🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И делото срещу Румен Овчаров катастрофира в спецсъда

Прокуратурата е внесла негоден обвинителен акт, който нарушава правото на защита на бившия министър

Румен Овчаров    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Делото за безстопанственост и длъжностно престъпление срещу вицепремиера и министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров беше прекратено от Специализирания наказателен съд в сряда.

Причината са множеството пороци на обвинителния акт, които водят до неяснота на обвинението, а оттам затрудняват правото на защита на Овчаров, тъй като той не може да разбере в какво е обвинен. Определението не е окончателно и прокуратурата вече заяви, че ще го протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Разследването срещу Румен Овчаров е започнало преди осем години. Според основната теза на прокуратурата Румен Овчаров е извършил длъжностно престъпление, когато през 2006 г. е решил да даде под наем "Мини Бобов дол" на свързана с Христо Ковачки фирма, което според експертиза, назначена от държавното обвинение, е нанесло щета от близо 9 млн. лв. Румен Овчаров беше привлечен в края на 2016 г. в контекста на серия от "антикорупционни" обвинения, които засегнаха основно представители на опозицията и десните партии. Той е обвиняем и по още едно разследване - за АЕЦ "Белене", заедно с бившите министри на енергетиката Делян Добрев и Петър Димитров.

Откакто стартира преместването на делата срещу високопоставени държавни служители от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд през миналия ноември, прокуратурата е внесла общо 13 обвинителни акта за корупция в спецсъда. Шест от делата вече са прекратени и върнати на прокуратурата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shwarzspeht avatar :-|
    Клюводървец

    Е,и.Нов съд със същият материял.Нищо ново.А крадененето на Българите си продължава

    Нередност?
Нов коментар