Новият фаворит на Доган

Почетният председател на ДПС официализира връзките си с Румен Гайтански-Вълка с общо дружество

Ахмед Доган приветства делегатите на последната национална конференция на ДПС, на която за председател беше избран Мустафа Карадайъ
Ахмед Доган приветства делегатите на последната национална конференция на ДПС, на която за председател беше избран Мустафа Карадайъ
Ахмед Доган приветства делегатите на последната национална конференция на ДПС, на която за председател беше избран Мустафа Карадайъ    ©  Надежда Чипева
Ахмед Доган приветства делегатите на последната национална конференция на ДПС, на която за председател беше избран Мустафа Карадайъ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, около когото преди години имаше скандал с получен хонорар от 1.5 млн. евро като консултант на хидроложки проекти, влезе официално в бизнеса във водния сектор. Той е регистрирал общо дружество с бившия концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка през ноември миналата година.

Информацията съобщи първо сайтът "Бивол". Фирмата се казва "Уотър Витал" ООД, а предметът й на дейност е доста широк - от добив, бутилиране и продажба на минерална вода, през изграждане и реконструкция на ВЕЦ, язовири, пречиствателни станции, ВиК мрежи до пречистване на почви, води и утайки. Доган и Гайтански участват в дружеството с капитал от по 10 000 лв. "Уотър Витал" е регистрирана на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където се помещават и други дружества на Гайтански.

Кой е Румен Гайтански

Румен Гайтански от години се сочи за близък до почетния председател на ДПС, но след слабия за движението резултат на последните парламентарни избори (само 25 народни представители) се заговори, че Доган е предприел нов подход към бизнес кръговете около ДПС.

Заради фаворизирането дотогава на депутата Делян Пеевски други бизнесмени, които през годините са гравитирали около ДПС, са се отдръпнали. Според източници от ДПС почетният председател направил всичко възможно да ги върне отново в орбитата на движението. Нещо повече - за Гайтански сега се говори като за новия фаворит на Доган.

Гайтански държеше концесията по чистотата в София чрез фирмите си "Волф 96" и ДИТЦ, но през 2006 г. тя беше прекратена от Бойко Борисов в качеството му на кмет на София, след като дружествата отказаха да почистват и столицата беше зарината от боклуци. Тогава Борисов заподозря, че зад боклучената криза стои ДПС.

Това обаче не попречи Гайтански да се върне отново като концесионер. Обединението "Грийн партнърс БКС" спечели петгодишен договор за почистването на два столични района - "Красно село" и "Красна поляна". В консорциума 95% се държат от дружеството "Грийн партнърс", което е регистрирано на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където са офисите и на "Волф 96" и ДИТЦ, както и на общата фирма на Гайтански и Доган. Това дружество държи почистването и на други места в страната.

Отделно от това свързаното с Гайтански дружество "Кристална вода" печели редовно обществени поръчки във ВиК сектора. За последните девет години самостоятелно или в консорциуми с други фирми дружеството участва в обществени поръчки на стойност малко под 130 млн. лв. А за последните три години "Кристална вода" АД самостоятелно изпълнява поръчки за 6.8 млн. лв.

От НПО към хидрология

Любопитното е, че това е първото участие на Ахмед Доган в търговско дружество. Досега почетният председател на ДПС има участие само в неправителствени организации - фондациите "Либерална интеграция", "Хермес" и "Институт за изследване на интеграцията", които са регистрирани на адреса на централата на ДПС в София - бул. "Александър Стаболийски" 45А.

"Хермес" е фондацията, на която преди години беше прехвърлен т.нар. Дворец на децата в родното село на Доган - Дръндар, построен върху земя, собственост на почетния председател на ДПС. Дворецът беше един от петте имота, за които имаше подозрения, че са на почетния председател на ДПС, които тогава бяха разследвани от парламентарната комисия по корупцията.

С "Хермес" имаше и още един скандал. През 2006 г. фондацията беше получила дарение – медицинска техника за 1 млн. евро, от фондация на сливенския представител на ъндърграунда Йосиф Йосифов-Йоско.

През 2010 г. стана ясно, че Доган е получил хонорар от 1.5 млн. евро за консултантски услуги за сключени четири договора за поръчка с "Институт за строителство и минно дело", който е собственост на близкия до почетния председател на ДПС Николай Вълканов, чрез дружеството му "Минстрой". Парите фигурираха в данъчната декларация на Доган, който към онзи момент беше председател на ДПС и депутат.

Тогава обяснението за получената сума беше, че почетният председател на движението е разработил 4 проекта - "Тунджа", "Схеми за прехвърляне на свободните води от река Места към каскадата "Доспат - Въча", "Трансфер на води от "Баташки водносилов път" към каскадата "Доспат - Въча" и за каскадата "Горна Арда". Доган беше обявен и за "идеолог" на проекта "Цанков камък", който премиерът Бойко Борисов определи като "плувен басейн за 1 милиард".

Покрай скандала депутати от ДПС се опитаха да оправдаят Доган с интересите му в областта на хидрологията. "Ахмед Доган е много добре подготвен по тази тема. Той е почетен член на "Водородното дружество" и освен това има лаборатория в дома си, общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН", каза тогава бившият депутат Камен Костадинов.

И добави, че "това, че Доган е философ по образование, не му пречи да се занимава с язовири и хидровъзели".

И ще потекат пари от вода

Ако Доган наистина има намерение да се върне към това си (доста доходно) занимание, то е уцелил точния момент. "Околна среда" е единствената от големите инфраструктурни програми, които още не са започнали дори да харчат съществена част от ресурса си за този период и трябва ударно да раздават поръчки, за да успеят. Според прогноза от края на 2017 г. на зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова, която отговаря за водния сектор, през 2018 г. трябва да тръгнат поръчки за около 1.6 млрд. лв.

"Това е, защото предстои отварянето за първи път на процедура, по която ще могат да кандидатстват ВиК операторите в 15 консолидирани района на страната", обясни тогава Крумова пред "Капитал". Това означава, че предстои мащабна дейност под земята - от обновяване и подмяна на водопроводи, до изграждане на пречиствателни станции за питейна вода. Тандемът Гайтански - Доган, с техния опит и авторитет, биха били сериозна конкуренция в тази област.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 7

    "Бате к*ре, при тее ч' доът ени момчета с ноу идеи дза съвместна раота. Неъ ъ каам имена по телеоно, но сао кат цкиъш кфи коли че ти сопрат под продзорецо ън кабинето, сам че се досетиш, дека тва са мойте ора. Ти че прецЕниш ка че ги подпомогнеш, за ъ тръгнат раотите и най-важното по търгове-мъргове ъ неъ некфффи навлеци!".

    Нередност?
  • 2
    nasii avatar :-|
    nasii

    В Исперих вече трета година сърбаме попарата на "Кристална вода", която остави града като след бомбардировки. Не изключвам, че и от общинското ръководство са направили така, че да се делне една добра сума от десетте процента заделени като гаранция за изпълнението на проекта, така че както се казва краставите магарета се надушват, само дето експеримента на нас ни излезе през носа и колко ли още години трябва да минат преди общината да отдели средства за възстановяване на пътната мрежа, а аз се надявам Доган час по-скоро толкова да се алкохолизира, че да не може да бърка л...ната, които обичайно твори.

    Нередност?
Нов коментар