🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високо напрежение около цената на тока

Бизнесът и енергийният министър в спор за свободния пазар на електроенергия

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че в сектора проблеми няма
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че в сектора проблеми няма
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че в сектора проблеми няма    ©  Георги Кожухаров
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че в сектора проблеми няма    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергийният министър Теменужка Петкова отхвърли обвиненията на бизнеса, че държавната енергетика се управлява лошо, и категорично отрече твърденията, че цената на електрическата енергия за битовите потребители ще се повиши чувствително. Изявлението й дойде, след като Асоциацията на организациите на българските работодатели неколкократно сигнализира, че търговците на ток предлагат на бизнеса договори за доставка през февруари с цени от 110 - 125 лв. на мВтч, при положение че на регулирания пазар тарифата е 76 лв. на мВтч.

Според Петкова, ако работодателите имат съмнение в начина на формиране на свободните цени и подозират търговците на електроенергия в договорки, трябва да сезират Комисията за защита на конкуренцията, която единствено може да проследи развитието на цената по цялата верига.

Междувременно АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ вече обявиха, че подготвят сигнал до антимонополния орган, в който ще поискат проверка на търговци за картелно споразумение, както и за прилагане на нелоялни практики. Такава проверка обаче няма как да приключи бързо и по всяка вероятност на фирмите ще им се наложи да плащат по новите тарифи. По тази причина те също така подготвят протести в края на месеца.

Какъв е проблемът

Още от края на миналата година работодателските организации алармират, че предстои драстично повишаване на цената на електроенергията, която те потребяват. Като причина се изтъкват по-високите тарифи, които им предлагат търговците на ток. Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" също споделят притесненията на бизнеса, че има напрежение на енергийния пазар.

"Ако предлаганите цени от 110 - 125 лв. за мВтч се приемат за референтни, Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва да увеличи цената на енергията и за регулирания пазар на 85 - 100 лв., в зависимост от това какво ще се случи до 1 юли", прогнозира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му, ако сегашното състояние се запази, цената за бита ще се повиши с 15 - 30 процента.

Според министър Петкова обаче връзка между свободния и регулирания пазар на електричество няма. "Цената на свободния пазар се определя от принципа на търсенето и предлагането, а на регулирания – само от КЕВР и тя не може да се променя", припомни енергийният министър. По нейна информация от началото на тази година няма достатъчно търсене на електроенергия и предлаганите от държавните дружества количества дори остават непродадени. ТЕЦ "Марица-изток 2" е обявил на борсата 89 хил. мегаватчаса и са продадени само 78 хил. мегаватчаса, НЕК пък е предложил 146 хил. мегаватчаса, а са купени само 39 хил. мегаватчаса. Средните цени за доставки през цялата 2018 г. били между 75 и 80 лв. за мегаватчас. Подобни са и нивата при сделките на платформите на Българската независима енергийна борса. "Сами виждате, че цени от над 100 лв. за мВтч няма", заяви Петкова.

Енергетиката е в добро състояние

Министър Петкова обърна внимание и на добрите финансови показатели на държавните енергийни дружества. По думите й наличността по сметките им се е увеличила значително за последните три години - в края на 2014 г. сумата е била 397 млн. лева, а сега е над 1.4 млрд. лева. БЕХ бил на загуба 247 млн. лева в края на 2014 година, а сега по предварителни данни ще е на печалба. Имало вероятност и НЕК да приключи 2017-а с положителен финансов резултат. Единствено ТЕЦ "Марица-изток 2" ще бъде на загуба, най-вече заради разходите за вредните емисии, които надхвърлят 160 млн. лева.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 2
    • + 3

    Е може ли точно енергийния пазар да работи без напрежение? Без напрежение нема ток, без ток нема пари. Енергетиката ухае на тиминужки и всичко е точно - бизнеса има пазар на 120 лв, а населението има регулация на 80 лв. Който не е доволен има европейски пазар с евро цени - евтинията свърши, тока е с пари, край на сделките с ток на тъмно...

    Нередност?
  • 3
    devdimi avatar :-|
    devdimi
    • - 4
    • + 1

    Вдигайте такса прозводител периодично, така че да няма нужда да се вдига тока.
    Да бъде процент от оборота, сега ако е 5%, може да стане и 10%.
    Американските марици имат 50% марж на печалбата, могат да си го позволят, дори няма да го усетят. ВЕИ-та също имат огромен марж.
    Държавните тецове и АЕЦ-а ще им се вдигат изкупните цени, така че да могат да си плащат новата такса и готово.
    Като не могат да се променят цените - може да се променят данъците.

    Нередност?
  • 4
    lz73 avatar :-|
    lz73
    • + 2

    До коментар [#3] от "devdimi":
    Ами да!!! Най-лесно се прави социална политика с цените на тока. Вдигайте всички видове такси и данъци, после губите едни дела, връщате мангизите и обявявате НЕК във фалит(той и сега е в това положение)....ИДИОТИ!!!
    Няма основателна причина токът у нас да е 2-3 пъти по евтин от тока в Германия, разберете го!

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    "Средните цени за доставки през цялата 2018 г. били между 75 и 80 лв. за мегаватчас. "

    Сигурни ли сте, че говорим за 2018 г.?

    Нередност?
  • 6
    devdimi avatar :-|
    devdimi

    В Германия на моменти цената на тока на борсата е отрицателна мой човек.
    Т.е. производителят си плаща за да му я купят доставчиците, защото има свръх предлагане.
    Там няма гарантирани цени за 20 години напред като при нашите мафиоти, които са сключили договори с подкупи.

    Нередност?
Нов коментар