Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Нинова ще подкрепи промените на ГЕРБ за приватизацията, но БСП - не; Обединение вдясно; ВКС срещу новия специализиран съд; Бюджет 2018 влиза във фаза окончателно приемане

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отминалата седмица бе белязана от едно едро законодателно решение и от една важна заявка за мегапроект на управляващите. Концесиите ще се сключват по различни правила, след окончателното приемане на нов закон. Управляващите се отказаха от вечното отдаване, но извън 35-годишния срок дадоха възможност за удължаване на срока с една трета, т.е. с максимум още 12 години допълнително. Първият голям актив, който ще тества новите правила ще е Летище София догодина. Пак в края на изминалата седмица стана ясно, че управляващите очевидно имат желание да съживят проекта АЕЦ "Белене", въпреки всички условности около него и гигантската инвестиция от 20 млрд. лв. Според БАН мисията в възможна. Дали обаче е ще рентабилна е съвсем друг въпрос.

След тези събития уикендът се оказа по-скоро кротък, като единствено се отличиха две политически събития: около БСП и обединението при десните партии.

Може би най-яркото събитие на уикенда обаче бе радостната новина, че българския тенисист Григор Димитров вече е номер 3 в света, след като стигна до финала на АТП в Лондон.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Кои новини от събота и неделя си заслужава да се знаят

Нинова ще е съвносител на промените на ГЕРБ за приватизацията, но БСП няма да ги подкрепи

Какво се случи? Сблъсъкът между ГЕРБ и БСП по повод намеренията на управляващите да направят ревизия на приватизационните сделки от миналото в събота бе решен по интересен начин на Националния съвет на левицата: Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще подпише предлаганите от ГЕРБ промени в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления при приватизацията, но БСП ще гласува против тях в пленарната зала, защото противоречат на принципите на европейското право.

Защо е важно? Така Корнелия Нинова ще опита хем да избегне упреците, че не иска да се преразглеждат приватизационните сделки, заради личното й участие в една от тях, хем да направи така, че наистина да не се преразглеждат. Не е сигурно обаче дали това ще е достатъчно. Доколко крайно сериозни са намеренията на управляващите за промяна в конституцията е трудно да се каже. Подобна стъпка би била един много опасен прецедент, който би обхванал почти цялата икономика на страната. Тя обаче е и много атрактивна от популистка гледна точка, а освен това, изглежда, не е и невъзможна, при положение че ДПС вече заяви подкрепа за промени в конституцията, а "Воля" на Марешки изглежда обработена за целта.

Извънпарламентарни опозиционни партии опитват да се консолидират с нова платформа

Какво се случи? Четири десни партии - ДСБ и обединението "Нова република", "Да, България", "Зелените" и ДЕОС, поставиха началото на нова политическа платформа "Български манифест за Европа". Към нея ще се присъедини и БЗНС на Николай Ненчев, след като в събота взеха решение да напуснат Реформаторския блок. "Целта на платформата е да се изработят онези, принципи, които българската нация да реализира, за да може да станем пълноправни членове на ЕС", каза председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Защо е важно? Участието на Реформаторския блок в кабинета "Борисов 2" на практика доведе до разпада му, разрояването на проекти и силна фрагментация на т.нар. десен вот, което пък остави всички тези партии извън парламента. Така близо една пета от българските граждани останаха непредставени, а парламентът е лишен от дясна опзиция, която да може да противостои на все по-спорните решения на управляващите. Новата платформа може да е нов шанс за реална консолидация на дясното, този път на база "какво ни свързва", а не "какво ни разделя".

Върховните съдии поискаха Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция

Какво се случи? Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) сезираха Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция по високите етажи на властта бяха преместени от Софийския градски съд към Специализирания съд. Промените влязоха в сила в началото на ноември. В искането върховните съдии отбелязват, че промяната противоречи на основния закон и на разпоредбите, според които не е допустимо да има извънредни съдилища.

Защо е важно? Както пишат съдиите и в мотивите си, извънредните съдилища не са допустими в правовите държави, каквато по конституция е Република България, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд. С този ход управляващите, ДПС и главният прокурор искат да изградят структура, която да е изцяло под техен контрол. Това ще позволи поръчковите разследвания да прераснат в контролирани процеси.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Бюджет 2018 влиза във фаза окончателно приемане

Какво се очаква? Тази седмица депутатите ще трябва да дадат предложенията си за промени в плана за държавните финанси и много вероятно ще започне гласуване в комисии на текстовете и числата в бюджетите за здраве и социално осигуряване. Отсега депутатите са дали заявки, че ще има леки корекции. Интрига с мнозинството няма, тъй като извън управляващите ГЕРБ и Патриоти, на първо четене бюджетите се подкрепяха и от партията на Марешки.

Защо е важно? Гласуването тази година ще позволи рекордни разходи на правителството догодина - 39.3 млн. лв. или с 4.5 млрд. лв. повече от тази. Тези средства ще се разпределят отново по стария неефективен начин и въпреки силния икономическа цикъл се предвижда дефицит. За фирмите и хората плащанията към държавата ще се увеличат с 360 млн. лв. - за по-висока вноска за пенсия с 1 процентен пункт, увеличените минимални осигурителни прагове и заплата.

