🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Санирането продължава със слаб контрол от страна на държавата

Все още не са приети новите мерки за качество на ремонтите

Обновяването на 712 сгради ще започне през тази година
Обновяването на 712 сгради ще започне през тази година
Обновяването на 712 сгради ще започне през тази година    ©  Мария Съботинова
Обновяването на 712 сгради ще започне през тази година    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни продължава да се изпълнява, без да са приети обещаните мерки за осигуряване на по-висок контрол на качеството. Въпреки множеството сигнали за нередности и лошо изпълнени ремонти правителството все още не е приело необходимите изменение в съответното постановление за изпълнение на програмата.

Според официалните данни непосредственият социално-икономически ефект от програмата се изразява в намаляване на разходите за отопление на домакинствата между 45% и 55% и подобряване на здравословните условия на живот. Само че малцина са успели да постигнат такива спестявания. Много повече, изглежда, са хората, които се оплакват от мухъл, влага и дори наводняване при дъжд.

Според властта програмата създава заетост и увеличава финансовите постъпления както в строителния сектор, така и при производителите на строителни материали, инженери, архитектурни и проектантски фирми, транспортен бранш, складови и логистични центрове. Неприятно е само това, че с парите на всички данъкоплатци се облагодетелстват само група граждани и предимно свързани с местната управа фирми.

През 2017 г. в цялата страна са били обновени общо 49 699 жилища в 769 многофамилни сгради. Това показва одобреният от правителството доклад за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма през миналата година.

Към 31 декември са започнали дейности по 98.5% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране. Най-много от тях се намират в област Благоевград – 93, следвана от област Бургас – 91, Хасково – 81, и Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради. Следват областите Кюстендил (46), Смолян и Пазарджик с по 29 сгради, Враца с 28 сгради, Габрово (23), Кърджали (22), Ямбол (20), Варна и Велико Търново с по 28 сгради, Търговище (15), Шумен (14), Силистра (13), Сливен (10), Ловеч (9), Плевен (8). В София и Разград има само по пет сгради, във Видин и Русе - по три сгради, а Добрич е с две.

В доклада се посочва още, че в края на миналата година в процес на изпълнение са били 528 блока. Предвижда се през 2018 г. да започне ремонтът на още 712 сгради.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 2
    • + 2

    Най важен е социално естетическият ефект от програмата.

    Нередност?
  • 2
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • + 2

    Срам и позор за София!!! Йорданке оставка!

    Нередност?
Нов коментар