🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Миню Стайков бе официално обвинен за данъчни измами и нелегални цигари

Прокуратурата разкри подробности за цигарената фабрика, работела при "висока конспиративност"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Алкохолният бос Миню Стайков е задържан и обвинен за организирана престъпна група, занимавала се с данъчни измами, пране на пари и нелегално производство на цигари. Заедно с него са обвинени още 7 души, като на петима от тях обвиненията са предявени. Синът на Стайков - Стайко Стайков, е в чужбина и за него е издадена европейска заповед за арест. Други двама са обявени за общодържавно издирване, защото за тях няма данни да са в чужбина. Това стана ясно от обявените днес факти по време на брифинг на Специализираната прокуратурата по повод на разследването на Стайков, сина му и още 6 души. В брифинга участваха временният ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков.

Сред обвинените е и братът на съпругата на Миню Стайков Белун Хазърбасанов, който участва в много от фирмите, използвани за престъпната дейност, и е един от тримата, за когото ще се иска постоянно задържане. Съпругата Рени обаче, която е управител на "СИС индустрийс", не е обвиняема и за нея няма никакви данни да е причастна към престъпния сговор, в който са уличени съпругът, синът и брат ѝ. Любопитното е, че на въпрос кой всъщност е бил ръководителят на организираната престъпна група - Миню Стайков или синът му, от прокуратурата заявиха, че все още уточняват това.

Високоорганизирана престъпна конспирация

Изключително сложна организация на производство с цел по-голяма конспиративност е била създадена в нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, покрай която е започнало разследването на алкохолния бос Миню Стайков и създадената от него мрежа за данъчни престъпления и пране на пари, става ясно от съобщените днес факти.

Фабриката, която работи от 2017 г. в индустриалната зона на града, е ползвала помещение под наем на кметския син Иван Димитров, но той отрича да е знаел нещо, бил само наемодател.

Работниците във фабриката – около десетина души, били само чужденци, наемани и докарвани от една бивша руска република. За тях са били създадени всички необходими условия, за да не напускат района на фабриката – оборудвана кухня, места за спане, дори и фитнес зала. Фабриката дори не е ползвала ток от мрежата, за да не бъде идентифицирана, обявиха участниците в брифинга. Машините са били включени към "луксозен генератор", а общата стойност на оборудването била над 4 млн. лева. Българи никога не са били наемани като работници в производствения цикъл. Същевременно, за да се гарантира конспиративност, двата цикъла на дейност – производственият и пласментът, са били така разделени един от друг, че участниците в единия цикъл по никакъв начин да не се засекат с изпълнителите в другия. След като изготвят определена продукция, работниците във фабриката са били изкарвани оттам и извозвани по местоживеене, за да могат в нея да влязат тези, които ще товарят, разкарват и пласират стоката. По тази причина през юли, когато прокуратурата нахлу в нелегалната фабрика в Карнобат, тя е била открита в работен режим, с изключително модерно оборудване, но към онзи момент в нея са били само няколко души – пазач, шофьори, товарачи и т.н. Намерени са и цигари на стойност 3,7 млн. лева, натоварени в камиони и готови за извозване. За повече конспиративност всеки от циклите е бил изцяло отделен, заявиха от прокуратурата и МВР.

При този изцяло затворен цикъл на производство фабриката е била с капацитет да изкарва по 2000 цигари на 1 минута, а за пет дни един тир е бил пълнен с 1000 мастербокса, твърдят от прокуратурата.

След разкриването на фабриката през юли т. г. е проведено изключително мащабно разследване, свързано с установяването и задържането на организирана престъпна група, занимавала се с данъчни измами, пране на пари и нелегално производство на цигари, обявиха днес от МВР. Тя е установила мрежа от над 20 фирми, които да изпират приходите от фабриката. Всички тези хора по един или друг начин са обвързани в тази верига от свързани помежду си фирми, контролирани от един човек. Установени са и паричните потоци, свързани с цигарената фабрика, които са влагани в реалната икономика, бе заявено в петък на съвместния брифинг на прокуратурата и МВР. Същевременно бе направено уточнение, че обявените над 1 млн. лева измами с ДДС, за които е обвинено едно от лицата (Миню Стайков), представляват възстановен неоснователно данъчен кредит от 1 млн. лева на две дружества, на едно от които той е собственик, а другото контролира.

МВР отново продуцира видеоклипове с образователна цел

Веднага след брифинга МВР разпространи два видеоклипа - единият от акцията в цигарената фабрика в Карнобат, а другият - уж от задържането на Миню Стайков. На практика обаче вторият видеоклип е посветен почти изцяло на интериора и екстериора в дома на Стайков и повече подхожда на някое лайфстайл предаване, още повече че не дава някаква информация за конкретното разследване. Показват се скромен сейф и не особено впечатляваща колекция от оръжия, за която Стайков има разрешение, макар че то сега ще му бъде отнето, след като е обвиняем.

Прокуратурата активизира стари разследвания

При изследване на събитията от Специализираната прокуратура са установили две прекратени досъдебни производства за данъчни престъпления, извършвани през същите дружества, дела в Софийската градска прокуратура, които онагледяват как се е развивала тази организирана престъпна група. След анализ на тези дела на главния прокурор е било предложено да отмени прекратяването им и те са присъединени към настоящото разследване, заяви Даниела Начева. На уточняващ въпрос от прокуратурата заявиха, че не става въпрос за прословутата операция "Захарно петле".

В момента НАП и Агенция "Митници" извършват инвентаризация на двете дружества "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел", предстои ревизия, обявиха днес от прокуратурата. Тепърва ще се изследва дейността на всички тези дружества за минали години, за да се очертае мащабът на източения ДДС, спестения акциз и изпраните пари, коментират от прокуратурата. При претърсването на 38 адреса, свързани с тези фирми, са намерени печати на контролирани "кухи" фирми и дори на една банка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    Дано този "убавец" бъде вкаран "на топло"!

    Нередност?
  • 2
    onc1526816041564232 avatar :-|
    Тончо Иванов
    • + 2

    А онзи убавец - Дебелия ... нали и той е в бизнеса с нелегалните и легални цигари както и Винпром Пещера са под неговото крило... Но на бас, че него никой няма да го разследва ! Окраде половината КТБ а в делото въобще му няма името! Благодаря Боко! Ще дойде видовден и за вас, дано да е по-скоро !

    Нередност?
Нов коментар