🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата задържа Миню Стайков и още 10 човека по разследване за данъчни измами

Операцията се провежда по същата схема и за същите обвинения като тази срещу Ветко Арабаджиев и семейството му

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зам.-главният прокурор Иван Гешев:

"При тази акция на Специализираната прокуратура до момента не е изтекла никаква информация по никакъв начин към лицата, спрямо които работим. Това означава само едно – че хората, които работят, са правилните хора и че хората, с които ние работим от специализираната прокуратура и от службите, също са правилните хора."

Специализираната прокуратура провежда акция в офиси на "Винпром - Карнобат", "СИС индустрийс" и "Топаз мел" в цялата страна, се казва в прессъобщение на прокуратурата от тази сутрин. И трите фирми са контролирани от Миню Стайков, който е сват на Ветко Арабаджиев, спрямо когото миналата седмица беше проведена аналогична акция. По-късно на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че са задържани десет души за 24 часа, като се очаква утре да им бъдат повдигнати обвинения и тогава да се оповестят имената им и да бъдат съобщени повече факти по обвинението. Той даде ясно да се разбере, че Миню Стайков е сред тях, без пряко да го потвърди. На въпрос дали Миню Стайков е сред задържаните Гешев каза: "Няма да цитирам имена, най-вероятно - да". Има достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление, каза Гешев, с уточнението - "за това лице, за което питате".

Сред задържаните е и синът на кмета на Карнобат. Той е наемодател на помещения, в които преди два месеца беше открита нелегална фабрика за цигари, а именно тя довела разследващите до бизнеса на Миню Стайков. Кметският син твърди, че не е знаел какво се случва в помещенията, тъй като е само наемодател. Дали това е така тепърва ще се изяснява.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на София, Карнобат и селата Венец и Церковски в община Карнобат. Извършват се претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели, пише още в съобщението. В Карнобат се намира и другият зам.-главен прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който дава методически указания по разследването, каза Гешев.

ДДС, нелегален алкохол и пране на пари

Разследването е за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

"Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци" с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС", се казва в съобщението на прокуратурата. В същия период е извършвано и престъплението пране на пари - чрез финансови операции, с които е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Освен това под ръководството на Специализираната прокуратура на 18 юли т.г. е установена незаконната фабрика, ползвана от същата престъпна група за производство на цигари, пише в края на съобщението.

Родствена атака или случайност

Аналогията с операцията срещу Ветко Арабаджиев и семейството му се налага по няколко линии. От една страна, става дума за абсолютно същите обвинения, представени дори със същите формулировки - схема за данъчна измама с цел укриване на ДДС чрез фиктивни договори с "липсващи търговци" плюс пране на пари. Става въпрос за значителен бизнес - един от водещите производители на алкохол в страната "СИС индустрийс", контролирано от Миню Стайков.

Друга връзка между двете акции е роднинска - дъщерята на Ветко Арабаджиев - Александра, и синът на Миню Стайков - Стайко, бяха женени доскоро. Още при сватбата беше коментирано, че е своеобразен династичен брак между двете фамилии. Не е известно дали Арабаджиев и Стайков имат съвместен бизнес, но под контрола на първия е голям завод за захар в Пловдив, а това е основна суровина за производството на алкохол. През 2013 г. Стайко Стайков беше арестуван по обвинения в източване на ДДС чрез внос на захар. Тогава той беше освободен под гаранция, а по-късно делото беше прекратено поради липса на доказателства.

Освен това дори акцията е планирана по същия начин рано сутрин и дори прессъобщението от прокуратурата идва по едно и също време в началото на работния ден.

