И още една агенция в портфейла

И новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, както и досегашната Зорница Даскалова, са само бушони за овладяване на институцията

"Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено." Така премиерът Бойко Борисов обясни новото назначение в Агенцията по вписванията
"Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено." Така премиерът Бойко Борисов обясни новото назначение в Агенцията по вписванията
"Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено." Така премиерът Бойко Борисов обясни новото назначение в Агенцията по вписванията    ©  Юлия Лазарова
"Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено." Така премиерът Бойко Борисов обясни новото назначение в Агенцията по вписванията    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как се управлява Агенцията по вписванията - Сидеров подава на Борисов, той на Цачева, тя назначава.

Никой не носи отговорност, а зад всичко това наднича Делян Пеевски.

"Това ми беше подадено." Със сигурност това е новата култова фраза на премиера Борисов, която ще илюстрира особеностите на неговата политическа и коалиционна култура. Така както фразата "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме" е най-точното обяснение за неговата прословута харизма.

Във вторник, след извънредното заседание на парламента за срива на Търговския регистър, премиерът даде да се разбере, че не приема да носи политическа отговорност за новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. "Това му било подадено" от Патриотичния фронт (Волен Сидеров), а той я е назначил, без да я познава, но пък в едно коалиционно правителство премиерът не може сам да назначава, обясни Борисов. Съвсем не е без значение кой е подал "това" на Сидеров, но Борисов подмина без отговор въпроса на журналиста Лъчезар Лисицов от "Флагман" дали и "новата шефка на Агенцията по вписванията също е свързана с Делян Пеевски". "Питайте тези, които са я предложили от Патриотичния фронт", отвърна той.

Но депутати от НФСБ още в сряда споделиха неофициално, че кандидатурата на Козарева не е обсъждана нито в рамките на коалиция "Обединени патриоти", нито в рамките на управляващата коалиция. В четвъртък това бе заявено и в официална позиция на една от партиите в патриотичния съюз - НФСБ, която е подписана от лидера и вицепремиер Валери Симеонов и заместниците му в партията, и разпространена до медиите. Малко след това бе разпространена и позиция на лидера на "Атака" Волен Сидеров, в която се потвърждава, че Козарева е назначена "по мое предложение, съгласувано с премиера Бойко Борисов". В рамките на "Атака" обаче тази кандидатура едва ли е била широко обсъждана.

Преди малко повече от година по същата схема на Борисов му беше "подадена" Зорница Даскалова. Пак от "Атака". Под нейното ръководство Търговския регистър се срина дотам, че във вторник премиерът пожела на българския народ, "ако имаме късмет" в края на седмицата да ни споходи работещ Търговски регистър. Но едновременно с това и Борисов, и правосъдната министърка Цецка Цачева категорично отрекоха да имат вина за каквото и да било в управлението на агенцията. "Диск е, скапал се, паднал" - това е обяснението на премиера, дадено пред журналисти след заседанието на парламента във вторник. А Цачева почти се скара на опозицията, че я пита за доклада на собствения й инспекторат, който още през февруари я е информирал за многобройни сериозни и симптоматични нарушения на Даскалова при управлението на Агенцията по вписванията. Закононарушения, които не са случайни, защото са учебникарска схема за овладяване на една институция за лично ползване - чрез концентриране на властта (при липса на главен секретар и отстраняване на зам.-директора), непрозрачно кадруване и оценяване, отлагане на конкурси, нерегламентиран натиск върху служители, създаване на система от зависимости, следене и интриги, субективно определяне на възнаграждения и т.н. Историята е показателна, защото по всичко личи, че има шанс да се повтори.

Как се овладява институция

През декември м.г. инспекторатът към министъра на правосъдието започва проверка на Даскалова по сигнал на бивш служител на Агенцията по вписванията, напуснала сама месец по-рано. Служителката сигнализира за многобройни нарушения на директорката, а инспекторатът констатира, че практически всички твърдения са верни. Не може да се докаже само сигналът за натиск върху нея по повод партидата на "Дунарит", защото няма как да се верифицират указания и натиск в телефонни разговори, но пък това е някакъв ориентир защо се случва всичко останало.

