🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Половин милиард - да си харчат

Парите за ремонт на язовирите бяха отпуснати на ДКК без количествено-стойностна сметка за необходимите разходи. При разпределянето им може да се заобиколи ЗОП.

Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си
Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си
Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си    ©  Цветелина Белутова
Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поддръжката и управлението на язовирите досега не са били приоритет за държавата. Многото бедствия със скъсани стени и наводнения, неизяснената собственост и разхвърленият между различни структури контрол са доказателство за това. През последните месеци обаче ситуацията рязко се промени - набързо се приеха промени в закона, отговорностите се централизираха, а след това се намери и огромната сума от 500 млн. лв. за ремонти. По принцип премиерът Бойко Борисов не обича да раздава пари, както той сам казва, но очевидно принципът има различна тежест - според това кой ги иска.

Подобряването на сигурността на хидротехническите съоръжения винаги е похвално намерение. Но начинът, по който се очертава изпълнението му, е повече от притеснителен. Първо, парите се дават на непрозрачна и неопитна структура - Държавната консолидационна компания (ДКК). Второ, ремонтите най-вероятно ще се възлагат без обществени поръчки. И трето, сумата се отпуска без никаква конкретна обосновка какво налага да се извадят половин милиард лева наведнъж без разчет за необходимите разходи по приоритетните обекти.

Невидима заплаха

Сред най-значимите язовири в одобрения от правителството списък с обекти е "Огняново" край Елин Пелин. Той е създаден още по времето на социализма от някогашния металургичен комбинат "Кремиковци", за да задоволява потребностите му от вода. Преди приватизацията на комбината съоръжението е одържавено и е дадено за ползване на предприятието. Формално "Огняново" все още се води в активите на "Кремиковци" АД, но фалиралото дружество не го стопанисва и иска да го прехвърли на държавата. Подобно на язовир "Бели Искър" и тук институциите не предприемат никакви мерки с години въпреки реалната опасност от наводнение - обемът му е над 32 млн. куб. м.

"Правилният" холдинг

В решението от 11 юли липсва каквото и да е обяснение защо именно ДКК е избрана да осъществява ремонтите и поддръжката на язовирите. Тя бе създадена от ГЕРБ през 2010 г. с цел парите от приватизация да постъпват в нея вместо в Сребърния фонд. При управлението на предишния министър на икономиката Божидар Лукарски обаче в компанията започнаха да се апортират разнородни активи, като тази стратегията се запази и при сегашния - Емил Караниколов. Резултатът е холдинг, който обхваща всичко - от кисело мляко, вино и розово масло до бивше летище, военно производство и оръжейна търговия.

ДКК, която е собственик на големите оръжейни държавни фирми като ВМЗ, "Кинтекс" и "Авионамс", както и на редица други предприятия с атрактивни имоти и бизнес, няма дори интернет сайт. По последни данни капиталът й е 385 млн. лв., към които сега ще се прибавят още 500 млн. Дружеството реално не извършва търговска дейност. Приходите му за 2017 г. са 22 млн. лв. - от дивиденти (основно от ВМЗ) и лихви. Разходите от 3 млн. лв. пък основно са за издръжка на 17-те служители, за лизинг на автомобили и за услуги.

Очевидна е липсата на капацитет за подготовка и възлагане на ремонтните дейности на язовирите, макар от икономическото ведомство да твърдят, че "ДКК вече разполага с експертен съвет, подобен на този, който се изисква от разпоредбите на приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за водите". Защо "подобен" съвет, а не точно като изисквания по закон, не е ясно. Както и кой влиза в него.

Да финтираш ЗОП

Една от възможните хипотези за избора на ДКК е особеният й статут. Тя до голяма степен наподобява Българският енергиен холдинг, в който са апортирани основните държавни енергийни дружества като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и др. Но най-важното в случая е, че БЕХ не се води възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП), въпреки че е държавно търговско дружество. Формално становище за това няма, но от създаването ме енергийният холдинг провежда свои конкурси и не публикува никаква информация в Агенцията за обществени поръчки (АОП). Преди време имаше публични спорове дали БЕХ не следва да спазва ЗОП, но министър Теменужка Петкова категорично заяви, че това не е необходимо.При ДКК ситуацията е сходна. За осемте си години тя няма нито една публична процедура, а всички нейни търгове и обяви минават само с обявление на сайта на Министерството на икономиката. Кои са избраните изпълнители, колко пари са им платени, имало ли е конкуренция са въпроси без отговор. "Капитал" поиска от АОП мнение дали ДКК трябва да спазва закона, но до приключването на броя не беше получено. Ако досегашната практика се запази и при ремонтите на язовирите, това би означавало половин милиард лева да отидат в ръцете на неясни фирми за неясни дейности, които трудно могат да бъдат проследени. От друга страна, трикът с увеличаването на капитала на ДКК дава възможност на държавата да не записва 500-те милиона като разход за бюджета и да запази добрите му параметри. Освен това, прехвърлени по този начин, парите могат да се харчат, без да се налагат допълнителни решения или процедури.

