БСК иска яснота за причините и виновниците за кризата с Търговския регистър

В позиция на камарата се казва, че за пореден път при криза действията на държавата са неубедителни и пожарогасителни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът, а и цялото общество очакват ясно и честно обяснение за причините за срива на Търговския регистър, ясно посочване на виновниците за това и търсене на отговорност от тях, както и адекватни мерки срещу повторение на нова авария в този или друг държавен информационен масив. Това се заявява в позиция на Българската стопанска камара (БСК) относно кризата с Търговския регистър, която официално приключи в понеделник.

БСК изразява удовлетворение от това, че работата на регистъра най-после е възстановена, но отбелязва, че множество въпроси продължават да стоят без отговор. На първо място, все още не е ясно дали е възстановена цялата информация в регистъра и доколко е гарантирана нейната конфиденциалност. Освен това – "за пореден път в ситуация на криза действията на държавата бяха неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е "технически проблем", пише в позицията.

"За огромно съжаление публичната дискусия (вкл. в пленарната зала на Народното събрание) се фокусира върху търсенето на виновник, а не върху търсенето на причините за проблема. Виновни със сигурност има и те трябва да понесат съответната отговорност – не само политическа, а административна и наказателна! Но много по-същественият въпрос е как държавата ще гарантира, че подобни сривове няма да се случват в бъдеще и че обществените системи и регистри са надеждно защитени", пише още там.

След като в продължение на половин месец държавата беше в абсолютна невъзможност да упражнява правомощията си по търговската регистрация, а гражданите и фирмите бяха възпрепятствани да осъществяват правата си, очевидно е, че случилото се далеч надхвърля обяснението за наличието на технически проблем, за който е достатъчно само да се поднесат извинения за неудобството, се сочи още в текста.

Безпрецедентно е държавен орган да възпрепятства получаването на информация и осъществяването на оперативната дейност на юридическите лица;

Безпрецедентно е държавен орган да отказва да приема заявления за предоставяне на услуги, в т.ч. на хартиен носител;

Безпрецедентно е държавен орган да не осигурява възможност за упражняване на правото на обжалване на административните решения в установения от закона срок.

Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите ползи е практически невъзможно. Още по-трудно е обаче остойностяването на срива на доверието на обществото към способността на държавата да гарантира сигурността на информационните масиви, които съхранява. Под въпрос е изобщо способността на държавата да изгражда електронното правителство и да гарантира сигурността на данните, а оттам – сигурността на гражданите и фирмите.

Точно по тази причина БСК иска ясно да се посочат причините за срива на регистъра, виновните и каква отговорност следва да понесат, както и какви ще са адекватните мерки, които ще се предприемат занапред.

Позицията на БСК идва в контекста на немалко упреци, че бизнесът практически замълча по темата с Търговския регистър, макар че е най-засегнат. Съвсем в началото на кризата представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) - адвокат Трифон Трифонов, направи остър коментар в интервю пред Би Ти Ви. По същото време и юрисконсулта на БСК Мария Минчева заяви пред БНР, че това създава риск и е важно е да се разбере каква е причината. После нещата спряха дотук.