🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли пречиствателна станция в Пловдив

Градът няколко пъти се опитва да пусне поръчката за 60 млн. лв., но заради неуредици и жалби тя е под въпрос

Доизграждането и реконструкцията на пречиствателната станция в Пловдив са сред най-големите водни проекти в настоящия програмен период
Доизграждането и реконструкцията на пречиствателната станция в Пловдив са сред най-големите водни проекти в настоящия програмен период
Доизграждането и реконструкцията на пречиствателната станция в Пловдив са сред най-големите водни проекти в настоящия програмен период    ©  Надежда Чипева
Доизграждането и реконструкцията на пречиствателната станция в Пловдив са сред най-големите водни проекти в настоящия програмен период    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато някои градове вече забравиха, че са имали поръчки за пречиствателни станции (дори най-бавният европроект във Враца се сдоби с такава станция), Пловдив още не може дори да стартира. Поръчката за реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателната станция за отпадни води във втория по големина град се бави вече месеци наред.

След като беше обявена още през март с краен срок средата на април и прогнозна стойност малко над 59 млн. лв. без ДДС, търгът беше обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няколко пъти и общината все още не може да събере оферти. Основният жалещ е словашката строителна фирма "Водохосподарске Ставби".

Проверка в регистрите показва, че този месец и Комисията за защита на конкуренцията, и Върховният административен съд (ВАС) са отхвърлили жалбите на словашката компания. Това значи, че поръчката може да тръгне отново, но Пловдив е толкова закъснял, че обмисля да поиска спиране на срока, потвърдиха от общината.

Обектът е важен, защото е един от най-скъпите водни проекти досега и е възможно да привлече голям брой кандидати. За сравнение, в поръчката за пречиствателната станция в Елхово, която беше с прогнозна стойност четири пъти по-малко от пловдивската, оферти подадоха 24 участници.

История на възмущението

Първата жалба по този търг е от строителната фирма "Станилов" още през април, но КЗК е отказала да образува производство. Според справка в сайта на регулатора, причината е, че не са отстранени липси или неточности в жалбата.

След като КЗК отхвърля жалбата на 26 април, а тридневният законов срок за обжалване изтича, общината обявява нов срок за подаване на оферти. Решението ѝ е чак от 14 май, като новият срок е около седмица по-късно - 22 май. Именно този кратък срок става повод за нови две жалби от "Хермес - 87" и словашката "Водохосподарске Ставби". "Хермес-87" твърдят, че сроковете са завишени, тъй като общината подновява поръчката твърде късно, а първоначалният срок от 41 дни за подновяване на оферти е изтекъл. Словаците смятат, че в разяснения, дадени от възложителя, има неточности, които създават пречки за изготвяне на технически оферти, а краткият срок поставя участници в неравностойно положение.

Жалбите са отхвърлени през юли, но фирмите не се отказват и обжалват и във Върховния административен съд (ВАС). Съдът се съгласява с КЗК.

След това общината отново подновява поръчката, но този път сроковете се скъсяват още повече. На 2 август Пловдив дава срок до 7 август за подаване на оферти. Освен че кандидатите имат само няколко дни дни да подготвят или поне да коригират документация в случай на промени в дружествата например, този кратък срок се случва и в разгара на "отпускарския" сезон, което изглежда подозрително.

С това общината провокира нова жалба от словашката компания. Жалбоподателят твърди, че обжалваното решение за новия срок не е публикувано в Официалния вестник на ЕС, което е в нарушение на закона.

От КЗК твърдят, че са направили справка и решението за новия срок все пак е публикувано. Словашката компания обжалва и едно от разясненията относно търга, като твърди, че твърденията на общината в тях са неверни, но КЗК отхвърля аргументите. Междувременно е имало и желание за спиране на процедурата, което и КЗК, и ВАС отхвърлят.

Ще има ли станция

"Капитал" изпрати въпроси до "Водохосподарске Ставби" и община Пловдив по темата. Общината уточни, че са спазили минимума за удължаване на срока, посочен в Закона за обществени поръчки. Тъй като в началото срокът е бил 41 дни, а първата жалба е спряла процедурата на ден 38, то законът им позволява да пускат поръчката отново със срок от минимум три дни.

След сключването на договор по този търг, което изглежда, че няма да е скоро, изпълнителят ще има 730 дни за изпълнение на проекта. По груби сметки това значи, че проектът ще бъде готов най-рано в средата на 2021 г.

Финансирането е по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) по проект "Интегриран проект за водите на град Пловдив". Срокът за изпълнение е до края на 2023 г.

Община Пловдив уточни за "Капитал", че се обсъжда възможността да се подготви искане за спиране на сроковете за изпълнението на проекта. Това се прави обикновено, когато има риск да се изгубят парите заради забавяния, както в случая с обжалванията. Решение за това обаче все още не е взето окончателно в общината.

Пречиствателната станция за отпадни води се намира 1.5 км югоизточно от града. Реконструкцията на пречиствателната станция е ключова за региона, тъй като в нея се преработват отпадъчните води не само на град Пловдив, но и на Куклен, Марица, Белащица, Браниполе, Брестник и други. Необходимо е ново оборудване, по-големи мощности и най-вече решение на проблема с утайките.

Кои са жалбоподателите

За да участват в процедурата, кандидатите трябва да имат оборот от най-малко 100 млн. лв. за последните три финансови години общо. От тях се изисква и опит в изпълнението на подобни проекти през последните пет години.

Според фирмения сайт на компанията словашката компания съществува над 60 години и в последните десетилетия е извършвала редица проекти както в Словакия, така и в страни като Казахстан и Ирак. Според отчет, публикуван на сайта й, през 2017 г. компанията увеличава приходите си с 44.33% в сравнение с предходната година и за миналата година те са са 29.6 млн. евро.

Преди година "Водохосподарске Ставби" подаде оферта сама в поръчката за пречиствателната станция на Айтос. Словашката компания е работила по пречиствателната станция в Червен бряг заедно с "АТ Инженеринг 2000". Партньорът на словаците, "АТ Инженеринг 2000", е позната и като основният партньор в косорциума, който строеше новата пленарна зала в Народното събрание. Фирмата беше свързана и с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна, зад която се оказа Делян Пеевски.

"Станилов" е голяма строителна фирма, известна с експертизата си в тунелното строителство. "Хермес - 87" пък е собственост на Васил Арсенов Арсенов. По данни от Търговския регистър фирмата се занимава с почистване на почви и подземни води, а за 2017 г. има приходи от 522 хил. лв.