Пета годишна конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал"

Какво ще се случи? На 21 ноември, вторник, ще се състои за пети пореден път годишната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Едни от основните въпроси, които ще се дискутират са значимите тенденции в развитието на банковия сектор през 2018 г. и какви ще са пазарните и регулаторни предизвикателства пред кредитните институции догодина. Сред важните теми е и идва ли краят на рекордно ниските лихви. Ще се търси отговор на въпроса как да се подготви бизнесът за смяна на посоката и покачване на цената на финансиране, ще има ли по-активно кредитиране. Експерти от банките ще представят нови възможности и предимства на финансирането по европейски програми.

Защо е важно? Целта на събитието е да предостави възможност представители на различни по мащаб компании да се срещнат с водещи банки в България, които да им помогнат да изберат най-подходящите финансови инструменти, така че да управляват успешно парите си и да постигнат устойчив растеж за бизнеса си. На конференцията ще има възможност и за срещи между представители на бизнеса и банките.

Телекомуникациите и енергетиката ще обсъдят правителствата на България и Македония

Какво ще се случи? България и Македония започват работа по конкретни проекти за сътрудничество. На срещата си на 23 ноември в Струмица двата кабинета ще обсъдят възможностите за активизиране на отношенията между министерствата на външните работи, взаимодействието и взаимопомощта при бедствия, подпомагане на обучението и подготовката на военнослужещи от въоръжените сили на Република Македония, сътрудничеството в областта на телекомуникациите, инвестициите, енергетиката и туризма. На базата на постигнатите договорености и в изпълнение на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство ще бъдат подписани двустранни документи.
Защо е важно? Съживяването на отношенията може да подобри търговията и инвестициите между двете съседни държави. За хората пък може да се случи намаление на цените за мобилни разговори, които сега са изключително високи. Капитал-изация

пет теми, които през тази седмица можеше да намерите само в "Капитал"

Защо и как прокуратурата превзема държавата. С помощта на услужливи политици и с редовен натиск върху "непослушните", кръгът, който контролира всички лостове в държавата, продължава да завзема територии - този път в частния бизнес. Тъжната история на българската действителност е тук.

"Булгартабак" продължава да залива Турция с цигари без бандерол, твърди Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM). Тя е пратила доклад за това в Интерпол, а купувачът на всички марки на "Булгартабак холдинг" за България и Адриатика - BAT, заявява, че няма връзка с нелегалния внос. Историята, която само "Капитал" разказа, е тук.

Отказахме се тихомълком от проучване на нов източник на газ. Германска организация искаше да изследва дъното на Черно море за газови хидрати, които са потенциален нов източник на енергия, но България така и не позволи това. Защо стана това, въпреки че щяхме да получим резултатите безплатно и съседна Румъния го позволи, прочетете тук.

Кой ще купи bTV? Най-вероятно конгломерат от богаташи от Чехия и Словакия, които искат да предложат най-добрата оферта за пакета от телевизии на Central European Media Enterprises (CME) в четири държави в Централна и Източна Европа. Цената е около 2 млрд. евро, а историята е тук.

Инвеститорите за първи път платиха на държавата, за да й дават парите си. България продаде на първичния пазар държавни ценни книжа (ДЦК), които носят отрицателен доход от -0.19%. Причината: има твърде много ликвидност на пазара, лихвите са отрицателни, а банките няма в какво да държат пари. Четете тук.

OUT-OF-OFFICE

Няколко идеи за свободното време в следващите дни

Рекламни награди

- На 22 ноември ще бъдат отличени най-ефективните рекламни кампании през годината на десетото юбилейно издание на конкурса "Effie – България", който традиционно се организира от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА).

- На 23 ноември от 14:30 часа в Зала Люмиер Лидл в НДК ще де проведат годишните награди IAB MIXX Awards, които целят да отличат най-добрите постижения през годината в интерактивния и дигиталния маркетинг.

Start Up

- На 23-и ноември в София Тех Парк ще се проведе регионалният финал на европейската стартъп надпревара Central European Startup Awards, организиран от Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE). На събитието ще се състезават най-добрите стартиращи компании от Австрия, Полша, Чехия, Сърбия, Словения, Словакия, Хърватия, Румъния, Унгария и България.

Кино

- И тази седмица продължава 12-ото издание на КИНОМАНИЯ, което този път се провежда в Пловдив. Световната кинопанорама е едно от най-значимите и популярни филмови събития в България. Началото ще бъде дадено с филма "Безкрайната градина" на Галин Стоев. Фестивалът продължава до 30 ноември.

- 17-ото издание на "Банско филм фест" ще се проведе между 22 и 26 ноември. Фестивалът е посветен на планинарството, екстремните спортове и пътешествия. По време на тазгодишното издание ще бъдат представени 120 филма от пет континента и над 30 държави.