Познати компании получават концесии на плажове в Златни пясъци и Созопол за 20 години

За централната ивица на Слънчев бряг ще се търси нов концесионер

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две познати компании в концесионирането на плажове ще стопанисват в следващите 20 години централните плажове в Златни пясъци и Созопол. Предстои да започне и нов търг за ивица в Слънчев бряг, която беше "в списъка" с договори за наем и концесия, за които туристическият министър Николина Ангелкова обяви през септември, че предстои да бъдат развалени заради нарушения, но и заради желание на досегашния стопанин. Това реши на заседанието си в сряда Министерският съвет.

Новите концесионери

На заседанието си в сряда правителството е взело решение да се сключат 20-годишни договори за концесия на плажовете в Златни пясъци и "Созопол-централен", където шезлонг и чадър ще струват съответно по 12 и 7 лв.

Ивицата в Златни пясъци ще продължи да се стопанисва от досегашния концесионер "Ламс холдинг груп", който е спечелил и новата процедура, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Компанията ще плаща годишна такса за това от 1.9 млн. лв. без ДДС, като се задължава и да направи инвестиции от 6.8 млн. лв. без ДДС. "Ламс холдинг груп" е регистрирана в Бургас и се управлява от Иван Лапчев и Олег Първанов. В миналото Лапчев е бил съдружник с взривения в софийския хотел "Амбасадор" Арташес Тер-Овсепян.

От решението на Министерския съвет се вижда, че централният плаж в Созопол ще бъде стопанисван през следващите 20 години от дружеството "Ауто фактор", като годишната такса ще бъде над 136 хил. лв. без ДДС. Отделно от това компанията се задължава да инвестира над 380 хил. лв. без ДДС за срока на концесията.

"Ауто фактор" е собственост на Кирил Спасов и стопанисва още южния плаж в Несебър. Спасов е и съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на южния плаж в Слънчев бряг, известен и като "Какао бийч". И двата плажа бяха свързани от вицепремиера Валери Симеонов с групировката от близкото минало ВИС. Компанията "Ирида- 71" е основана в края на 90-те години от взривения през 2002 г. Димитър Димитров-Маймуняка, близък до основателя на ВИС Васил Илиев.

Още една процедура

Правителството също така реши да потърси концесионер за 20 години и за централния плаж в Слънчев бряг, намиращ се в района на станцията на Министерския съвет. Този плаж досега се стопанисваше от компанията "Вени-М" на Венцислав Левов, като през септември беше обявен от туристическия министър Николина Ангелкова като една от ивиците, чийто договор за концесия или наем предстои да бъде развален заради нарушения. От решенията, взети на днешното заседание на Министерския съвет, обаче става ясно, че "Вени-М" сама е поискала разваляне на договора.

Така предстои да се проведе нов конкурс, а минималната цена за централния плаж в Слънчев бряг ще бъде 1.39 млн. лв. без ДДС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    По каква причина концесия се дава за 20 години за дейност, която се състои в това пролет да разпънат едни чадъри и есента да ги съберат? Нефт ли ще търсят в тези пясъци, някакви подземни галерии ли ще дълбаят?

    Нередност?
Нов коментар