🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийният регулатор одобри новите шефове на ЕСО

Промените са подадени за вписване в Търговския регистър

Председателят на КЕВР Иван Иванов не е видял нищо нередно в биографиите на новите началници.
Председателят на КЕВР Иван Иванов не е видял нищо нередно в биографиите на новите началници.
Председателят на КЕВР Иван Иванов не е видял нищо нередно в биографиите на новите началници.    ©  Георги Кожухаров
Председателят на КЕВР Иван Иванов не е видял нищо нередно в биографиите на новите началници.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като преди седмица управляващите изненадващо решиха да махнат цялото ръководство на едно от най-богатите държавни дружества - Електроенергийния системен оператор (ЕСО), Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила без забележки предложенията за нови членове на управителния съвет и промените вече са внесени за вписване в Търговския регистър. Смяната става, въпреки че към работата на досегашния управителен съвет не е имало забележи, дори напротив - по думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова дружеството се управлява изключително професионално и успешно.

Един от членовете на КЕВР - Александър Йорданов, е направил коментар по казуса заради това, че смяната на управителния съвет на ЕСО е озадачаваща както във времето, така и по отношение на целите. "Озадачаваща е и от гледна точка на липсата на дискусия, тъй като в системата на енергетиката това очевидно е енергийното предприятие в най-добро относително финансово здраве", пише още в протокола от заседанието. Уточнено е обаче, че изказването на Йорданов не засяга компетентността на надзорния съвет на дружеството да избере нов управителен съвет.

Биографиите на новите шефове все още се пазят в тайна, при все че ЕСО управлява активи за 2.7 млрд. лв. - магистралните електропроводи в страната, разполага с над 380 млн. лв. по сметките си, а инвестиционният му план за следващите 8 години е за 1.3 млрд. лева. От протокола на заседанието на КЕВР, по време на което са разглеждани кандидатурите, се разбират малко подробности за тях. Дотук известното обаче показваше техни връзки с кабинета "Орешарски" и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Назначения без повод

Мандатът на управителния съвет на ЕСО, в който влизаха Иван Йотов, Андрей Живков и Милко Милков, е изтекъл още през май 2017 г. Досега обаче никога не е ставало дума за тяхната смяна, тъй като според ГЕРБ и БСП те ръководят добре системния оператор. На 25 януари обаче бе публикувано съобщение на сайта на ЕСО, че надзорният съвет на дружеството (в състав Костадин Язов, Пламен Радонов и Северин Въртигов) е взел решение те да бъдат освободени. На тяхно място за нови членове на УС са предложени Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов.

Пенсионер, депутат и инженер поемат властта

Според представената в КЕВР официална информация Антон Славов от юли 2015 г. е пенсионер и консултант по водни централи на свободна практика. Преди това Славов дълги години е работил в НЕК. До 2010-а е бил шеф по експлоатацията на хидромощностите на дружеството, след което по информация на вицепремиера Валери Симеонов е бил уволнен заради несправяне с работата си. При управлението на кабинета "Орешарски" Славов се връща в електрическата компания като заместник изпълнителен директор. По този повод Симеонов го определи като "бодър пенсионер", от години свързан с БСП. Пак според Симеонов този човек бил "под прякото въздействие" на Георги Христозов, който дълго време оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ, а от началото на тази година е в ръководството на купената от близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов ТЕЦ "Варна". Христозов се сочи като доверен човек на Делян Пеевски. В енергийните среди се говори (и от ЕСО го потвърждават), че новият собственик на ТЕЦ "Варна" иска централата да бъде включена в сметките за предоставяне на студен резерв, като измести някои от мощностите на Христо Ковачки. Това би могло да осигури на Папазов и Христозов приходи за десетки милиони годишно.

За Ангелин Цачев се потвърждава информацията, че до момента се занимава с инвеститорския контрол в ЕСО - по-конкретно до януари 2015 г. е бил ръководител на отдела "Инвеститорски контрол", а след това се води само инженер към него.

Колкото до Пламен Йорданов - той е областният координатор на ГЕРБ за Старозагорска област. По образование е икономист и е бил депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Пред КЕВР Йорданов е декларирал, че през последната година не изпълнява задължения по трудов договор.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bob1213 avatar :-|
    Bojidar Agov

    Ангелин Цачев е от Търговище, работеше в ЕМУ АД за Таньо Танев, сега ще си разделят няколко милиона. От Търговище

    Нередност?
  • 2
    bob1213 avatar :-|
    Bojidar Agov

    Ангелин Цачев е от Търговище, работеше в ЕМУ АД за Таньо Танев, сега ще си разделят няколко милиона. От Търговище

    Нередност?
  • 3
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 1

    БЕХ, НЕК, ЕСО, ЦДУ и т.н. Потомствена (шуробаджанашка), държавна, паразитна харнилка за милиарди лева на година.... Всички са роднини и никой случен човек не може, даже да припари в горепосочените МЕГА структури на Българската Енергетика.... http://www.eso.bg/?did=8#Организационна структура

    Нередност?
Нов коментар