🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата се похвали с условна присъда срещу Румен Овчаров

Бившият министър на икономиката и енергетиката е признат за виновен за умишлена безстопанственост отпреди 14 години

Румен Овчаров и адвокатът му Васил Василев
Румен Овчаров и адвокатът му Васил Василев
Румен Овчаров и адвокатът му Васил Василев    ©  Юлия Лазарова
Румен Овчаров и адвокатът му Васил Василев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Специализираната прокуратура се похвали в събота, че е "постигнала" условна присъда срещу бившия министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров.

Според Специализираната прокуратура в петък той е бил признат за виновен за това, че "в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД." Прокуратурата твърди, че Специализираният наказателен съд е уважил изцяло гражданският иск на държавата срещу Овчаров, който е от 15 млн. лв.

Освен това той е бил лишен от правото да заема публична длъжност за срок от три години.

Румен Овчаров е от крилото в БСП, което подкрепя сегашния лидер на партията Корнелия Нинова. Той е в конфликт с Кирил Добрев, който се бори за властта партията. От времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС - 2005-2009 г.) Овчаров е в обтегнати отношения с ДПС. През 2007 г. избухна скандал, в който бяха замесени тогавашният шеф на следствието Ангел Александров, шефът на "Булгартабак" Христо Лачев, зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова и на извънредните ситуации - Делян Пеевски, прераснал в обвинения рекет и изнудване. Тогава Румен Овчаров излиза в отпуск, а Нинова и Пеевски са освободени. В крайна сметка Делян Пеевски се връща на поста си след натиск от ДПС, според признанието на тогавашния премиер Сергей Станишев, а Овчаров е освободен.

Обвиненията срещу Румен Овчаров бяха повдигнати през октомври 2017 г. за това, че от май 2006 до юли 2017 г. като министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на "Мини Бобов дол", умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на Пламен Стефанов - член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Мини Бобов дол", и Анна Янева - зам.-министър на МИЕ (които също са подсъдими по делото), във връзка с преговорите, сключването и изпълнението на договор от юни 2006 г. за отдаване под наем на активи на "Мини Бобов дол" на "Ораново", като от това бездействие на Овчаров последвали щети за предприятието "Мини Бобов дол" в размер на 15 млн. лв.

Делото е внесено в съда за пръв път през 2018 г., но е прекратено заради съществени нарушения. Една година по-късно Специализираната прокуратурата внася отново обвинителен акт, като този път твърдяната щета е нараснала на 24 млн. лв. Тезата на прокуратурата е, че нейният размер е формиран от три престъпни деяния - 977 хил. лв. (разликата между стойността на реализираните от "Ораново" въглища за инкриминирания период и стойността на добитите въглища по цени, договорени в анекс), 19.2 млн. лв. (сбор между неплатения дължим наем съгласно анекс на договора за наем, заедно с неплатените режийни разходи) и 4 млн. лв. (сбор между неплатения дължим наем съгласно анекс на договора за наем, ведно с неплатените режийни разходи за периода друг период).

В годишния си доклад за мониторинг на разследванията за антикорупционни престъпления от организацията "Антикорупционен фонд" изразяват скептичност към така повдигнато обвинение, отчитайки, че "престъплението безстопанственост изисква настъпването на повреда, унищожение или разпиляване на налично имущество или други значителни щети от подобен характер, които винаги са се разбирали в теорията и практиката само като претърпени загуби".

Пълният текст на присъдата не е качен на страницата на Специализирания съд.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 7

    Това си е някакъв успех, признавам. Не знам само като обвинението е било за 24 млн. лева, как съдът е признал "пълната сума" от 15 млн.

    И все пак, прокуратурата има достатъчно материал да направи половината население на страната прокурори и да ги държи на работа по 24 часа на смени за 10 години, що се отнася за обвинения срещу политици. С една мижава условна присъда няма да ни замажат очите!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    Румен Овчаров е виновен не само за някакви си 15 или 24 милиона лева, а за милиардите, които бяха загробени и откраднати покрай АЕЦ Белене. Там трябва да се зарови прокуратурата, а не да ни залъгва с някакви условни присъди, още повече, че делото сигурно подлежи на обжалване и накрая може и нищо да не остане от него, освен наглите хвалби на Каскета.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    Този кремълски слуга (и мулти-милионер) трябва да бъде съден за държавна измяна спрямо България.

    Нередност?
  • 5
    tbs59625460 avatar :-(
    HTA Ltd.
    • + 3

    Ако го бяха осъдили на доживотен затвор без право на замяна и конфискуване на цялото му имущество (негово и на родата до девето коляно) - ок, ама да се бият в гърдите, че това било успех е срам и позор за българската прокуратура и съд. Срамно е още и за всички българи, които трябва да се съберат на протест и по тоя повод, защото и на слепите е ясно, че руските комунистически подлоги в България са недосегаеми и ни се подиграват в очите...

    Нередност?
Нов коментар