни автомобили, за да ликвидират основният си разход - заплащането на шофьорите.

Междувременно Великобритания обяви, че планира от 2021 година да разреши автономни автомобили по пътищата. Целта е Обединеното кралство да се превърне в предпочитан център за разработка и тестове на подобни превозни средства. С тази стъпка Великобритания ще се опита да застигне САЩ и Сингапур, които са сред лидерите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Електронният търг за онколекарства за болниците е спрян за втори път заради жалба срещу обществената поръчка. Често държавата подготвя процедури със спорни условия, които заради обжалвания се точат с години.

Нов заем за 36 млн. лв. възнамерява да изтегли община Варна, за да финансира ремонта на централните градски булеварди "Васил Левски" и "Сливница", след като миналата седмица беше обявен план за друг кредит за 38.5 млн. лв. Проектите идват точно преди местните избори, като в единия случай основните средства са от държавата, в другия - еврофондове.