🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тъмно разместване на властта в държавната ЕСО

Притеснителни са липсата на причина за рокадата и биографиите на новите назначения

Енергийният министър Теменужка Петкова определи рокадата като "управленско решение".
Енергийният министър Теменужка Петкова определи рокадата като "управленско решение".
Енергийният министър Теменужка Петкова определи рокадата като "управленско решение".    ©  Цветелина Белутова
Енергийният министър Теменужка Петкова определи рокадата като "управленско решение".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите махнаха цялото ръководство на ключово държавно енергийно дружество и назначиха нов мениджмънт с единственото обяснение "управленско решение", т.е. без ясен аргумент. Рокадата е в управителния съвет на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) - едно от най-богатите държавни дружества с налични средства по сметките от над 380 млн. лв., приходи от над 500 млн. лв. за деветмесечието на миналата година и печалба от 43.4 млн. лв. Компанията управлява активи за 2.7 млрд. лв. - магистралните електропроводи в страната, и е диспечър при преноса. Инвестиционният план на ЕСО за следващите 8 години предвижда 1.3 млрд. лева.

Биографиите на новите мениджъри се пазят в тайна. Но наличната информация е за връзки с кабинета "Орешарски" и депутата от ДПС Делян Пеевски. Смяната става, въпреки че към работата на досегашния управителен съвет не е имало забележи, дори напротив - по думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова дружеството се управлява изключително професионално и успешно. Рокадата съвпада и с обявеното като близко решение за "ТЕЦ Варна" - ЕСО ще го добави в малкото фаворити, които се избират за т.нар. студен резерв, т.е. не работиш, а ти плащат.

Назначения по никое време

Мандатът на управителния съвет на ЕСО, в който влизаха Иван Йотов, Андрей Живков и Милко Милков, е изтекъл още през май 2017 г. Досега обаче никога не е ставало дума за тяхната смяна, тъй като според ГЕРБ и БСП те ръководят добре системния оператор. На 25 януари обаче бе публикувано съобщение на сайта на ЕСО, че надзорният съвет на дружеството (в състав Костадин Язов, Пламен Радонов и Северин Въртигов) е взел решение те да бъдат освободени. На тяхно място за нови членове на УС са предложени Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов.

Същия ден, по време на заседанието на парламентарната енергийна комисия, ресорният министър Теменужка Петкова, която е принципал на ЕСО чрез Българския енергиен холдинг, не успя да отговори на въпросите на депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев какво точно налага новите назначения. Единственото обяснение по думите на Петкова е, че това е "управленско решение". С други думи, смяната на ръководството на ЕСО се случва само по политически причини.

Решението вече е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която по закон трябва да излезе със становище по така предложения състав на УС. Причината е, че новите лица трябва да отговарят на изисквания за професионален опит. Кадровата промяна ще влезе в сила едва след вписването й в Търговския регистър.

По процедура още на първото редовно заседание на новоизбрания УС на ЕСО членовете му ще изберат измежду тях изпълнителен директор и председател. По неофициална информация Ангелин Цачев ще заеме първата роля, а втората ще бъде поверена на Антон Славов.

Кои са новите избраници

За предложените началници на Електроенергийния системен оператор няма почти никаква информация. "Капитал" поиска от дружеството да изпратят поне официалните биографии на Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов. Оттам обаче обясниха, че документите са внесени в КЕВР и докато няма окончателно становище, не могат да предоставят повече данни. От регулатора пък обясниха, че не е в техните правомощия да разпространяват информация за предложените шефове на ЕСО, а единствено трябва да се произнесат дали отговарят на съответните изисквания. Очакванията били това да стане най-късно до две седмици.

За CV-тата на тримата избраници пръв заговори вицепремиерът Валери Симеонов, който определи Антон Славов като "бодър пенсионер", от години свързан с БСП. Пак според Симеонов този човек бил "под прякото въздействие" на Георги Христозов, който дълго време оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ, а от началото на тази година е в ръководството на купената от близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов ТЕЦ "Варна". Христозов се сочи като доверен човек на Делян Пеевски. В енергийните среди пък се говори (и от ЕСО го потвърждават), че новият собственик на ТЕЦ "Варна" иска централата да бъде включена в сметките на ЕСО за предоставяне на студен резерв, като измести някои от мощностите на Христо Ковачки. Това би могло да осигури на Папазов и Христозов приходи за десетки милиони годишно.

Иначе Антон Славов дълги години е работил в НЕК. До 2010-а е бил шеф на експлоатацията на хидромощностите на дружеството, след което по информация на Валери Симеонов е бил уволнен заради несправяне с работата си. При управлението на кабинета "Орешарски" Славов се връща в електрическата компания като заместник изпълнителен директор. След което дирите му се губят.

За Ангелин Цачев "Капитал" научи, че е шеф на инвеститорския контрол в ЕСО от около 10 години. А Пламен Йорданов е областният координатор на ГЕРБ за Старозагорска област. По образование той е икономист и е бил депутат в 42-то и 43-то Народно събрание.

Ами надзорът?

По информация на "Капитал" договорите и на тримата членове на надзорния съвет на Електроенергийния системен оператор - Костадин Язов, Пламен Радонов и Северин Въртигов, също са изтекли. За тяхната смяна обаче все още не се говори. Дали такава ще бъде предприета вероятно ще се разбере до края на месеца.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 19

    Ох, котьооо... 400 милиона кеш в сметките, 500 милиона приходи на година. Какво е това за безграничния апетит на #Туловището, никак даже няма да му се опънат! Че вие к'во си мислите - само с една гола Общинска Банка не му се връзва баланса на #Дебелия... още трябва за грухане, много още! Щото и другарите от Масква още си чакат от него борчовете!

    А сега погледнете и скорошните рокади в БАЕЗ, да видите за какво става въпрос. Дебелиу и 10 зелника са малко... луд е тоз обаче, който му ги дава.

    #закривай

    Нередност?
  • 2
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • + 12

    Едно нещо мисля не можеше да се отрече на ГЕРБ и това беше що - годе чувствителността при важните назначения относно общественото мнение. Вече като гледам са го ударили през просото и назначенията им са просто арогантни, некомпетентни и предизвикващи обществото. Сякаш искат умишлено да вдигнат хората на протест. Изобщо, стабилно са се насочили към предсрочен вот !

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#2] от "nip03542908":

    На който ще спечели БСП или ГЕРБ. Изследванията сочат, че нови лица в парламента няма да има.

    Нередност?
  • 4
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 3

    ЕнерГепика Бг =) =) =) .. Стига толкова, няма само едни и същи да Лапат..........

    Нередност?
Нов коментар