🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Специализираната прокуратура удари по ВМРО

Разследва се корупционна практика при даването на българско гражданство, за която има сигнали от години

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев зад вицепремиера Валери Симеонов
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев зад вицепремиера Валери Симеонов
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев зад вицепремиера Валери Симеонов    ©  Николай Дойчинов
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев зад вицепремиера Валери Симеонов    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят и главният секретар

на Държавната агенция за българите в чужбина са задържани в рамките на акцията, която правохранителните органи провеждат там от сутринта. Това заяви зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред СДВР, който продължи броени минути в понеделник следобед. В момента от ръководството на агенцията е останал само заместник председателят, поясни още зам. главният прокурор.

Обвинения ще бъдат повдигнати най-рано във вторник - за организирана престъпна група за извършване на длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи. Към момента се работи с над 20 лица, каза Гешев.

Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество провежда акция за корупционни и длъжностни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

За акцията се разбра от кратко прессъобщение, изпратено от пресцентъра на прокуратурата рано сутринта в понеделник. В него се казва, че следователи и прокурори от Специализираната прокуратура извършват "процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели" в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, подкуп, съставяне на неистински официални документи и длъжностно престъпление.

По неофициална информация е задържан директорът на ДАБЧ Петър Харалампиев. Той е от квотата на "Обединени патриоти" и беше назначен на поста през 2017 г. От 2014 до 2017 г. той беше зам. областен управител на област София. Преди това управляваше фондация "Българе". Харалампиев е от движението "БГ Патриот", което е част от коалицията "Обединени патриоти" и гравитира около ВМРО.

Няколко часа след акцията от "Обединени патриоти" се разграничиха от назначения от тях Харалампиев. "Председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО". Той е лидер на гражданското движение "БГ Патриот" съобщиха те в позиция, изпратена до медиите.

Агенцията е под контрола на ВМРО, а за твърдените злоупотреби се знае от години. Това повдига въпроса дали активността на близките до ГЕРБ и ДПС правоохранителни институции няма връзка с напрежението около искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Той беше защитен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. От ДПС поставят условието или Симеонов да бъде освободен от поста, или правителството да подаде оставка и да има предсрочни парламентарни избори. "Не става дума за оставка на Валери Симеонов, а за неговото отстраняване от властта. Темата с оставката му е тема на темите. Докато не се премине този рубикон, няма как да се продължи напред нормално", каза депутатката от ДПС Велислава Кръстева в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов в неделя. "Аз не знам какво се случи, някой подведе ли премиера, че отстраняването на Валери Симеонов означава предсрочни избори. Не, не означава предсрочни избори", добави тя.

Схема на 20 години

Според източник на "Капитал" основната теза на разследващите е, че ДАБЧ е издавала фалшиви удостоверения за български произход. Този документ е от ключово значение в производството по придобиване на българско гражданство по натурализация. От близо 20 години няма разписани правила, които да регулират реда, по който става издаването на тези удостоверения.

През годините прокуратурата и службите многократно са били сезирани за порочните процеси в процеса по придобиване на българско гражданство, но всички разследвания са блокирали в държавното обвинение.

За последните десет години над 115 хил. души са получили гражданство с подобно удостоверение, а процесът по администрирането от години се свързва с контрола на ВМРО. Разследване на "Капитал" от 2014 г. показа, че става дума за плащания под масата за десетки милиони евро годишно, като за една преписка цената е между 2 и 3 хил. евро.

През 2017 г. в репортаж на БНТ разкри, че българско гражданство получават издирвани престъпници, а през май тази година френското списание L’Observateur публикува публикация по темата, припомняйки съмненията, че ВМРО, които са част от управляващата коалиция, имат активна роля в този бизнес.

През лятото репортаж по темата имаше и във френско-германската телевизия ARTE. Пред камерата на уважаваната медия свидетелства бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева, която разказа за репресията, на която е била подложена от работодателя си, след като е решила да сигнализира за бизнеса с български паспорти.

В края на юни ДПС поиска анкетна комисия за българското гражданство, но впоследствие темата затихна.

В съобщението, изпратено от "Обединените патриоти" в понеделник, се казва, че политика на движението винаги е била "да се дава българско гражданство на всеки етнически българин, независимо от това къде живее" и "ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iht423498742323 avatar :-|
    Average Person
    • - 1
    • + 6

    политика на движението винаги е била "да се дава българско гражданство на всеки етнически българин, независимо от това къде живее"

    Особена ако гаварит па руски

    Нередност?
  • 2
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • + 9

    Щом ДАБЧ е агенция на етническите българи, нека го сложат в името. Иначе българите в чужбина (тези които са български граждани) оставят с неправилното впечатление, че ДАБЧ има нещо общо с тях. Не, ДАБЧ е институция за раздаване на бележки за български произход, евентуално срещу услуги насреща. Целевите им групи са българите в Македония, Модова и Украйна.

    ДАБЧ следва да се разпусне, и освободените пари да се дадат на Министерството на Образовието (МОН), което единствено работи с българите в чужбина, като финансира българските училища.

    Българско гражданство се дава от Министерството на правосъедието, ако има нужда от някакви проверки, ДАНС може да свърши тази работа.

    Нередност?
  • 3
    oii34567760 avatar :-|
    oii34567760
    • + 10

    Самото понятие "етнически българин" е антинаучен брътвеж, който предразполага към КОРУПЦИЯ. Смислените термини са "български гражданин" или "македонски гражданин", които граждани имат човешкото право да придобиват едно или друго поданство при определени условия (знание на езика, дългогодишен престой в страната и пр.). Така е в цивилизованите страни, където се избягва емоционалната и неясна дума "етнически". Но тук на Балканите (и изобщо в Източна Европа), нали сме все за "национален дух", "народен ген", "етническа кръв" и прочее глупости, затова сме и много силни в КОРУПЦИЯТА. О свещена простотия!

    Нередност?
  • 4
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • + 4

    Всеки, който свободно говори български(проверено, чрез пимен и устен изпит) и е живял поне 3г в БГ би трябвало да може да вземе гражданство.

    Тая агенцийка е безсмислена. Беше изобретена за Божидар Димитров преди години. Чак министър без портфейл го направиха за да има къде да си прилага теориите.

    Нередност?
  • 5
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Внимание, измамница броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова.

    Нередност?
  • 6
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Мария се представя като Ралица Мирчева и телефонът, от който най-вероятно ще Ви се обади е 0895078200

    Нередност?
Нов коментар