🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жителите на Генерал Тошево "забраниха" добива на газ

На референдум в неделя 97% от гласувалите се обявиха против проекта на "Русгеоком"

Протести срещу добива на газ в Добруджа имаше и преди три години, но референдум не беше организиран
Протести срещу добива на газ в Добруджа имаше и преди три години, но референдум не беше организиран
Протести срещу добива на газ в Добруджа имаше и преди три години, но референдум не беше организиран    ©  Анелия Николова
Протести срещу добива на газ в Добруджа имаше и преди три години, но референдум не беше организиран    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резултатите от подобни допитвания имат спорна юридическа тежест.

С очаквано голямо мнозинство жителите на Генерал Тошево решиха да не се добиват нефт и газ на територията на общината. На местен референдум в неделя близо 97% от гласувалите казаха "да" на предложението общинският съвет да не одобрява такива проекти. Допитването беше инициирано от кмета Валентин Димитров във връзка с плановете на "Русгеоком БГ" да добива природен газ в региона, след като инвестиционното предложение на компанията срещна масов отпор от местните хора по време на обществените обсъждания.

Подобен референдум с подобен резултат беше организиран по-рано тази година в другия край на България - Трън, където жителите отхвърлиха проекта на "Евромакс сървисиз" да разработва златното находище край града. Като цяло обаче резултатите от подобни допитвания имат спорна юридическа тежест.

Резултатите

Проектът на "Русгеоком БГ", чийто индиректен собственик са собственикът на "Овергаз инк" Сашо Дончев и семейството му, предвижда добив на природен газ от находище "Спасово". В края на октомври компанията организира серия от обществени обсъждания на инвестиционно си предложение, които обаче предизвикаха протести от местните хора. Притесненията им са, че добивът ще замърси водата и ще застраши земеделието в региона. В резултат на това кметът предложи, а общинският съвет бързо прие да се направи допитване.

Резултатите на Общинската избирателна комисия показват, че в референдума са участвали 6671 души от общо 12 654 гласоподаватели (52.7%). Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление това означава, че референдумът е валиден, тъй като избирателната активност е преминала изисквания минимум от 40%.

От всички гласували 6465 души (96.9%) са отговорили с "да" на въпроса: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общински съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи териториите за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?"

Подобен въпрос, но за метални полезни изкопаеми, беше зададен и в Трън през юни. Причината за тази формулировка е, че местните власти не могат да забранят добива на подземни богатства, тъй като те са изключителна държавна собственост. В техните правомощията е да одобряват устройствени планове.

Спорен ефект

Независимо от голямото мнозинство, с което практически се отхвърля проектът на "Русгеоком", ефектът от вота е спорен. Според компанията формулировката на въпроса го прави незаконосъобразен, тъй като местните власти не могат да се отказват от правомощие, което им е предоставено със закон, а одобряването на устройствени планове, които определят територии за добив на подземни богатства, е точно такова правомощие. "Поради това кметът и общинският съвет нямат право да откажат да одобрят устройствен план, когато той отговаря на законовите изисквания", коментираха от "Русгеоком".

С подобни аргументи областният управител и окръжната прокуратура в Перник протестираха решението за организиране на референдум в Трън. Според тях общинският съвет не може да откаже одобряване на устройствен план, независимо какво предвижда той, ако всички законови стъпки са спазени.

Аналогичен казус имаше преди няколко години и в Крумовград, където общинските съветници отказаха да одобрят заданието за подробен устройствен план на "Дънди прешъс металс", която предвиждаше изграждане на минно-преработвателен комплекс за златна руда край града. Отказът обаче беше обжалван от компанията и в крайна сметка съдът задължи общинския съвет да одобри документа.

Кметът на Генерал Тошево явно също е наясно със спорната правна тежест на резултатите от референдума. Това поне се чете в обръщението му, публикувано на сайта на общината в последния работен ден преди допитването. Според него с гласуването "ще заявим категорично пред централната власт, че черноземът, земята, която ни храни, няма алтернатива и те трябва да се съобразят с нашето решение". Така на практика той признава, че референдумът по-скоро може да се използва като средство за натиск над правителството, а не като юридически инструмент. Самите резултати от референдума могат да се оспорват в 7-дневен срок пред Административен съд - Добрич.

Избрани богатства

Както и в Трън, въпросът в Генерал Тошево детайлно описваше подземните богатства, към които е насочено ограничението, като освен нефт и газ включваше също твърди горива (въглища) и минни отпадъци. На въпрос на "Капитал" защо са избрани конкретно тези четири вида подземни богатства от общината не дадоха подробности. "Така е преценено и така е направено", каза секретарят на общината Вяра Дянкова.

