🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите ще номинират Красимир Влахов за конституционен съдия

Парламентът открива сезона за избор на конституционни съдии, броени дни преди изтичане на срока все още няма официално обявени номинации

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият заместник-председател във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов ще е кандидатът на управляващите за конституционен съдия - това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНР. Той добави, че номинацията на съдия Влахов вече е обсъдена с лидерите на коалиция "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов, и те са я одобрили. Официалното номиниране на Влахов ще бъде във вторник, след като депутатите от управляващото мнозинство - ГЕРБ и патриотите, се запознаят с Влахов и го изслушат. Последният ден за обявяване на номинациите за избор на конституционен съдия от парламентарната вота е сряда, 26 септември.

Изненадваща професионална кандидатура

Красимир Влахов наистина е изненадващо силна професионална кандидатура, каквато не се очакваше от ГЕРБ до момента. Същевременно, той е и знакова кандидатура, защото преди малко повече от половин година влезе в остър публичен конфликт с председателя на ВКС Лозан Панов.

Влахов е безспорен авторитет в областта на гражданското право и процес, а като зам. председател на ВКС доскоро направи много за засилване на тълкувателната практика на съда, което беше е една от неговите амбиции. Влахов беше считан за много близък до предишния председател на ВКС Лазар Груев, по чието време стана върховен съдия и зам. председател на съда, с което пък си навлече много недоброжелателни критики, че изреварил други съдии с повече стаж и опит. Преди да стане върховен съдия той беше председател на Софийския районен съд, но истината е, че преди да оглави районния съд той беше съдия в Софийския градски съд с ранг на апелативен съдия.

Красимир Влахов обаче влезе в открит конфликт със сегашния председател на ВКС Лозан Панов, като в началото на тази година се стигна дотам, че Панов поиска оставката му, за да назначи друг съдия за зам председател и ръководител на гражданската колегия. Влахов първо отказа да напусне, а после в началото на февруари демонстративно подаде оставка с мотив, че не желае да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт".

До момента няма официалнообявена номинация на сайта на Народното събрание

Броени дни остават до изтичане на срока за номинации на кандидати за конституционен съдия от парламентарната квота. Срокът е двуседмичен и започна да тече от 12 септември, когато парламентът прие процедурните правила за избор на конституционен съдия. В тях се дава 14-дневен срок на депутатите да направят писмено предложение чрез председателя на Народното събрание до Комисията по правни въпроси.

До момента все още няма официално постъпила номинация, заявена на сайта на Народното събрание, а през последните години стана традиция кандидатурите за подобни избори да се внасят в последния момент. При предишни случаи даже имаше изявления от представители на парламентарни партии, че това било начин да се спести на кандидатите период на компромати и "удари под кръста", макар че въвеждането на регламентирана процедура и мотивирани номинации бе направено именно с цел предварително обществено обсъждане на цялата релевантна информация за кандидатите, включително (и най-вече) на чувствителна информация.

Ротация на четирима съдии от 12-членния Конституционен съд (КС) се извършва на всеки три години през ноември, когато изтича мандатът на съответната четворка. Тази година изтичат мандатите на Румен Ненков и Стефка Стоева от съдебната квота, проф. Цанка Цанкова - от парламентарната, и Кети Маркова, която довършва мандата на починалата Ванюша Ангушева от президентската квота.

Народното събрани трябва да изпрати в КС един човек на мястото на проф. Цанкова, президентът - също един, а върховните съдилища трябва да изберат двама души от своята квота на общо събрание.

Цецка Цачева и Сотир Цацаров опровергаха слуховете, че са кандидати за КС

През последните месеци усилено, макар и неофициално вървяха слухове, че за парламентарната квота има две сигурни кандидатури - на главния прокурор Сотир Цацаров, с очакването, че той ще освободи мандата си предсрочно, и на правосъдната министърка Цецка Цачева, с което Борисов да я компенсира за неудобствата, на които я подложи в президентската кампания. В този смисъл интригата бе кой от двамата би бил избран, защото тази година парламентът ще смени само един конституционен съдия.

В последните две седмици обаче и двамата отрекоха да имат намерение да се кандидатират за КС – при това достатъчно ясно, че да не може да се прави отстъпление. В сряда лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също каза – в отговор на журналистически въпрос, че нито Цачева, нито Цацаров към настоящия момент не са разглеждани като възможни кандидатури на ГЕРБ за конституционен съдия. В ГЕРБ щели да започнат обсъждането на темата в предстоящите дни, каза Цветанов, трябвало съответно и решение на праламентарната група.

Разбира се, това звучи несериозно, доколкото изборът на конституционни съдии е предварително зададено събитие, при това достатъчно сериозно, за да се решава в последния момент. Всъщност обяснението е друго, ако се проследи досегашната практика по подобни номинации - изборът се решава чрез предварително и напълно непрозрачно с уговорки между парламентарните сили и затова все по-често кандидатите са толкова на брой (или почти толкова) колкото са вакантните места.

Постът на конституционен съдия е бленувана цел за много юристи и от доста време насам се раздава не заради качества, а като награда - с деветгодишен мандат, висока заплата, няколко дела годишно на доклад, много екстри и гарантирана пенсия без таван след края на мандата, независимо от възрастта. Същевременно, за всяка власт е важно да има солидно лоби в КС, за да не бламират управленските й решения, а напоследък – и за да прехвърлят там главоболни проблеми, чието замитане под килима да остане за сметка на съда (пример Истанбулската конвенция). Така изборът на конституционни съдии се превръща във важен пазарлък веднъж на три години.

Все още не е ясен изборът на президента, както и моментът, в който той ще бъде обявен. Неофициално от президентството коментират единствено, че до рокадата на 12 ноември има още доста време .

Изборът на двама от съдебната квота е най-голямата интрига

Много е вероятно да се окаже, че изборът на съдебната свота ще стане известен най-късно, което е необичайно – обикновено върховните съдии първи избират кандидатите си, понякога още преди съдебната ваканция. За първи път тази година съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) се събират на предварително общо събрание, на което за изработят правилата за избор на членовете на КС. До момента изборът за конституционни съдии от съдебната квота винаги е ставал на едно-единствено общо събрание, на което се гласуват процедурни правила, правят се номинации и се гласува. Промяната от тази година е по предложение на новия председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. Първо ще се проведе общо събрание, на което ще се гласуват правила, ще се даде срок за номинации, а след това ще се направи ново общо събрание за гласуването им.

Това е начин да се контролира номинирането и вота на съдиите, коментират върховни съдии. Официално Чолаков се аргументира за исканата от него процедура с това, че не било редно на едно заседание да се правят предложенията и да се гласуват, защото трябвало да има възможност "всеки да направи своя информиран избор". Но подобен проблем не може да има между по-малко от 200 върховни съдии, които се познават отлично помежду си, защото са градили кариера заедно.

Показателно е, че към момента във ВАС се спряга една сигурна кандидатура – на Галина Солакова, а във ВКС се говори, че твърде много кандидатури се задават и това може да разбие гласовете.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ubh25564499 avatar :-|
    ubh25564499

    "..за да не бламират управленските й решения, а напоследък – и за да прехвърлят там главоболни проблеми, чието замитане под килима да остане за сметка на съда (пример Истанбулската конвенция). "

    Либерасти, ЛГБТ конвенцията беше отхвърлена, защото беше противоконституционна. Повечето жени от КС я отхвърлиха. Повечето жени В БЪЛГАРИЯ бяха против нея. Не говорете глупости.

    Нередност?
Нов коментар