🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В регионалното министерство - отново Николай Нанков

Подалият оставка министър се завърна, този път като заместник

Николай Нанков ще бъде един от стълбовете в МРРБ, ако приеме да остане, каза новият министър Петя Аврамова преди време
Николай Нанков ще бъде един от стълбовете в МРРБ, ако приеме да остане, каза новият министър Петя Аврамова преди време
Николай Нанков ще бъде един от стълбовете в МРРБ, ако приеме да остане, каза новият министър Петя Аврамова преди време    ©  Велко Ангелов
Николай Нанков ще бъде един от стълбовете в МРРБ, ако приеме да остане, каза новият министър Петя Аврамова преди време    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Николай Нанков не остана дълго депутат. След като първо обвини БСП, че разиграва театър с искането на оставки за катастрофата край Своге, после изнесе данни, че подопечната му АПИ е приела път с некачествен асфалт, а накрая все пак се оттегли като министър на регионалното развитие под натиска на Бойко Борисов заради "морален ангажимент", Нанков се завърна пак там, откъдето тръгна.

В сряда парламентът гласува оставката му като депутат, а малко по-късно Борисов го назначи със заповед за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Нанков ще замести там Малина Крумова, която пък ще стане съветник към премиера.

Нанков се появи в парламента, но без да бъде видимо активен, остана едва двайсетина дни там. Още преди да се гласува оставката му от правителствения екип на 20 септември, вече се бяха появили неофициални информации, че ще се завърне на топло в министерството. Театърът, който изиграха депутати от управляващата коалиция и някои кметове на ГЕРБ, които се противиха на оттеглянето му, послужи като основание за това. БСП бяха единствените протестиращи срещу завръщането му в МРРБ и в сряда окачествиха такава рокада като "безсрамно и брутално лицемерие".

Не е сложно да се отгатне, че по този начин влиянието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в МРРБ се засилва. Нанков е близък до Цветанов и се появяваше заедно с него на редица събития из страната в последните месеци. Също близка до двамата е новият министър Петя Аврамова - слабоизвестна депутатка от Враца, чието единствено "постижение" са два скандални европроекта в града. Цветанов защити в парламента Нанков, като го нарече "човекът, зад когото стоят всички журналисти и представители на местната власт".

Николай Нанков няма голяма публична известност, преди Бойко Борисов да го направи министър през май миналата година. Преди това той изкара два (непълни) управленски мандата като заместник на Лиляна Павлова, без да попада твърде много в медиите. Отговаряше предимно за програмата за саниране и консолидацията на водния сектор, която тепърва ще излезе на дневен ред. Сега ще поеме същите две отговорности, като догодина предстои отварянето на парите за водните оператори по "Околна среда".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oyj52578755 avatar :-P
    Илия Ценев
    • + 2

    Браво Николайчо, защото сладураната до теб няма да се оправи сама в МРРБ.

    Нередност?
Нов коментар