🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Зеленият ток ще се продава през борсата от 1 юли

Реформата в енергетиката е факт. Народното събрание одобри на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които всички производители на електричество с преференциални договори за изкупуване ще бъдат изведени на борсата.

Това е поредната стъпка към пълната либерализация на пазара и се очаква да изиграе положителна роля при свободната търговия с ток. Българската независима енергийна борса ще стане много по-ликвидна, което неминуемо ще реши един от основните проблеми, които изтъква бизнесът сега - липсата на достатъчно предлагани количества електроенергия и висока цена. Промяната обаче не засяга пряко регулирания сектор, в който са всички битови производители.

Според одобрените текстове топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ с инсталирана мощност от 4 мегавата нагоре (общо 147 компании), чийто ток в момента се изкупува задължително от НЕК по фиксирани преференциални цени, ще започнат да продават цялата си енергия чрез борсата. В срок до 31 октомври те трябва да подпишат договори за премия с фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), които да компенсират разликата между постигнатата пазарна цена и тази, която е заложена в дългосрочните им договори.

Тази премия обаче, за разлика от сегашните договори, ще крие риск за производителите. Тя ще е фиксирана за всеки производител и ще се изчислява от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за година напред, като по специална методика се определи референтна пазарна цена. Например, ако анализите на регулатора покажат, че даден производител би могъл да постигне средна годишна цена за енергията си през борсата от 80 лв. за мегаватчас, а дългосрочният му договор е за 400 лв. за мегаватчас, то премията ще е 320 лв. за мегаватчас. Ако обаче цените на борсата паднат под 80 лв., той ще търпи загуби спрямо сегашната ситуация. Възможно е и обратното - при по-високи пазарни цени да има по-голяма печалба.

Тъй като новите договори с ФСЕС трябва да бъдат одобрени и от банките - кредитори на ВЕИ, е предвидено те да влязат в сила на 1 януари 2019 г. Дотогава НЕК ще продължи да изкупува енергията от зелените централи, но още от 1 юли тази година, когато започва новият регулаторен период, ще започне да я продава на борсата. Държавната компания също ще получи премия от фонда за компенсиране на разликата.

КЕВР получи право да спре сделката с CEZ

След спорове и дебати между ГЕРБ, ДПС, "Обединените патриоти" и БСП депутатите за пореден път промениха в четвъртък разпоредбите на Закона за енергетиката и окончателно дадоха право на Комисията за енергийно и водно регулиране да разрешава сделки с като тази между CEZ и фирмата на Гинка Върбакова "Инерком". До вчера ГЕРБ бяха твърдо против въвеждането на подобно правомощие, обяснявайки, че така държавата може да попадне в неприятна ситуация и срещу нея да бъдат заведени нови арбитражни дела. Сега обаче Делян Добрев обяви, че е взето политическо решение за подкрепа на тази идея, лансирана от "Обединените патриоти". Против гласуваха единствено от ДПС.

С гласуваните на второ четене текстове се предлага КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.

Също така се дава се възможност регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши тази разпоредба.

Никъде обаче не е посочено на базата на какво регулаторът ще разрешава или не такива сделки и дали правомощията ще важат за започнали преди приемането им процедури. Без въвеждането на ясни и точни критерии това означава, че регулаторът може по своя (или политическа, макар формално да е независим) преценка да спре всяка продажба в енергетиката. Което е поредният лош сигнал за частните инвеститори.

Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде гарантирано изкупен

Свързаните с Христо Ковачки централи "Бобов дол" и "Марица 3", както и ТЕЦ "Варна", която от края на миналата година е притежание на Данаил Папазов (бивш транспортен министър в кабинета "Орешарски" и близък до ДПС и Делян Пеевски), няма да получат гарантиран пазар на тока си на висока цена. Централите на двамата бизнесмени подадоха искане в КЕВР да бъдат включени в регулирания пазар на ток с двойно и дори тройно по-високи от пазарните цени, въпреки че няма никаква нужда от тях. И поради празнота в законодателството щяха да получат право да работят, което би струвало между 250 и 330 млн. лв. на година. Парламентарната комисия по енергетика обаче гласува на второ четене във вторник (24 април) извънреден текст в Закона за енергетиката, който затваря тази вратичка.

Предложението, което бе направено от председателя на комисията Делян Добрев, ще бъде включено в пакета промени в секторния закон, които се очаква да бъдат разгледани в пленарната зала този четвъртък. И ако бъдат одобрени от депутатите, трите централи ще бъдат отрязани от регулирания пазар на ток. Против идеята да се ограничи участието на скъпите и неефективни тецове в енергийната система се обяви единствено ДПС.

"Защо го предлагате това нещо така "по терлици". Ако чрез закон ще регулираме цената на електроенергията, тогава няма нужда от регулатор", запита Рамадан Аталай.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче изрази подкрепа за тази промяна, защото по думите му, ако тя не бъде направена, регулаторът няма да има възможност да осъществи своята политика на балансирано решение за цената на електрическата енергия.

По-конкретен в това отношение беше председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него изчисленията на експертите са показали, че цената на тока за бита ще трябва да се увеличи с цели 16% само заради тези три централи. "Това е абсолютно недопустима нова държавна помощ. Нямаме дефицит, за да сме принудени да купуваме скъпа енергия и да вдигаме цената на тока", категоричен бе той.

ВЕИ ще могат да сключват договори директно с потребителите

Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници ще получат право да сключват дългосрочни договори за изкупуване на енергията директно с индустриалните потребители. Това обяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев по време на конференцията "Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия", която беше организирана от Българската фотоволтаична асоциация и е част от официалната програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на форума беше представен и доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), според който България и Югоизточна Европа като цяло имат огромен потенциал за развитие на зелени енергийни технологии. Което пък може да се използва за покриване на екологичните цели в северните европейски държави чрез статистически трансфер на възобновяема енергия.

"Не си губете времето с АЕЦ "Белене" и заложете на ВЕИ", заяви Клод Тюрме, който е член на Европейския парламент и президент на EUFORES – европейска неправителствена организация, ориентирана към възобновяемата енергия. А председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов изнесе данни, според които във Франция и Германия възобновяемата енергия вече е до два пъти по-евтина от прогнозните цени на строящите се или планирани атомни централи в ЕС.

Латинска Америка се опитва да привлече чужди компании в добива на петрол и газ

През последните години най-големите производители на петрол в Латинска Америка като Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор избягват инвестиции от чуждестранни компании. Подобна държавна политика има за цел да пълни бюджета, но злоупотребата със средства в особено големи размери е често срещана практика в южноамериканските страни. Корупционните скандали и огромният дълг на бразилската петролна корпорация Petrobras или затруднената ситуация около мексиканския конкурент Pemex, който работи на загуба и се стреми да ограничи намаляващата си продукция, са малка част от примерите за обстоятелствата в индустрията.

Въпреки това в момента се усеща порив на промяната в региона, тъй като местните правителства въвеждат реформи, които да стимулират свободната търговия в енергийния сектор. Това би увеличило конкуренцията и би превърнало региона в предпочитана дестинация за инвестиции от най-големите играчи в бранша като Exxon Mobil, BP и Royal Dutch Shell.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Все още няма коментари
Нов коментар