С търг за 32 млн. лв. Пловдив опитва да навакса с водния цикъл

Обществената поръчка за пречиствателната станция на града се бави заради жалби

Мащабните ВиК ремонти ще започнат догодина
Мащабните ВиК ремонти ще започнат догодина
Мащабните ВиК ремонти ще започнат догодина    ©  Цветелина Белутова
Мащабните ВиК ремонти ще започнат догодина    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато в повечето областни градове големите европроекти за ВиК ремонти започнаха още преди години, Пловдив тепърва се подготвя за тях. На практика едва през април тази година министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за реконструкция на канализационната мрежа и на пречиствателната станция за отпадъчни води, чийто общ бюджет е 115.3 млн. лв.

Така четири години и половина след началото на настоящия програмен период местните власти под тепетата могат да се похвалят с две обществени поръчки за над 90 млн. лв. без ДДС, чието изпълнение обаче може да започне най-рано през 2019 г. За сравнение, в големите общини на областта водните ремонти вече приключват. В Кричим почти 100% от домакинствата са свързани с канализационната мрежа и отпадъчните води се отвеждат към новата пречиствателна станция. Такива съоръжения работят също в Раковски и Стамболийски. Реализирани водни проекти имат още общините Сопот, Хисаря, Карлово и Първомай, а в Асеновград все още продължават ремонтните дейности.

Бул. "Дунав" край Марица

На 30 юли беше обявена поръчката за 32 млн. лв., чиято цел е подмяна на канализацията в северната част на града около бул. "Дунав". Тя е разделена на три обособени позиции, като над 15 млн. лв. са определени за водопровод и канализация на самия бул. "Дунав", а останалите средства са поделени между два пакета по-малки улици. Срокът за изпълнение на първия обект е 458 дни, а за другите два - 580 дни. Освен ВиК мрежата пътната настилка и тротоарите по общо 58 улици ще бъдат изцяло подменени.

Документи в надпреварата ще може да се подават до 3 септември, като класирането ще се извършва на базата на комплексна оценка, в която цената ще има 60% тежест.

Пречиствателната станция буксува

Още от март тази година върви и големият търг за реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на Пловдив, чийто бюджет е близо 59 млн. лв. без ДДС. Той обаче беше блокиран още в самото начало от жалбите на словашката "Водохосподарские" и българската "Хермес 87" ЕООД. Процедурата беше възобновена едва в края на юли, като срокът за подаване на оферти изтече на 8 август.

Реконструкцията на пречиствателната станция е ключова за целия регион, тъй като в нея се преработват отпадъчните води не само на Пловдив, но и на Куклен, Марица, Белащица, Браниполе, Брестник и други. Необходимо е ново оборудване, по-големи мощности и най-вече решение на проблема с утайките.