Томислав Дончев: За вината за Търговския регистър ще кажат прокуратурата и МВР

Властта проговори за проблема и нищо ново не каза, от днес могат да се правят справки в регистъра, но само по ЕИК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговският регистър няма да работи пълноценно поне още седмица, съобщиха от Агенцията по вписванията, без да сочат краен срок.

От днес потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицa с нестопанска цел ще могат да извършват справки за актуално състояние на фирмите, но само по ЕИК. Всички останали функционалности на регистъра ще бъдат недостъпни поне още седмица. От Агенцията по вписванията съобщиха сутринта, че регистърът няма да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни поне още седмица, но без да поставя краен срок. В съобщението отново се подчертава, че блокирането на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, "нито с инцидент в киберпространството". Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват, пише още там.

Днес за първи път представител на изпълнителната власт направи официално изявление за срива в Търговския регистър след едноседмичното мълчание на правосъдния министър Цецка Цачева и изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Вицепремиерът Томислав Дончев бе поканен в сутрешния блок на "Нова телевизия" по този повод, но единствената новина, която произлезе от неговото интервю по темата, бе, че сривът на системата е станал на 8 август в 17.34 часа.

Всичко останало, което той каза, е вече известно, макар и не съобщено официално от институциите, а научено от медиите по неофициални източници. Проблемът в регистъра е създаден от изгорели дискове, работи се денонощно по повредата, но става въпрос за 25 терабайта информация, каза Дончев. "Всички специалисти ме уверяват, че не може да се говори за загуба на информация", повтори на два пъти той, акцентирайки на факта, че това е чуждо становище. И обясни, че няма възможност някой да се възползва от ситуацията и да манипулира информацията, включително и защото хората, които работят по повредата, взаимно се контролират. От понеделник Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) прави одит на всички електронни системи, каза още Дончев.

Много любопитно е обаче схващането на вицепремиера за търсенето на отговорност за този прецедент по блокирането на регистъра, което според редица експерти по информационни технологии дава ясни индикации за недопустима некомпетентност и небрежност, както и подозрения в умишлен саботаж. На въпрос за вината и отговорността Томислав Дончев обяви, че дали има виновни ще трябва да кажат прокуратурата и МВР, които са компетентни да разследват престъпления. "Ако има данни за каквито и да е незаконни действия, не говоря само за злонамерени, тук включвам и некомпетентност и немарливост, виновните ще бъдат намерени", каза още Дончев. Не стана ясно дали той разграничава наказателната отговорност за престъпления от дисциплинарната и административната отговорност, която е работа точно на изпълнителната власт. Същевременно в публични изявления по медиите и по социалните мрежи експерти и представители на бизнеса много сериозно поставиха въпроса за оставката на директора на агенцията Зорница Даскалова, даже и на министър Цецка Цачева, като част от поемането на отговорност.

До момента представителките на отговорните институции не говорели публично, защото освен всичко друго всяко изказване трябвало да е много внимателно, за да не се генерират нереалистични очаквания.

По-късно преди заседанието на Министерския съвет премиерът и Дончев отново направиха експозе по проблема пред журналисти, като споделиха, че правителството прави единно държавно хранилище на данните от всички регистри като превантивна мярка, за да не се допускат подобни кризи като тази с Търговския регистър. Решението на МС за създаване на такова електронно хранилище, в което всеки регистър трябва да представя копие от информацията, ще бъде готово до 10 дни, но засега местонахождението му ще остане в тайна, заяви Дончев.

А в регулярното си знаменателно изказване премиерът Борисов заяви, че трябва да има такъв надзор в електронните системи, какъвто има в строителството: "Много е важно да има надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор. Фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове", коментира той.

В началото на заседанието на МС вицепремиерът Томислав Дончев поиска повече пари за киберсигурност.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 12

    Брей, че интересно! Значи, ще почакаме 2-3 години за да разберем КОЙ е виновен. Колкото средно трае една "проверка" в цациратурата. Браво, няма що!

    В България, ако правителството иска да замете следите и отговорността, сезира #Сотир. Понеже #ТОЙ най-добре знае как да замотава, забатачва и държи на трупчета разследвания. Ненадминат е в това отношение! Друго не може, нали - но това го може по- и най-!

    Не сме държава, а тъпа шега.

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 9

    Ако на този нов надзор над електронните системи, отправната му точка ще е строителния надзор, жална ни майка.
    Ако наистина е саботаж, би трябвало вече да се знае. Та, по-скоро си е мърлящина, в типичен за държавна институция стил. А това че все още няма оставки говори за пълна деградация.

    Нередност?
  • 3
    whocares avatar :-|
    who cares
    • + 3

    ... какъв саботаж. Регистъра, тел.112, системите за ранно предупреждение (внимание, внимание... всички мишки на събрание ;-) видеонаблюдението по градовете, интегрирания градски транспорт, язовирите, пътищата, електронното управление и гласуване (там нямаше някакви принтери), системите в КАТ, паспортите.... всичко това си е КРАЖБА. НАГЛА И ПРЕСТЪПНА КРАЖБА. Правят се половинчати неща - хоп ОКРАДЕ СЕ. Не се плаща за поддръжката, докато на фирмите им писне, или стигнат до ръба на фалита от неплащането на държавата. И в съдебната система имаше подобни - националната лотария с делата, липсата на дискове, софтуер, който не пасва там нещо си. Хайде - светвайте лампите и давайте сандвичите, щото филмът не бил шведски, а съветски...

    Нередност?
  • 4
    nspassov2007 avatar :-|
    nspassov2007
    • + 1

    Компетенто мнение на габровския онанист.

    Нередност?
  • 5
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 2

    И като знаем Цацаратурата чий слуга е :) като знаем също Гл.Секретар на МВР колко има под шапката и той чия слуга е... резултата е ясен по подразбиране!

    Нередност?
  • 6
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 3

    На философа Томислав, не е зле някой да му каже/той е интелигентен и ще схване веднага/, че "за вината"/дали я има или няма/, в демократичната държава, единствения компетентен орган, който може да постанови това със свой акт/решение, присъда/ това е съдът. Които по презумпция следва да е независим.

    Нередност?
Нов коментар