🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Волен Сидеров номинира Огнян Стоичков за председател на бюрото за контрол върху СРС

Номинацията е подписана еднолично от Сидеров въпреки решението на парламента, че това ще правят парламентарни групи

Огнян Стоичков    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Членът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Огнян Стоичков до момента е единственият официално номиниран за нов мандат в бюрото – вече като председател. Стоичков е кандидатура на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е подписал предложението в лично качество, а не като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти".

Нарушение на правилата

Само по себе си това е в нарушение на процедурните правила за този избор, гласувани от парламента на 25 октомври. Според тях предложения за членове на бюрото могат да внасят само парламентарни групи, не и отделни депутати.

Огнян Стоичков е бивш депутат от "Атака" в 41-ото Народно събрание - 2009-2013 г., а през декември 2013 г. е избран за член на НБКСРС от 42-ото НС по предложение пак на "Атака".

В понеделник, 5 ноември, изтича десетдневният срок, който имат парламентарните групи, за да номинират кандидати за членове на НБКСРС. До момента на специалната секция на сайта на парламента за този избор е публикувана само номинацията за Стоичков. Въпросът доколко е валидна тази номинация, направена еднолично от Волен Сидеров, ще се трябва де се реши от ресорната парламентарна комисия за контрол върху спецслужбите в рамките на процедурата за проверка на допустимост на кандидатите. Но извън процедурата въпросът има и политически измерения предвид конфликта в парламентарната група на "Обединени патриоти", които трудно могат да разчитат на повече от една кандидатура в настоящата парламентарна конфигурация.

Бюрото има петима членове с петгодишен мандат, двама от които се избират за председател и заместник-председател. В момента настоящият състав е от четирима души, включително председателя Бойко Рашков, след като през март беше отстранен зам.-председателят Георги Гатев. Мандатът на четиримата изтича на 19 декември.

Неработещо бюро

През декември 2013 г. настоящият състав на НБКСРС беше комплектован на принципа на партийни квоти според мнозинството в парламента. Председателят Бойко Рашков и Илия Ганев са от квотата на БСП, Огнян Стоичков беше депутат от "Атака", а Огнян Атанасов е номинация на ГЕРБ. Зам.-председателят Георги Гатев беше номиниран от квотата на ДПС. Очаква се новият състав също да бъде избран на квотен принцип.

През последната година и половина, след като започна атаката срещу зам.-председателя на бюрото Георги Гатев, а чрез него – и срещу председателя Бойко Рашков, в работата на НБКСРС настъпи срив. По признание на самия Бойко Рашков останалите трима членове не желаят да ходят на проверки, дори не идват на работа, така че контролът върху подслушванията е практически блокиран. През декември Бойко Рашков обяви пред парламента стъписващи факти за сериозни проблеми в работата на органите, използващи и прилагащи СРС. Парламентарното мнозинство го обвини, че създава безпочвени страхове, и игнорира твърденията му. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов дори си позволи да заплаши Рашков от парламентарната трибуна, че няма да види нов мандат в бюрото.

През април процедурата за избор на заместник-председател на Националното бюро за контрол върху СРС на мястото на отстранения Георги Гатев се провали, след като нито една парламентарна група не внесе номинации за този пост. Създава се впечатление, че не само парламентарното мнозинство, но дори и опозицията съзнателно не желаят да повдигнат въпроса за проблемите в този орган, чиято основна функция е да предотвратява злоупотребата със СРС в нарушение на правата на гражданите, включително и като осъществява проверки по искане на заинтересованите. Точно правомощията по този контрол породиха конфликта между ръководството на бюрото и прокуратурата и ДАНС, в резултат на което Гатев беше отстранен.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glh451118348 avatar :-@
    J. J.
    • - 1
    • + 5

    Не желаели да правят проверки, дори не ходели на работа...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 6

    Естествено, че Сидеров ще предложи отново лицето Стоичков, което послушно е следвало инструкциите да не ходи на работа. Такова безобразие само в нашата прогнила държава може да става - някой не ходи на работа и за награда отново го назначават на същата работа и даже за шеф, за да не позволява и на другите да работят.

    Нередност?
  • 3
    tit54555886 avatar :-?
    tit54555886
    • + 2

    Да започнем с явната неточност от статията, че "...Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов дори си позволи да заплаши Рашков от парламентарната трибуна, че няма да види нов мандат в бюрото..."
    Без да съм адвокат на Кирилов ще припомня, че той по никакъв начин не е заплашвал Б.Рашков, а само заяви "Аз знам какво да го питам, когато му дойде времето". Дано доц. Рашков успее да отговори на зададените от Д.Кирилов въпроси по същество, а не в обичайния си стил - "Всички ми пречите!"...

    Що се отнася до О.Стоичков, то истината е, че към края на сегашния си мандат той най-после успя да разбере що е това СРС. Това в изключителна степен се дължи на усилията на експертите в Бюрото, които са истинските професионалисти там, хора с повече от 20 години стаж в специалните служби, а не парламентарни дърдорковци, пожарникаро-лесничеи и общински юристконсулти.

    Нередност?
  • 4
    oyj52578755 avatar :-?
    Илия Ценев
    • - 1
    • + 3

    Преди година КАРАКАЧАНОВ номинира Петър Харалампиев, днес СИДЕРОВ номинира Огнян Стоичков. След година да няма сълзи и дистанциране от поредното протеже ???

    Нередност?
Нов коментар