Вечерни новини: България гласува за лекарствената агенция с мисъл за Шенген; а учениците не работят добре в екип

И още: Водещите партии в Германия искат нови избори, президентът е против; Такса смет в София няма да се вдига догодина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборът на нови градове - домакини за две европейски агенции след Brexit, бе вълнуващото за европейците събитие във вторник, докато притесненията в съюза са свързани с политическата криза в Германия, чийто изход засега остава неясен.

Политическият ден в България пък бе сравнително скучен: посещението на председателя на европарламента мина по протокол и не произведе новина. Отново се оформи сблъсък между природозащитници и държава по казуса "втори лифт на Банско". А енергийният министър продължава да твърди, че най-добрият вариант е АЕЦ "Белене" да се случи.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

България се надява на холандска благосклонност за Шенген, след като подкрепи Амстердам за домакин на европейската лекарствената агенция

Какво се случи? Париж и Амстердам ще бъдат новите домакини на двете европейски агенции, които трябва да напуснат Лондон заради излизането на Великобритания от ЕС. Във френската столица ще бъде преместен европейският банков регулатор, а в Нидерландия ще са новите офиси на европейската агенция по лекарствата. България участваше в състезанието, но от самото начало беше ясно, че е аутсайдер. Изборът предизвика недоволството на някои страни от Централна и Източна Европа, тъй като в момента в повечето от тях няма големи агенции.

Защо е важно? Загубата на България беше очаквана, но, изглежда, правителството е успяло да извлече полза от нея. На финалния етап българските представители са подкрепили Амстердам и според различни източници цената на това е смекчаване на нидерландската позиция срещу влизането на България в Шенген. До момента северната държава е може би най-сериозният противник на приемането ни в споразумението, което гарантира пътуване без проверки между държавите, които са в него. За правителството на Бойко Борисов това винаги е било един от основните външнополитически приоритети.

PISA: Половината български деветокласници нямат умения за работа в екип

Какво се случи? Половината български ученици не се справят с работата в екип, а другата половина - само донякъде, а едва 2% показват високо ниво на такива умения, става ясно от обобщенията от последните международни тестове PISA 2015 за нивото на т.нар. меки умения на учениците - като работа в сътрудничество, решаване на конфликти, разпределение на роли и др. Това далече не е изненада, след като миналата година резултатите от международния тест в основните области показаха, че една трета от българските деветокласници нямат дори базисно ниво по четивна грамотност, математика и природни науки.

Защо е важно? Във време, в което икономиките стават все по-технологично обвързани, а нужната работна ръка - все по-висококвалифицирана, лошото образование е диагноза за бъдещата конкурентоспособност на България, както и фактор за лоши социални показатели. Въпреки системно лошите резултати на българските ученици в последните години в българското образование не е направено почти нищо, което може да промени качествено ситуацията.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Втория лифт на Банско и поръчката за военните кораби може да са във фокуса на правителственото заседание

Кабинетът в сряда може да вземе две важни и скъпи решения: за Банско и за новите военни кораби. И двата въпроса не са включени в дневния ред на правителственото заседание, но ако се съди по предварителни заявки, може да се очакват решения. По първия въпрос управляващите ще направят възможно изграждане на втори лифт в Банско, но рискът е да се промъкнат и нови зони за строителство в Пирин. Във вторник природозащитници споделиха точно такива притеснения и опровергаха твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че са дали одобрението си за изграждането на нов лифт в Банско. Така вероятно за пореден път ще се стигне до спорове по темата и протести.

При корабите пък поръчката е за над 800 млн. лв. и заради лошо проведено състезание - с кратък срок и документи само на български, беше получена само една оферта. Тя е на варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

Водещите партии в Германия искат нови избори, президентът е против

Политическите лидери на водещите партии в Германия засега не могат да се разберат за формулата на бъдещото правителство и предпочитат да се отиде на нови избори. Според канцлера Ангела Меркел управлението без мнозинство не е в интерес на стабилността на страната, Европа и света и провеждането на нови избори е "по-добрият" ход. Единственият против е президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който призова лидерите на партиите да търсят консенсус, като тази седмица предстои да се срещне с всички поотделно.

Най-голямата европейска икономическа сила изпада за пръв път от 70 години в такава политическа криза, въпреки че се развива възходящо. Ако партиите не постигнат компромис, в началото на следващата година ще се проведат предсрочни избори.

КАКВО ИНТЕРЕСНО


Българите са рекордьори по полови стереотипи в ЕС

Българите са рекордьори в ЕС в областта на половите стереотипи, показва проучване на Евробарометър за равенството между половете. След тях най-склонни да им се поддават са унгарците и литовците, а най-малко склонни са в скандинавските държави. Например над 80% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, а на мъжа - да печели пари. Подобно мнение за сравнение споделят едва 11% от шведите. За 62% от българите е приемливо мъжете да плачат, което е най-ниският процент в ЕС. Най-високият отново е в Швеция, където за 99% от анкетираните е приемливо мъжете да плачат.

Мугабе подаде оставка след 37 години на власт в Зимбабве

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е подал оставка, обяви председателят на парламента на страната, цитиран от "Ройтерс". Той се позова на писмо, изпратено до законодателния орган. Според телевизия "Ал Джазира" досегашният президент обявява, че не иска да изпълнява задълженията на президент и да заема поста, считано "незабавно" от момента на получаването на документа. Събитието е безпрецедентно в историята на Зимбабве - страна, която за своите 37 години независимост познаваше единствено него като лидер. То се случва само седмица след като армията завзе властта, за да избегне предаването ѝ от Мугабе към съпругата му Грейс, след като досегашният президент уволни заместника си Емерсън Мнангангуа. Според медиата в писмото сега не посочва нито Мнангангуа (който се завърна в страната), нито друго име като приемник на властта, но парламентът казва, че "работи", за да гарантира, че до сряда Зимбабве ще има действащ лидер.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Такса смет в София няма да бъде увеличавана през 2018 г., но разходите за почистване, сметосъбиране и обработка на отпадъците ще са с 11 млн. лв. повече спрямо 2017 г. и ще достигнат 184 млн. лв. В навечерието на местни избори едва ли ще има много общини, които да вдигат тежестта за данъкоплатците, но от 2020 г. начинът на изчисление ще се смени и таксата ще поскъпне за гражданите.

Горивата вече попадат в списъка на стоки със завишен фискален риск, става ясно от заповед на финансовия министър Владислав Горанов. В списъка до момента са плодове, зеленчуци, олио, захар, брашно, риби, маслини, ядки. Включването на горивата означава, че специализираните служители на НАП вече ще могат да спират за проверка цистерните с гориво.