ДПС атакува "Обединени патриоти" заради бизнеса с гражданството

С новина, тръгнала преди година и половина, Йордан Цонев поиска създаването на анкетна комисия

Йордан Цонев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът с българското гражданство стана мотив ДПС да атакува правителството и вицепрезидента Илияна Йотова. На брифинг в парламента днес зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви, че партията му внася предложение за създаване на работна група за предоставянето на българско гражданство.

"Вчера стана ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС. Темата е от изключителна важност за националната сигурност на страната и целта, която сме си поставили", каза Цонев в парламента, визирайки публикация в сайта frognews, озаглавена "Скандал: Властта дала гражданство на 114 престъпници, издирвани от Интерпол".

Всъщност въпросната публикация се базира изцяло на предаването на Валя Ахчиева "Открито", което се е излъчило по БНТ през... февруари 2017 г. В него се цитира справка за случаите на отнето българско гражданство, като в една от графите на справката се цитира информация, получена от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на МВР за образувани разследвания и влезли присъди срещу съответните нови български граждани. Тези казуси засягат период отпреди повече от пет години.

В изказването си Йордан Цонев цитира още една публикация - във френска медия: "Например в изследването на френски журналист се говори за замесени най-малко един министър и вицепремиер от националистическите партии, които са участвали в корупционна схема."

Става дума за разследването на Жан Батист Ноде в списанието L'Observateur (новото старо име на Le Nouvel Observateur), излязло в края на март тази година. В него се разказва за отдавна познатата схема за даване на българско гражданство чрез предоставяне на удостоверения за български произход, които се издават от организации, лицензирани от Държавната агенция за българите в чужбина.

В разследването е цитирана бившата директорка на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева, която от години се опитва да насочи вниманието към порочната практика, свързвана с ВМРО. Катя Матева, която заемаше този пост доста време, бе освободена от Екатерина Захариева, правосъден министър във второто правителство на ГЕРБ след оставката на Христо Иванов. Матева напусна министерството, а неофициално се коментираше, че причината за отстраняването й е именно позицията й по съмнителните практики, свързани с гражданството.

Защо сега

Изглежда, че публикацията на "Фрогнюз" от сряда, цитираща информация отпреди половин година, е конкретният повод за активизирането на ДПС.

Преди месец от движението реагираха на промени в Закона за гражданската регистрация, предложени от патриотите, с които се дава пълна свобода на чужденците, придобили българско гражданство по произход, да избират първоначален адрес, без значение колко други са се регистрирали също на него.

Тогава Рамадан Аталай заяви, че промените се правят с цел изборен туризъм, а от ДПС обещаха да създадат анкетна комисия.

Зам.-министърът на правосъдието: Това са стари случаи

Пред "Капитал" зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, в чийто ресор е дирекция "Българско гражданство", потвърди, че става дума за стари случаи. Тя каза, че в момента ДАНС и МВР дават поне две становища по преписките, като имат възможност да обменят информация с партньорски служби. "Отделно от това те имат дистанционен достъп до преписките", допълва Ахладова.

По въпроса за т.нар. удостоверения за произход зам.-министър Ахладова обясни, че при встъпването й в длъжност е започнала да връща преписки, за които нямало убедителни доказателства. "Има и такива, които изпращаме в Националния институт по криминалистика", коментира още тя.