Румен Гайтански-Вълка все пак се е върнал в почистването на София

Общинската компания "Чистота-Искър" е превъзлагала почистването на три столични квартала чрез договори за наем на техника

За миналата година общинската "Чистота Искър" е платила 12 млн. лв. за външни услуги, основно към "Грийн Партнърс" на Гайтански
За миналата година общинската "Чистота Искър" е платила 12 млн. лв. за външни услуги, основно към "Грийн Партнърс" на Гайтански
За миналата година общинската "Чистота Искър" е платила 12 млн. лв. за външни услуги, основно към "Грийн Партнърс" на Гайтански    ©  Надежда Чипева
За миналата година общинската "Чистота Искър" е платила 12 млн. лв. за външни услуги, основно към "Грийн Партнърс" на Гайтански    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фирма на Румен Гайтански-Вълка - "Грийн Партнърс" АД, е предоставяла техника на общинското дружество "Чистота-Иксър" за почистването на три столични квартала, стана ясно през седмицата. Във финансовия отчет на "Чистота" е посочено, че за сметосъбиране и сметоизвозване в кварталите "Красна поляна", "Красно село" и "Люлин" фирмата е получила малко над 11 млн. лв. през 2018 г. Същевременно разходите "за външни услуги" са били 12 млн. лв. На запитване на общинския съветник от БСП Милка Христова кои са най-големите "доставчици" на общинското предприятие от ръководството са отговорили, че това е "Грийн Партнърс".

"За да заобиколят Закона за обществените поръчки, превъзлагането на дейностите по почистване е ставало с договори за наем на техника", коментира пред "Капитал" Милка Христова. Тя настоя за пълна финансова ревизия на общинското дружество, чийто финансов отчет според нея е нагласен, за да излезе на печалба от 18 хил. лв. "Реалността най-вероятно е, че са на много голяма загуба", посочи тя. Председателят на икономическата комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев коментира единствено, че вече е назначена проверка по случая.

Къде е нарушението сега

Сега проблемът е първо, че когато държава или община без състезание даде дейност на своя фирма, тя няма право да превъзлага задачата на подизпълнители, а трябва сама да я извърши. Това явно се заобикаля през договори за наем на машини. В подобна ситуация е и държавната "Автомагистрали", която ще строи "Хемус" без състезание. Вторият проблем е как се избират частните компании, от които се взима ресурсът. Няма данни нито "Чистота Искър", нито "Автомагистрали" да са организирали истинско състезание при подбора на партньори.

Уж без договор

Почистването на София беше разпределено между външни изпълнители с обществена поръчка от 2015 г. Позицията за кварталите "Красно село" и "Красна поляна" събра най-много оферти, а на първо място беше класирано обединението "Грийн партнърс - БКС", което тогава индиректно се свързваше с Румен Гайтански-Вълка. Той дълги години бе монополист в почистването на София с фирмите "Волф 96", "Дитц" и "Чистота София". Връзката вече е официална - от декларацията за краен собственик на дружеството става ясно, че това е Гайтански.

Изборът на "Грийн Партнърс - БКС" беше обжалван на няколко инстанции и се забави повече от година. И макар съдът да отсъди, че класирането е законосъобразно, Столичната община отказа да сключи договор с обединението. Почистването на "Красна поляна", "Красно село", а впоследствие и на "Люлин" беше възложено директно на общинското "Чистота - Искър". Решението беше на кмета Йорданка Фандъкова, която призна, че макар да й се иска дейностите по почистването на града да се върнат в общината, капацитетът на дружеството е ограничен и проблемите са много.

Сметосъбирането е най-голямото разходно перо в бюджета на Столичната община, като сумата тази година достигна рекордните 205 млн. лв. То от години се извършва от едни и същи фирми: обединения около "Титан", дружества, свързани с Кирил Домусчиев и с Румен Гайтански-Вълка.

Дългогодишни проблеми

Източването на общинското "Чистота Искър" с договори за наем не е новина, а практика, за която се знае от години. Най-скандален беше несменяемият в продължение на 15 години директор на дружеството Павел Граматиков, който редовно сключваше договори за услуги и доставки с фирми, в които има директно участие или се знае, че са му приближени. Той беше отстранен през 2013 г. Следващите директори не се задържаха дълго на поста, а в началото на тази година Столичната община е решила да вземе мерки срещу едноличното управление на дружеството. От няколко месеца насам "Чистота Искър" е сменила правната си форма на ЕАД - еднолично акционерно дружество със съвет на директори. Това са Стефан Пейков, Даниел Господинов и Росен Малинов. Изпълнителен директор е Стефан Пейков.