Директор в Агенцията по вписванията се е оплакал от натиск заради "Дунарит"

Сигналът е срещу изпълнителния директор Зорница Даскалова, но инспекторатът не открива доказателства, защото няма писмена следа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Срещу изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е имало сигнал, че е оказвала натиск в полза на конкретно решение, свързано с "Дунарит". Той е част от информацията, заради която инспекторатът на Министерството на правосъдието е започнал проверка в края на януари 2017 г. Твърденията са на вече бивш директор на дирекция "Длъжностни лица по регистрация (ДЛР)", която е напуснала позицията по собствено желание. Резултатите от проверката станаха актуални покрай срива на Търговския регистър, който вече повече от седмица не може да бъде напълно възстановен.

"Ще се уволняваме независимо от това законно ли е"

Даскалова е цитирана да казва по неин адрес, че "ще хвърчи заедно с ДЛР", ако не изпълнят разпореждането й, дадено по телефона, какво точно да се постанови по заявлението, постъпило по партидата на "Дунарит". Даскалова имала и друго подобно изказване пред директори в агенцията, че "ще се уволняваме независимо от това законно ли е или не, ако не стават нещата, както ги разпорежда", пише в сигнала, постъпил в инспектората на 22 декември 2017 г.

Останалата част от него е за редица нарушения в управлението и кадровото попълване на АВ. Инспекторатът на министерството потвърждава почти всички изнесени данни от него с изключение на тези за "Дунарит". "Настоящата проверка счита това твърдение в сигнала за недоказуемо, тъй като не почива на доказателствени материали, които могат да бъдат проверени", се твърди в заключението.

"Капитал" научи, че устното разпореждане за "Дунарит" е дадено в деня, в който постъпва заявление от компанията. От началото на 2016 г. се води корпоративна битка за овладяването на контрола върху военния завод и най-вече за увеличение на капитала, което би официализирало конкурента му "Емко" като собственик на дружеството. От другата страна на спора е "Виафот инвестмънт България", собственост на офшорка, но свързвана с депутата Делян Пеевски. Тази схватка е съпътствана с множество опити за вписване на различни обстоятелства - решения на общото събрание на "Дунарит" от единия лагер и обявяване за заложен кредитор от другия. Така че не е ясно по кое точно заявление е бил оказван натискът.

По информация на "Капитал" в крайна сметка постановеното решение по конкретния случай е било така, както е искала Даскалова, но защото е имало съответното правно основание.

На страната на Пеевски в битката за "Дунарит"

Дали изнесеното в сигнала е истина няма как да се провери, но то кореспондира напълно със системните действия на длъжностните лица по партидата на "Дунарит" в полза на лагера на Пеевски. Още месеци преди срива в Търговския регистър в него имаше постъпило окончателно решение от Великотърновския административен съд, постановяващо незабавно вписване на едно от ключовите заявления от лагера на "Емко". Въпреки това и въпреки подаваните с обяснителни записки от страна на адвокатите на компанията, напомнящи наказателната отговорност при бездействие на ДЛР, агенцията продължаваше без обяснение да не придвижва казуса.

Това е само сцена от сложния сюжет около компанията. В продължение на месеци през лятото и есента на 2017 г. "Дунарит" беше обект на скандали като част от оспорваните активи, останали след фалита на КТБ. През август миналата година бяха повдигнати обвинения срещу собственика на "Емко" Емилиян Гебрев и изпълнителния директор на "Дунарит" Кръстю Кръстев. На база на тях бяха задействани и процедури по отнемане на лицензите на двете компании, като министърът на икономиката Емил Караниколов чрез "Държавната консолидационна компания" опита по няколко схеми да национализира русенския завод.

В края на септември синдиците на КТБ обявиха публична продан на вземания от "Хедж инвестмънт България", по които солидарни длъжници са "Авионамс" и "Кемира". Последното притежава 99.5% от "Дунарит", които "Емко" твърди, че е придобил. Върху тях има запори от КОНПИ и НАП, а също и претенции от свързаната с Делян Пеевски офшорка Viafot Limited. При първия си ход в посока национализация на "Дунарит" държавата изкупи именно вземането на Viafot за около 47 млн. лв. (минало през посредник, а после и през самата КТБ), но русенското дружество изплати този дълг заедно с лихвите и така отпаднаха основанията ДКК да се впише като заложен кредитор и евентуално да пристъпи към изпълнение.

Други нарушения

Почти всички останали твърдения в сигнала срещу Зорница Даскалова са потвърдени при проверката на инспектората. Докладът дава три задължителни указания на изпълнителния директор - да обяви конкурси, за да попълни свободните щатни бройки, да преустанови практиката, наложена с нейно писмо, служителите да се следят помежду си за фалшиви болнични листове и да върне досиетата на хората в отдела, който отговаря за човешките ресурси. Освен това инспекторатът препоръчва на Даскалова да се потърси дисциплинарна отговорност по Кодекса на труда. От Министерството на правосъдието твърдят пред "Капитал", че "задължителните указания са изпълнени от изпълнителния директор в посочения в доклада срок".

Комисарят на Пеевски

Преди да бъде назначена за шеф на Агенцията по вписванията, Зорница Даскалова беше член на Комисията за защита на конкуренцията. Тя беше комисарят, при когото се концентрираха най-много решения за компании, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. От общо 33 такива 18 са разпределени на Даскалова. Сред тях например са концентрацията на "Вива телеком" (Люксембург); двете промени в собствеността на "Булгартабак"; придобиването на 100% от "Телеграф", "Монитор", "Политика" и други издания от ирландеца Патрик Халпени; придобиването на "Канал 3" от "Нова българска медийна група"; изкупуването от "Табак маркет" ("Лафка") на 10 разпространителски фирми в цялата страна; жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие "Водстрой 98" спечели (1.8 млн. лв.); водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от "Водстрой 98").

