🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ангелкова разваля договори на седем плажа, включително "Елените" на Арабаджиев

Най-атрактивните ивици са в Слънчев бряг и Свети Влас, като основанието са нарушения на наематели или концесионери

Курортът на Ветко и Маринела Арабаджиеви "Елените"
Курортът на Ветко и Маринела Арабаджиеви "Елените"
Курортът на Ветко и Маринела Арабаджиеви "Елените"    ©  Мария Съботинова
Курортът на Ветко и Маринела Арабаджиеви "Елените"    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на настоящия летен сезон туристическото министерство се готви да стартира най-голямата процедура за последните години за разваляне на договори за наем и концесии на плажове. Става въпрос за четири ивици под наем и още три на концесия, за които според ведомството са установени системни нарушения, свързани най-често с липсата на достатъчно на брой спасители.

Ивиците са основно по Южното Черноморие: концесии в Слънчев бряг, Равда, Обзор и Шкорпиловци, както и три под наем - в Елените, "Градина" и Бяла. В момента 60 плажа са отдадени на концесия, а други 85 - под наем.

Най-любопитният "ударен" е Ветко Арабаджиев, който през свързана фирма може да загуби договора пред комплекса си "Елените". Действието идва в синхрон с по-едрото разследване и издирване на пловдивския бизнесмен.

Кои концесии ще бъдат развалени

През миналата седмица по време на посещение в Бургас туристическият министър Николина Ангелкова съобщи, че от 1 октомври предстои да стартират процедури за разваляне на договори за наем и концесия на седем плажа. Предупреждение, че до такива може да се стигне, имаше и през лятото по време на различни проверки на ивиците.

В най-големия курорт Слънчев бряг ще стартира процедура за разваляне на концесията на централния плаж, намиращ се в района на станцията на Министерския съвет, който се стопанисва от несебърската компания "Вени М" ЕООД, собственост на Венцислав Левов. През август туристическият министър съобщи, че на компанията е наложена неустойка от 32 хил. лв., тъй като около заведенията на плажа е имало изградени шест бетонови площадки. Отделно от това проверката тогава е открила, че за едно от заведенията е надвишена търговската площ, а на плажа е установен асфалтов паркинг пред хотел "Европа", твърдеше тогава министърът.

Още три договора за концесии ще бъдат развалени. Единият от тях е за плажа "Равда- НДК", намиращ се пред едноименния национален детски комплекс. Той се управлява от местната компания ЕТ "Вики-90 - Златко Зелеников". Плажът "Обзор-юг", чийто договор за концесия бе подписан преди година с единствения явил се тогава кандидат - "Еспи агро", регистриран в община Бяла, също ще бъде развален, става ясно от информацията на туристическото министерство. Съдружници в компанията са Страхил Страхилов, Петър Първанов и Сергей Иванов. Процедура ще стартира и за плажа "Шкорпиловци-централен", чийто концесионер е дружеството за инертни материали "Ескана" АД. "Ескана" е собственик и на хотел в курорта Шкорпиловци и индиректно се свързва с групата "Химимпорт".

Сбогом, Ветко Арабаджиев

Туристическото министерство се готви да стартира процедури за разваляне на три договора за наем на плажове, става ясно от информация на ведомството, изпратена в отговор на въпроси. Единият от тях е за ивицата "Елените-1", чийто стопанин е компанията "Фри трейд 79" (според отговорите на туристическото министерство компанията е "Фри трейд" ЕООД, но в Търговския регистър няма фирма с такова име). Според публикувана информация в различни медии "Фри трейд 79" единствено се явява на конкурса за наем на този плаж през 2015 г., организиран от регионалното министерство.

Справка в Търговския регистър показва, че компанията е еднолична собственост на Жаклин Тодоринова и е регистрирана на пловдивския бул. "Мария Луиза" 8. На същия адрес офиси имат и част от компаниите около хотелиера Ветко Арабаджиев, който е собственик и на курорта "Елените" и който се издирва в последните седмици заради разследване за данъчни престъпления. Компанията "Фри трейд 79" е съдлъжник с други дружества от групата на семейство Арабаджиеви по кредит към Търговска банка Д от миналата година. Вписванията по партидата на наемателя на плажа се правят от адвокат на холдинга "Виктория" - Имрен Идиризова. "Фри трейд 79" отчита символични приходи - 38 хил. лв. за миналата година и 22 хил. лв. за 2016 г. и голяма загуба от по около 200 хил. лв.

Публична информация за договора за плажа няма, но според публикации в медиите той е бил отдаден под наем през 2015 г. за пет години за обща сума от 807 хил. лв. Това явно е големият плаж на "Елените", тъй като другият в региона "Елените 2" е даден под наем за 20 пъти по-ниска сума.

Другите набелязани

Процедура започва и срещу наемателя на плаж "Градина-централен част 1" - "Солей Дор" ЕООД, собственост на Екатерина Русимова, спечелил конкурса за ивицата през 2015 г. в надпревара с още три фирми, както и "Бяла-централен 3", управляван под наем от "Ейч Ем хотели" АД, стопанисваща намиращия се в близост апартхотел "Бяла бийч ризорт". През август туристическият министър отиде на инспекция в хотела след "колективен сигнал на собственици на апартаменти" и обяви, че той работи без категоризация от две години насам, за което ще бъде сезирана Комисията за защита на потребителите.

Какви са нарушенията

Настоящите процедури за разваляне на договори за наем и концесии са най-големите за последните години. В отговор на изпратени въпроси от туристическото министерство съобщиха, че констатираните нарушения при тях са предимно липсата на достатъчен брой спасители. "На места са установени недостатъчно медицински лица и непълно оборудване на спасителните постове. По-рядко има отклонения от схемата за разполагане на преместваеми обекти, одобрена от министъра на туризма, в основната или допълнителна площ", се казва още в отговора на институцията до "Капитал".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 4

    Кому не се е издължил Ветко Арабаджиев?

    Нередност?
  • 2
    iavorski avatar :-|
    iavorski

    До коментар [#1] от "daskal1":

    Мисля че който ще вземе концесията за следващата година - той е

    Нередност?
  • 3
    stradivarius avatar :-|
    Stradivarius
    • + 2

    Най кошмарната лятна почивка през живота ми беше тази на Вили Елените.От уж наличието на паркинг до уж наличието на шезлонги през още поне 20 кошмарни през уж полагащи се условия и екстри.

    Нередност?
Нов коментар