Последно през декември 2017 г. прокуратурата указа на областния управител на София-област спешно да издаде акт за държавна собственост на язовира. Но това и до днес не се е случило. През март Иван Сяров от Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" в ДАМТН заяви, че в състоянието, в което е, и предвид това, че не се предприемат активни действия по подобряването му, язовирът е опасен.

Нуждата според паритеЛаконичното правителствено решение създаде усещането, че всичко се прави с цел да се наместят въпросните пари. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) официално заявиха за "Капитал", че те не са правили количествено-стойностни обосновки на необходимите разходи по ремонт на язовирите, което не им е и в правомощията. Докладът на агенцията, включващ списъка на проверените обекти и 414-те, нуждаещите се от най-спешен ремонт, е изготвен на 3 юли - седмица преди решението за насочването на 500 милиона към ДКК. Това показва, че парите са дадени без яснота колко всъщност биха стрували ремонтите. "Спешната оценка на разходите за дейностите, които трябва да бъдат предприети, е в размер на около 500 млн. лв.", казаха от икономическото министерство, но не и кой е правил тази оценка. Странно е и друго - в края на миналата година, когато след съобщение на прокуратурата гръмна скандалът с лошото състояние на язовирите и най-вече това на "Бели Искър", като спешно нуждаещи се от ремонт бяха обявени около 200 обекта. По-късно министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че едва 131 язовира в България са в "тежко състояние", като нито един не представлявал реална опасност.

Сега данните са коренно различни. Проверката на ДАМТН показва, че за 858 язовира са необходими строително-ремонтни мероприятия, а за авариен ремонт са установени цели 414. На пръв поглед двойно по-големият брой обекти оправдава харченето на половин милиард лева. Но истината е, че сред тях няма нито един значим язовир, дори скандалният "Бели Искър" отсъства (очаква се за него да бъдат отпуснати отделно между 30 и 60 млн. лв.). Повечето са малки, с обем под 500 хил. куб. м, и се използват основно за напояване, а неизправностите им са незначителни (виж карето). Според класификацията язовирите с обем под 3 млн. куб. м се водят малки, а в одобрения списък за ремонтите само 6 са с по-голям.

Сянката на Доган

Към всичко дотук може да се добави още един нюанс - новорегистрираната фирма за ремонт на язовири на почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившия концесионер по събирането на боклука в София Румен Гайтански-Вълка. Първото търговско дружество, в което Доган официално участва, се казва "Уотър Витал", а предметът му на дейност включва изграждане и реконструкция на ВЕЦ, язовири, пречиствателни станции, ВиК мрежи до пречистване на почви, води и утайки.

През 2010 г. стана ясно, че Доган е получил хонорар от 1.5 млн. евро за консултантски услуги за 4 проекта - язовир "Тунджа", "Схеми за прехвърляне на свободните води от река Места към каскадата "Доспат - Въча", "Трансфер на води от "Баташки водносилов път" към каскадата "Доспат - Въча" и за каскадата "Горна Арда". Той беше обявен и за "идеолог" на проекта "Цанков камък".

[



Кой ще разпределя парите

Държавната консолидационна компания се ръководи от Лъчезар Калбуров, Ясен Спасов и Красимир Тенев - назначени при Божидар Лукарски и възстановени от Емил Караниколов, след като служебният министър Теодор Седларски ги бе отстранил. Те не са дали нито една пресконференция или публичен отчет за дейността си. На посочения в Търговския регистър телефон за контакт на ДКК пък никой не вдига.

Под тяхно ръководство обаче бе продадена сграда от дъщерна компания на ДКК - т.нар. Дом на виното, който е част от включения в забранителния списък за приватизация Национален институт за изследване на виното и спиртните напитки. Става дума за апетитния терен в близост до фабриката на "София БТ" на столичния булевард "Цар Борис Трети". След проверка се установи, че продажбата е била без търг или конкурс, като купувач е именно "София БТ", част от свързвания с Делян Пеевски "Булгартабак".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Това си е класическа схема за "усвояване". Под мантрата "спешно е" се похарчва половин милиард.

    Писал съм го и преди - нашата работа е вода гази, жаден ходи. В БА има цял инженерен полк дето сидят и си чоплят носовете. Еквивалентът в САЩ са "Corps of Engineers", които в мирно време строят язовирни диги, мостове и друга инфраструктура. Та, на кратко, трябва да ги юрнат тези шкембелии от Инженерния Полк да оправят язовирите. И без това всеки ден им текат заплати поне някоя работа ще свършат.

    Но така няма да има повод да се разпредели половин милиард на Водстрой на ДП, както и да бъдат обгрижени други наши видни "хидроинженери".

    Нередност?
Нов коментар