От доклада на инспектората става ясно, че Даскалова превръща институцията в тотален Биг Брадър. Проверяващите констатират, че служебните досиета на всички ръководни кадри в агенцията стоят в кабинета на директорката, вместо да се съхраняват в отдела по човешки ресурси. Нещо повече, когато инспекторите изискали досиетата, тя отказала да ги предаде, като поискала първо да се запознае със сигнала срещу нея въпреки правилото за опазване в тайна на подателите на сигнали. През ноември м.г., месеци преди въвеждането на GDPR, Даскалова наредила на всички шефове на дирекции и отдели да следят и разпитват за действителното здравословно състояние на тези, които представят болнични листове, простичко казано - да се шпионират един друг. Това трябвало да послужи на служителите от човешки ресурси да си формират "адекватна преценка" дали наистина има заболяване "чрез представяне на сведения и впечатления за здравословното състояние на колегите си, споделяне на наблюдения за колеги, чиито работни места се намират в близост до техните, както и всякаква друга информация". С клюки не могат да се оборят болнични листове, а всеки работодател има право да ги обжалва. Същевременно информирането на едни служители за здравословното състояние на техни колеги е явно нарушение на закона за личните данни, за което се предвижда глоба от 10 000 до 100 000 лв., пише в доклада. До Комисията за защита на личните данни има подаден сигнал от служители. Оттам едва в началото на август са поискали информация от министерството и са я получили на 6 август. Много е възможно и това да има отношение към оставката.

Интересното е, че Даскалова систематично изземва правомощия и концентрира власт, но пренебрегва служебните си задължения, а обясненията й пред инспектората впечатляват с нейната абсолютна увереност, че законите и правилата не важат за нея. Въпреки че работата на Агенцията расте и към юли 2017 г. там има необработени над 635 хиляди годишни финансови отчети и въпреки че има 15 свободни щата за длъжностни лица по регистрацията, въпреки че получава докладни за необходимостта от обявяване на конкурс, директорката пасува. Конкурс е назначен едва преди месец. За сметка на това Даскалова се е самоназначила за председател на конкурсните комисии за назначаване на държавни служители в агенцията, което обезсмисля нейната контролна функция върху тази дейност и прави обжалването пред нея безпредметно.

Директорката напълно е пренебрегнала задължението си при липсата на главен секретар на агенцията от март 2017 г. до момента - да провежда задължителните междинна и годишна среща с всеки от ръководителите на звената, за да им даде оценки. Самите оценка на служителите, които са база за определяне на възнагражденията, не са мотивирани, защото, според Даскалова, действащите правила са калпави. Парадоксът е, че тези правила се утвърждават със заповед на изпълнителния директор.

Всичко това е достатъчно за инспектората да препоръча търсенето на дисциплинарна отговорност от Даскалова, но Главният инспекторат към Министерския съвет го надцаква със становище, че в случая е неприложима дисциплинарната отговорност по Кодекса на труда. Истината е, че директорът на Агенцията може да бъде уволняван по целесъобразност - без предизвестие и мотиви, и това е прилагано неведнъж. Но Цачева рязко смени позицията си - докато в началото даваше да се разбере, че становището на МС й пречи, във вторник пред парламента обяви всички констатации на инспектората за дребни прегрешения, които не заслужават уволнение. "Искате да кажете, че един ръководител не може да изиска досието на служители и трябва да ходи в личен състав? Помните ли юни 2017 г. и опашките пред агенцията заради финансовите отчети? В този критичен момент постъпват необосновано голямо количество болнични листове. Всеки знае, че е нормално да се поиска информация и да се прецени дали да се оспорват болнични листове", контрира министърката. Истината е, че от Цачева в случая нищо не зависи, тя просто спасява публичния си имидж.

Всъщност това не е единственият сигнал до министерството за нарушения на Даскалова. Сигнал до министъра и до парламента са подписали и деловодителки от агенцията, които после са били заплашвани да си оттеглят подписите. По информация на "Капитал" те още не са получили отговор какво е станало с тяхната подписка.

Ключовата дума е отговорност не само за Търговския регистър, но и за всяка друга система и политика

Някой ще каже, че Даскалова е вече минало, а бъдещето е на Габриела Козарева, но няма да е прав. Между Козарева и Даскалова има прилики, които говорят, че и двете са различни лица на един и същ проблем. Близостта на Даскалова до Делян Пеевски можеше да се проследи много ясно през решенията ѝ в КЗК, където тя работеше преди Агенцията по вписванията. Но Даскалова също е работела в структура, свързвана с Пеевски - министерството на спорта, и най-вече - отново е номинация на "Атака". В CV-то на повечето номинирани от Волен Сидеров в сегашната и предишната власт могат да се открият откровени услуги за Пеевски - от икономическия министър Емил Караниколов до заместник-министри на финансите и на земеделието, членове на ВСС и др.

На въпрос на "Капитал" по какви критерии е направена оценката за пригодността на Габриела Козарева за този пост и каква е нейната концепция за справяне с актуалния проблем в Търговския регистър и за управление на агенцията от Министерството на правосъдието изпратиха в сряда следния отговор: "Кандидатурата на г-жа Габриела Козарева е на Обединените патриоти на квотен принцип. Законът не предвижда изискване за представяне на концепция от кандидатите за изпълнителни директори на агенции."