Освен "Русгеоком" на територията на Генерал Тошево проект за добив на газ подготвя още една компания - канадската Park Place Energy. Преди три години тя получи разрешение за търсене и проучване в блок "Вранино", което беше оспорено в съда. Според решение на екоминистерството отпреди месец компанията ще трябва да направи екологична оценка на цялостния работен проект, преди да започне проучванията.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 10
    • + 8

    А така! Добруджа не е тайга или пустиня, за да ни тровят водата някакви михлЮзи..
    В Румъния съшо им подрязаха измекярските крилца - и на руснаци и на американци!
    Добриджанци са серт хора - може да говорят меко, ама имат гънки в главите.. бедни са, да /благодарение на селофийски крадократи/, но са близо до земята си..

    Нередност?
  • 2
    zxj08544582 avatar :-|
    haryboy
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#1] от "Da be.. da..":

    Пич, прочете ли въпроса на референдума с разбиране? Какво се пита там и за какво гласуваха хората в Ген. Тошево? Гласуваха с не на правото на кмета и община да правят ОВОС и да разрешават......нещо за което нямат власт да разрешат или да направят!!!! Неграмотното стадо гласува, бие тъпана, глупави журналисти пригласят, манипулират и лъжат! Заглавието и разминаването му с реалността за мен е фалшива новина!!! Нима капитал е развъдник на фалшиви новини?

    Нередност?
  • 4
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 11
    • + 8

    Прост народ - слаба държава! Ако в Дубай ги бяха питали на референдум преди 60 години дали искат да добиват петрол или не, и камиларите бяха казали "НЕ", сега още щяха да живеят в палатки, а Дубай още щеше да е гола пустиня. В Дубай обаче днес камиларите вече са милионери, а в България (където сме много "умни") продължаваме да живеем в колиби и да се чудим как да свързваме двата края...Прост народ - слаба държава!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 11

    Защо толкова шум за безсмислен референдум? Местните референдуми са просто индулгенция на общинските дерибеи, за да си вдигнат цената пред концесионера.
    Ако Сашо Дончев има достатъчен интерес, ще го преодолее през съда. И толкова.

    Нередност?
  • 6
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#2] от "haryboy":

    да наричаш хора, които не познаваш "неграмотно стадо" дaва някаква идея за интелектуалния ти капацитет. Ходи да си избиваш комлексите някъде другаде.
    Рефренедума може и да няма юридическа стойност, но той има морална стoйност. Ако бях политик, щях много да се замисля, преди да направя нещо против волята на тези хора (противно на оня "овчар" haryboy).

    Нередност?
  • 7
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 8
    • + 7

    Да. А вие? От ОПГ на Овергаз ли сте?
    Законите в БГ така са направени - за да може некой от Селофия меринджей да си прави квото си иска, без да му се мешат местните аборигени...
    Напр, до Малък Преславец, Сс, имаше едни метални тръби по 3-4 м. диаметър от напоителна система - Миро Мазното, министър на земледелието, Порожанов ги нарязаха за скрап,.. Един Радо Желязото ги ряза 4 месеца... Когато др, Янков, областен управител на Силистра се разжужа за тази съсипия - теглиха му веднага шута БСП; ДПС и НДСимоВтори и курдисаха един от Главиница, който сега топли стените на затвора с Куби /Сефер/ и Табаков за корупция.. по други дела..

    Добре, аз съм чувал от МГИ, че и в равно софийско поле се намират газ, петрол и сапфири... злато също.. бе то около Банкя е като Тексас.. Бодеш и милиардер.. ама минералната вода.. ама ББ - кат кажат в кафенето по желтите павета... кой дружка на Прас, кой на Сашо, кой на Милен... на Герго..ма ша горят тютюневите складове..
    Аре да го направят в Родопите - нема да се чуе за тех вече.. с тия дълбоки дерета... замисляли ли сте се защо там рядко се краде?

    Нередност?
  • 8
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#4] от "olga_kokoshkina":

    Е, ама е пустиня там, нали така?
    А и арабите си влагат парите от пустиня да стане градина..
    Вие искате от градина да стане... какво? ..камънаци?
    Не са прости добруджанци... правят ги на будали...

    Нередност?
  • 9
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 9
    • + 4

    До коментар [#8] от "Da be.. da..":

    И какво? Като започнаха да добиват природни ресурси в Дубай, камилите ли се разболяха? Или хората? Или пустинята се развали, а морето почерня?

    Нередност?
  • 10
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#6] от "gavrilov":
    Ами от изявленията на някои не струи чак такава грамотност. Едно приветливо момиче проплака по телевизията, че водата на Североизточна България щяла да бъде отровена.
    Иначе природните ресурси от този тип принадлежат на държавата, не на общините или на индивидуални собственици на земята както е в Щатите например.
    И щом са на държавата - тя дава разрешение къде да се проучва и добива, като собственици, обитатели, ползватели трябва да бъдат обезщетени по справедлив начин за неудобството. Държавата и местните са отговорни да си организират контрола по проучването и добива. Разходите по контрола се плаща от този който проучва и добива.
    Освен ако в Ген Тошево не са решили да обявят независимост като Донецк, ама там става друг филм.

    Нередност?
Нов коментар