Нелегална цигарена фабрика отвела разследващите до бизнеса на Миню Стайков

Зам. главният прокурор Иван Гешев обаче категорично отрече да има каквато и да е връзка между двете разследвания. Разследването на данъчните измами в бизнеса на Митьо Стайков започнало след като на 18 юли бе разкрита нелегална фабрика за производство на цигари в Карнобат, която по данни на прокуратурата функционира от 2015 г., поясни Гешев. Тя е отвела разследващите органи до фирмите на Стайков. Това са около 70 млн. лева годишно, малко е вероятно те да се държат в касети или да се перат по дворовете, по цял свят това са пари, които се изпират по определен начин, заяви Гешев. Има доказателства по какъв начин са изпирани тези пари, каза Гешев, но отказа да даде подробности за този механизъм и връзката му с фирмите на Стайков. Провежда се разследване как са изпирани пари от тази фабрика и това разследване касае множество фирми. Дали има връзка директно с тази фабрика, ще стане ясно като се повдигнат обвинения.

И пак Гешев категорично заяви, че няма сериозна връзка между двете разследвания, поне не такава на ниво доказателства - двете разследвания са с различен предмет и за различен период. При днешната акция не са намерени пари кеш, както при Арабаджиеви, а коментарът на Гешев бе: "не всеки е замрял в средата на 90-те години".

Утре ще се знае на първо четене с какви доказателства разполагаме, каза Гешев и отказа да дава повече фактологични подробности, но обеща, че много новини по това разследване ще излязат утре. Обемът на информация е огромен, в момента се претърсват над 60 адреса.

Тече масирана проверка на "Винпром Карнобат" за спазване на данъчния и акцизния режим. В момента там се извършва и данъчна проверка от екип на НАП, възложена от от прокурори от Специализираната прокуратура, включително и от Агенция Митници.

От прокуратурата няма изтичане на информация към Миню Стайков и Ветко Арабаджиев, но не може да се забрани на хората да почиват

На въпрос имало ли е политически чадър над Миню Стайков или съучастници от МВР, НАП, или прокуратурата, Гешев коментира, че по този конкретен случай работят "правилните хора" от прокуратурата и службите, а доказателството е, че до момента няма изтичане на информация.

"В цял свят, не само в България, защото тук текат такива разговори за чадъри и т.н., определен тип хора, с определен тип бизнес (говоря по принцип, не за конкретния случай), при положение, че, хипотетично, развиват някаква дейност престъпна – не говоря за конкретния човек и конкретната акция - и при положение, че генерират примерно едни 60-70-100 млн. печалба от един сегмент на дейността само, логично е да предприемат конкретни действия, за да си гарантират сигурност. Логично е да разполагат, предвид финансовите си ресурси, с изпреварваща информация или да се стремят да имат такава информация или да имат определени връзки в различни служби на всякакви нива, това е "нормално" и се случва във всички страни в Европа и в света. В някои повече, в други по-малко. Факт е обаче, че към момента при тази акция на специализираната прокуратура не е изтекла никаква информация по никакъв начин към лицата, спрямо които работим. Това означава само едно – че хората, които работят, са правилните хора и че хората, с които ние работим от специализираната прокуратура и от службите, също са правилните хора.", каза Гешев.

Преди това той много остро се противопостави на намек, че семейството на Ветко Арабаджиев са били предупредени за акцията срещу тях, а и не случайно тя е тръгнала в момент, когато те са на почивка във Франция.

"Прокуратурата провежда акции и действия по разследването когато се съберат доказателства. Нашата цел са доказателствата, които да издържат в съда, а не да задържаме определено лице и да се снимаме с него. В нито една държава в света няма законова процедура, по която да обявиш на едно лице – "Стой си в България, към 20-та дата евентуално ще имаме доказателства и ще те задържим". Явно намеквате за хората във Франция – те бяха на почивка, а сега вече не са, а се укриват, защото на всички е ясно, че се издирват от Интерпол и с ЕЗА. Ако бяха предупредени, нямаше да оставят част от семейството си тук и 10 млн. по банковите касети", коментира Гешев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    onc1526816041564232 avatar :-|
    Тончо Иванов
    • + 1

    Защо не подгоните и Винпром Пещера ...? Или те са поръчителите, а и са под чадъра на Дебелия!

    Нередност?
Нов коментар