Ден по-рано премиерът Борисов заяви: "Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности, разписани и по назначаването на длъжностни лица. Защото имаме и зам.-министри от всяка една партия. Така че сме се постарали там, където няма зам.-министър, да има шеф на агенция."

Не е известен публичен документ, който да определя как става парцелирането на властта, така че например Агенцията по вписванията е на "Атака" (Пеевски), Агенцията за българите в чужбина - на ВМРО, и т.н. Но след като честолюбив човек като премиера публично и напоително подчертава, че тази, която той я е назначил, всъщност не е негова кандидатура и препраща към Сидеров и "патриотите", това е повече от показателно. Нещо повече - Борисов често влиза в противоречие сам със себе си, но толкова бърза и рязка промяна като през последната седмица досега не се е случвала. В началото на скандала всички премиерски подопечни се пазеха да уличат Зорница Даскалова в каквото и да е, в средата на миналата седмица тя самата убедено заяви, че въпросът за нейната оставка не стои, а премиерът обяви, че не е доволен от нея, но промени ще има след овладяване на кризата. Два дни по-късно Даскалова подаде оставка, без кризата да е овладяна, а "Атака" веднага извади като фокусник готов кандидат да я замени.

Кадровите предложения на Сидеров отдавна са разгадани като параван на Пеевски. Просто тук държавата упражнява властта от свое име, уж в интерес на обществото, но всъщност в интерес на една олигархична прослойка. След всичко това подозренията, че сривът на Търговския регистър не е случаен, а манипулиран, придобиват далеч по-осезаеми измерения.

Десет директори за 10 години смени агенцията, повечето със скандали

Десет директори са се сменили начело на Агенцията по вписванията през последните 10 години, откакто съществува Търговският регистър. Голямата част от тях са си тръгвали със скандал, макар и с различна степен на публичност.

Агенцията по вписванията се създава през 2004 г. - първоначално с ангажимент да води Имотния регистър, като към нея преминават службите по вписвания от районните съдилища. На следващата година към нея преминава и регистър БУЛСТАТ. От 2008 г., с двегодишно забавяне спрямо първоначално предвиденото, започва да функционира Търговският регистър, а оттогава започват и първите по-сериозни скандали с директорите.

През 2007 г. след шумен скандал покрай отложения старт на Търговския регистър прокуратурата започва проверки на няколко обществени поръчки за закупуване на софтуер и техника, покрай които става ясно, че тогавашният шеф на агенцията Емил Станков и заместничката му Даниела Митева са си писали извънредни премии. Станков бе освободен, мястото на директор изненадващо зае Даниела Митева. Тя беше отстранена през октомври 2009 г., заместена от временно изпълняващ длъжността.

През октомври 2010 г. новият правосъден министър Маргарита Попова уволни Георгиев и обяви, че одит на агенцията е констатирал щети и манипулирани конкурси за обществени поръчки за над 14 млн. лв. от 2008 г. насам. Малко след това Попова назначи за директор Виолета Николова със заявката, че тя ще ликвидира тези лоши практики. Точно Виолета Николова и нейният екип обаче сътвориха един от най-големите скандали - надписани бонуси в огромни размери, като в челото на списъка на получателите на премии е именно директорката Николова. Преди две години тя получи окончателно присъда от три години затвор условно за присвояване, като Върховният съд промени само начина на изтърпяване на присъдата от ефективна на условна заради тежко онкологично заболяване. Бившият финансов контрольор на агенцията пък получи 2 години затвор условно. Докато бе директор, през 2010 г. името на Николова бе замесено и в твърдения, че е оказвала натиск върху длъжностни лица по регистрацията за вписвания в партидата на "Петрол холдинг".

През февруари 2012 г., след като агенцията осиротя заради скандала с Николова, за директор бе назначен Юлиан Митев, може би единственият, за чиито компетентност и стил на работа е имало само похвали. Митев бе уволнен без обяснения през юли 2013 г. от следващия правосъден министър Диана Ковачева в първото правителство на ГЕРБ. Неговото място зае Венцислав Спирдонов, който бе уволнен през март 2015 г. при второто правителство. Макар и преди това да е бил директор на териториално звено на агенцията във Велико Търново, неговото присъствие не се запомни с нищо освен с активното рекламиране на есемес известяванията срещу кражби на фирми. На мястото на Спирдонов бе назначена Елена Маркова, която през май м.г. бе заменена със Зорница Даскалова по целесъобразност.