Ген. Кирил Войнов ще ръководи агенцията по метрология

Настоящият шеф на агенцията Петър Горновски е в дълъг болничен

Ген. Кирил Войнов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството одобри ген. Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това се налага, тъй като настоящият шеф на агенцията Петър Горновски не може да извършва задълженията си за продължителен период от време поради здравословни причини, съобщиха от правителствената пресслужба.

Досега ген. Кирил Войнов беше заместник-председател на ДАМТН. Той обаче е по-известен като бившия директор на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" - звено, което ръководеше в периода 1994 – 2006 г. Отстранен бе от този пост с решение на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков по обвинения в злоупотреба със служебно положение и нарушаване на дисциплината, но през февруари 2007 г. бе напълно оправдан.

След като в продължение на няколко години работи по екопроекти и за кратко е в екипа на премиера Бойко Борисов, от 2016 г. Войнов бе назначен на поста главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Ген. Кирил Войнов е възпитаник на Школата за запасни офицери. Специализирал е в Москва, където получава инженерна квалификация.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е структура с ключово значение за пазара. Тя следи за спазването на разпоредбите по 10 закона, свързани с качеството на строителните продукти, с електрическото и електронното оборудване, с течните горива, осъществява надзор на язовирните стени и съоръженията към тях, изправността на асансьорите, крановете и т.н.