🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК отново е на минус

Загубата за полугодието е 73 млн. лв. Държавният гигант има 1.2 млрд. лв. непокрита загуба и 4 млрд. лв. задължения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рязко влошаване на финансовите показатели отчита Националната електрическа компания. След като завърши 2017 г. на печалба за първи път от 5 години насам и отчете 73 млн. лв. положителен финансов резултат за първото тримесечие на 2018 г., дружеството отново се връща към работа на минус. От междинния финансов отчет се вижда, че към 30 юни таи година нетната му загуба вече е 74 млн. лв. За сравнение, през същия период на миналата година НЕК е била на печалба от 1.5 млн. лева.

Основната причина за това са увеличените разходи за закупуване на електроенергия с общо около 100 млн. лв. спрямо предното полугодие, докато приходите от продажби стоят непроменени. В отчета няма обяснение каква е причината за по-големите разходи, като няма и доклад за дейността за разлика от другите държавни компании.

В бележките се вижда, че купеният ток от свързаните лица АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2" се увеличава с около 60 млн. лв. спрямо шестмесечието на 2017 г., но няма разяснения защо.

Негативната тенденция може да продължи, тъй като традиционно финансите на НЕК излизат на червено именно през летните и есенни месеци. Тогава търсенето на ток не е голямо, а производството от ВЕИ е в пик и средната цена на купуваната енергия се увеличава, докато продажната остава фиксирана.

Наред с това непокритата загуба от предишни периоди е близо 1.2 млрд. лв, а като цяло стойността на текущите пасиви на дружеството надвишава тази на активите с 674.7 милиона, като за последните 6 месеца тази разлика се е увеличила с над 100 млн. лева.

"Финансовите показатели на дружеството не са в съответствие с изискванията на банките кредитори, предоставили дългосрочни заеми на НЕК за поддържане на определени финансови показатели за обслужване на дълга и съотношението на текущите активи спрямо текущите пасиви поради влошените си финансови резултати и финансово състояние. Тези обстоятелства показват наличието на значителна несигурност, която може да породи съществено съмнение относно възможността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие без подкрепата на едноличния собственик и други източници на финансиране", пише в отчета на държавната компания.

Колосални задължения

Въпреки стабилизирането на енергийната система след 2015 г. НЕК все още има големи задължения - близо 4 млрд. лева. Основно дружеството дължи пари на БЕХ - 2.36 млрд. лева. Става дума за двата големи заема по над милиард (от 2014 г. и от 2016 г.), които бяха отпуснати съответно за консолидиране на стари задължения и забавени плащания към АЕЦ "Белене", както и за изплащане на задълженията към американските централи "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Към други свързани лица като АЕЦ "Козлодуй", ЕСО и ТЕЦ "Марица-изток 2" дълговете са още 160 милиона.

На Министерството на енергетиката пък НЕК има да връща 880 млн.лв., които са част от предоставената държавна помощ за погасяване на задълженията си по загубеното арбитражно дело за "Белене". Търговските и други задължения на дружеството са 320 млн. лв., а банковите заеми - още 82 млн. лева.

Въпросителната АЕЦ "Белене"

Ръководството на НЕК счита, че към 30 юни 2018 г., "съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на проекта и възстановимата стойност на активите, свързани с проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

В отчета подробно се разглежда и проектът за АЕЦ "Белене". От него става ясно, че стойността на разходите (записани като активи в процес на изграждане) за ядрената централа достигат 2.18 млрд. лв. Само през тази година са похарчени нови 26 млн. лв. за митнически такси по доставеното оборудване и разходи за неговото съхранение. Имотите, машините и съоръженията пък са с балансова стойност в размер на 78.9 млн. лв. - с 2 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2017 г.

"Към 30 юни 2018 г. дружеството не е в състояние да направи надеждна оценка за възстановимата стойност на разходите по проекта, включен в стойността на имоти, машини и съоръжения в процес на изграждане поради специфичния характер и липсата на яснота относно бъдещата реализация на проекта, която не е изцяло под контрола на ръководството на дружеството", пише в отчета.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • + 2

    Печалбата на НЕК за 2017 беше счетоводен масаж - прехвърляния от „текущи пасиви” в графа „нетекущи пасиви” и краткосрочен заем в дългосрочен...Единствено отлага решаването на проблема

    Нередност?
  • 2
    totaldammage avatar :-|
    Angel Stoichèv Dimitrov
    • + 1

    Опредеелено нещо ненен наред там и то не е в потребителите. Токът ни е по-скъп от този на запад, а НЕК пак е на минус.

    Нередност?
Нов коментар