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 1
    • + 13

    това беше ясно и за непредубедения зрител. Тя тази кокошка за това я и сложиха в Търговския регистър, за да не впише влезли от последна инстанция решения, с които трябваше Емко да се впише като собственик на Дунарит и най-после Дебелата свиня да бъде победена.
    Нищо не става от кочината в която живееме, време е да се хлопнат кепенците и кой от къде е...

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 1
    • + 4

    На когото и да е човек, просто става дума за огромна некомпетентност и със сигурност трябва да бъде уволнена.

    Борисов няма да рискува да я остави, защото Румъния бушува а в БГ идва есен и след като изтрезнее Ганьо от морето може и да се събуди.

    Нередност?
  • 3
    kutsaroff avatar :-|
    Пепи
    • - 1
    • + 1

    Една шепа хора направиха цяла България на маймуни.
    Със здраве да си харчат парите на оня свят.

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 1
    • + 8

    Това не е кокошка, да ви кажа... това е слот-машина. Работи просто - #Тлъстакът пуска вътре няколко (жълти) стотинки, след което тя се задейства. И прави ето какво:

    1) Безпрецедентно в историята на Агенцията, отказва да впише окончателни (повтарям, окончателни!) решения на Търновския Апелативен Съд в полза на "Дунарит".

    2) Редовно обжалва решения на първата инстанция, която консистентно постановява, че ДЛР-то е нарушило закона. Това пак е безпрецедентно - принципно обжалват трети лица, които имат правен интерес. Самата Агенция няма и не може да има правен интерес от собствените си вписвания, понеже те имат чисто констативен характер. Значи, какво излиза! В случая интерес има друго, скрито трето лице - и реално от негово име АВ обжалва. Скрито, колко да е скрито... при положение, че тежи 200 кила живо тегло и всеки ден охотно дава интервюта-полюции из (свои) вестници.

    Хайде сега един въпрос с повишена трудност: ако бяхте на мястото на "Дунарит", нямаше ли досега да заведете няколко дела срещу госпожата и ДЛР-та, които изпълняват нейните "устни разпореждания"? Поради:

    а) неизпълнение на окончателни съдебни решения (НПК)
    б) по линия на ЗОДОВ (ГПК)

    Така че не знам какво, ма**ата си, чакат тия от "Дунарит" досега. А, има една уловка, обаче... за да стане работата по НПК, трябва да се сезира ПРБ - и да се намери барем един прокурор, който да подведе #Зорницата под наказателна отговорност. Емии... при положение, че и тя, и ПРБ - от последния районен прок та чак до най-главния прок - са на отчет при #ДП, как мислите?! Дали ще се намери такъв? Ами няма. Те това е. Корпоративна Република Пеевска. Това трябва да е името на държавата, да ви кажа. С химн - някое от пиянските караокета на лицето П. Блъсков. Амин. Гласувайте после пак за #ГРОБ.

    Нередност?
  • 5
    hm avatar :-|
    хм
    • + 4

    До коментар [#4] от "kdo52372883":

    този коментар казв всичко - живеем в подчинена и превзета държава с най-жалката и продажна прокуратура.

    Нередност?
  • 6
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 1
    • + 1

    Мдааа, често чуруликам един постулат:
    До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!

    Нередност?
  • 7
    iap45306816 avatar :-|
    Леля Гичка
    • + 3

    Агенция по вписванията работи като ЕООД от години. Не случайно заемането на длъжността "Шефче" на това ведомство е също така ключово както и мястото на който и да е министър в правителството. На практиката в това местенце е концентрирана толкова много изпълнителска власт, колкото в малко други администрации. За непросветените ще уточня, че каквото и да пипнеш по фирмата и/или фондацията си то трябва да мине през ТР. Всяко вписване по имотни партиди е пак в Агенция по вписванията. Длъжностните лица там по принцип се изживяват като последна инстанция и всеки работил с тях знае, че е по лесно "да се резберем", отколкото да се съдим. Няма значение дали си прав или не.

    Нередност?
  • 8
    krilatski avatar :-|
    Тошко Крилатски
    • - 1

    Всичко, което разбрах за "кочината" България, го дължа на "Капитал"!!!Опасявам се, че критично малко хора четат Вашите издания!?Крайно време е да помислите как да привлечете повече симпатизанти зад Демократична България, която единствено заявява ясна позиция по модела#КОЙ!?За съжаление нито Хр.Иванов, нито ген.Атанасов притежават харизмата на ББ!?Жалко!?На него нещата просто му се получават въпреки че за всички става ясно с какво хора, обърчи и сараи е обвързан!?

    Нередност?
  • 9
    fzs59565042 avatar :-|
    fzs59565042
    • + 2

    До коментар [#1] от "pwe37398133":

    Само че ние сме оттука. И вместо да говориш поравенчески можеш да гласуваш за партия извън парламента. Ако дружно го направим, статуквото се омита с 1 удар. Само че не сме достатъчно отговорни към държавата си. Като политиците.

    Нередност?
  • 10
    fzs59565042 avatar :-|
    fzs59565042
    • + 2

    До коментар [#5] от "хм":

    Държавата е подчинена, защото гласуваме за ГЕРБ, БСП и другите от парламента.

    Нередност?
Нов коментар