🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК образува производство за продажбата на 50% от вестниците на Пеевски

Противно на твърденията на "Ню имидж" сделката няма да стане през ново дружество, а през преименувана фирма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за осъществяване на контрол за концентрация във връзка със заявеното намерение на депутата от ДПС Делян Пеевски да продаде 50% от фирмата "Телеграф медиа" ЕООД, която издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба", на българското дружество на американските кинопроизводители Nu Image.

От съобщението, качено на сайта на КЗК, става ясно, че сделката ще стане с дружеството "Ню Бояна дивелопмънт", което в момента е собственост на "Ню Бояна" - дъщерно дружество на "Ню имидж България". На 16 април то е било прекръстено на "Ню Бояна медия", дяловете са били продадени от "Ню Бояна" на "Ню имидж България", а за управител е бил назначен израелският гражданин Ярив Лернер. Промените още не са вписани в Търговския регистър.

Тази информация се разминава с първоначално обявената от "Ню имидж", които твърдяха, че сделката ще стане през новоучредено дружество.

Според уведомлението не се очаква сделката "да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари в страната, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, поради липсата на хоризонтални и вертикални ефекти, както и липса на отношения на свързани пазари".

Съгласно чл. 26, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията КЗК разрешава концентрацията, ако тя не води до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар, или, дори да установява или засилва господстващо положение, "цели модернизиране на съответната стопанска дейност, подобряване на пазарните структури, по-добро задоволяване интересите на потребителите и като цяло положителният ефект има превес над отрицателното въздействие върху конкуренцията на съответния пазар".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    ymu52560793 avatar :-P
    D.r D junior
    • - 1
    • + 3

    Я, пак модераторска касапница!

    Строго по темата: КЗК ще се озори с аргументацията на решението си, с което - ясно - ще разреши концентрацията. И к!во: Америка за Пеевски!
    А сега кажете нещо нехубаво за дебелото момче, медиите му и политическите му бърсалки - зад него е великата Америка!

    Нередност?
Нов коментар