🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК ще проверява пазара на електроенергия

Секторният анализ трябва да покаже дали има манипулации в сектора

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова ще търси проблемите при търговията с ток
Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова ще търси проблемите при търговията с ток
Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова ще търси проблемите при търговията с ток    ©  Юлия Лазарова
Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова ще търси проблемите при търговията с ток    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 22 януари Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство за извършването на секторен анализ на пазара електроенергия. Антимонополният орган се е самосезирал, след като през последните седмици работодателските и синдикалните организации алармират за проблеми на пазара на електрическа енергия, свързани с рязко и необосновано поскъпване на цената на тока.

През седмицата КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК обявиха, че са подготвили общ сигнал до КЗК, с който ще поискат проверка на търговците на електрическа енергия за картелно споразумение и за прилагане на нелоялни търговски практики. Повод за това са предлагани на фирмите договори за доставка на ток със значително по-високи цени в сравнение с предишни периоди.

Какво следва от решението на КЗК

Според Закона за защита на конкуренцията, след като извърши секторния анализ, комисията го приема с решение, което може да има няколко последствия. На първо място, може да се образува производство за установяване на нарушение по чл. 15, 21 и 24 от този закон и/или по чл. 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз, които най-общо са свързани със забранените споразумения и злоупотребата с монополно или господстващо положение.

С решението си също така КЗК може да информира компетентните държавни органи, включително органите на изпълнителната власт, както и тези на местното самоуправление, ако има необходимост от предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора.

Не на последно място, антимонополната комисия би могла да предостави анализа за ползване на Народното събрание и Министерския съвет при подготовката на стратегии, програми, планове и др. за развитие на съответния сектор.

Важно е също, че решенията на комисията както за извършването на секторния анализ, така и за приемането му, не подлежат на обжалване.

Предишен опит

През март 2013 г. КЗК извърши секторен анализ по отношение на пазарите на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия. Три месеца по-късно се произнесе по казуса, като сред основните изводи бе този, че на територията на страната е налице разнообразие при видовете производители и това води до сигурност при снабдяването. Като най-голяма слабост тогава бе изтъкната липсата на действаща енергийна борса и свободен пазар на електроенергия. Сега последните са налице, но очевидно възникват нови проблеми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-@
    gmalinov

    Искам да плащам 10 ст/кв/ч мах. Цена, по-висока от тази, е спекулативна, няма нужда от никакви комисии. Няма как производителят да пуска киловата на 5-7 ст, а търговците да си слагат още толкова отгоре без да си мръднат пръста, за ДДС-то не говорим. Явно всеки, който има акъл в главата, ще трябва да се спасява сам, иначе доенето ще продължава во век и веков...

    Нередност?
Нов коментар