🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Провали се изборът за зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС

Мандатът на органа изтича в края на годината, той практически не работи и няма кой да следи за произвол срещу гражданите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Процедурата за избор на заместник-председател на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) се провали, преди реално да е започнала. Нито една парламентарна група не е номинирала кандидати за нов зам.-председател на мястото на отстранения Георги Гатев, а крайният срок за номинации изтече във вторник. На практика това означава, че избор няма да се провежда, а нов едва ли ще бъде обявен, доколкото мандатът на Бюрото за контрол върху СРС изтича в края на годината.

В същото време след скандала с отстраняването на Гатев бюрото е практически парализирано. Председателят му Бойко Рашков заяви в интервю пред "Капитал", че останалите трима членове на органа дори не идват на работа, не правят планираните проверки и контролът върху прилагането на СРС е практически блокиран. Същевременно парламентът не желае да се ангажира с този проблем, въпреки че членовете на бюрото се избират от законодателния орган.

Всъщност това е и причината да няма номинации и изборът на нов зам.-председател да се провали, споделят някои депутати. Изборът означава дебат за проблемите на бюрото, чиято основна функция е да контролира дали правата на гражданите не се нарушават при прилагането на СРС за подслушване, проследяване, наблюдениe и др. А управляващите очевидно не искат този дебат, защото проблемът отдавна беше поставен публично в парламента от Бойко Рашков.

Зам.-председателят на бюрото Георги Гатев бе отстранен след координирана атака на прокуратурата и ДАНС, която започна в началото на м.г. с отнемане на достъпа му до класифицирана информация от ДАНС и приключи през март с прекратяване на мандата му от парламента поради невъзможност да изпълнява функциите си заради отнет достъп. Конфликтът между Гатев и Рашков с прокуратурата и службите обаче се прояви доста по-рано във връзка с проверки за нарушения при прилагане на СРС, особено във връзка с чувствителни дела като КТБ, проверката на работата на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, подслушване на магистрати и др. Така се стигна дотам, че прокуратурата и спецслужбите отстраниха член на един орган, избран от парламента, за да осъществява контрол върху тяхната работа в интерес на правата на гражданите. И парламентът, вместо да коригира тази ситуация, я приема с мълчание и сътрудничество.