🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МРРБ отстрани големите и избра неизвестен предприемач за ВиК регистъра за 6 млн. лв.

Роман Ангелов е основател на криптовалутата Vernam, свързана с Гинка Върбакова

Изпълнителите ще трябва да създадат и Информационна система на водностопанските системи и съоръжения
Изпълнителите ще трябва да създадат и Информационна система на водностопанските системи и съоръжения
Изпълнителите ще трябва да създадат и Информационна система на водностопанските системи и съоръжения    ©  Мария Съботинова
Изпълнителите ще трябва да създадат и Информационна система на водностопанските системи и съоръжения    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 28 декември 2018 г., малко преди Нова година и в един от двата работни дни между празниците, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) взима решение да даде 6 млн. лв. за информационна система.

С решение, подписано от бившия министър и понастоящем зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков, консорциум "Йова Инфосис" е избран за изграждането на единна информационна система за ВиК услугите с регистър на ВиК операторите и асоциациите им, както и на информационна система на водностопанските системи и съоръжения.

С обединението, в което влизат малко известните фирми "Димирома" и "Йовасофт 2", са сключени два договора за общо 6.06 млн. лева. Общите приходи на двете компании за 2017 г. са под 900 хил. лв.

Възможно е офертата на "Йова Инфосис" наистина да е най-конкурентната и те да са изгряваща звезда в един доста пренаселен сектор. Но това няма как да стане ясно от самата поръчка, защото всички големи фирми в сектора на информационните системи и геопространствените технологии, които са взели участие, са били отстранени още преди отварянето на ценовите оферти.

На 10 януари Сдружението "ГИС Алианс", в което членуват отстранените фирми, изпрати отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и омбудсмана Мая Манолова, в което се казва, че класираното на първо място обединение от фирми няма никакъв опит в технологичната област по създаване на информационни системи и регистри от национален мащаб.

Отстраняването на големите

В надпреварата, която започва в началото на миналата година, оферти са подали общо 5 кандидата, като "Йова Инфосис" играе с две отделни оферти за отделните обособени позиции (регистъра и информационната система). Останалите претенденти са водещите компании - "Мапекс", "Датекс", "Технологика" (членове на "ГИС Алианс България") и "ЕСРИ България". Но макар всички те да имат богат опит с държавните поръчки, този път претърпяват пълен провал.

На 3 декември при разглеждането на техническите предложения на участниците оценителната комисия на МРРБ е установила различни пропуски в документите им, поради което ги е отстранила. Сред пропуските са липсата на конкретна архитектура, различни графици за изпълнение, пропуски в техническите описания и др.

Според отпадналите фирми това решение, подписано от зам.-министър Нанков, е "едно забележително произведение на творчеството и прецедент в прочита и приложението на Закона за обществените поръчки и правилника за неговото прилагане. Членовете на "ГИС Алианс" казват още, че в дългогодишния си опит не са срещали подобни практики.

"За всеки от нежеланите участници е намерен формален повод да бъде дисквалифициран, като произведението изобилства от възклицателни знаци и изрази като "между другото", "ясно е видно", "Интересно е", демонстриращи ентусиазма на проверяващия да открие грешки", пише в отвореното писмо.

Победителят

Собственик и на двете дружества в класирания на първо място консорциум "Йова Инфосис" - "Димирома" и "Йовасофт 2", е Роман Ангелов. В Търговския регистър на негово име има още няколко дружества - "София тех експорт", "Ви Ел Каст", "Пи Девелопмент" и "Йовафарм".

От фирмените сайтове на "Димирома" и "Йовасофт 2" не става ясно какъв конкретен опит имат дружествата с разработването на географски информационни системи. Според годишните им финансови отчети за 2017 г. първата е реализирала приходи от 475 хил. лв., а втората - 275 хиляди.

"Димирома" има спечелени две поръчки на Столичната община. Първата е от 2015 г. и е за дигитализация и индексиране на документите на дирекция "Инвестиционно отчуждаване" за 234 хил. лв., а вторият - от 2017 г. за подготовка, сканиране и индексиране на хартиения масив на Столичната агенция за приватизация в електронна форма за 290 хил. лв.

"Йовасофт 2" пък е участвала като миноритарен партньор (30%) в обединението "Скейл фокус плюс" при изпълнението на проекта на "Булгартрансгаз" за доставка на техническо оборудване (системен софтуер, хардуер и прилежащи компоненти) и изграждане на техническата инфраструктура за функциониране на ГИС. Общата стойност е била около 6 млн. лева.

"Добре е да има публичност"

От Сдружение "ГИС Алианс" твърдят, че липсва опит, технически и човешки ресурси от страна на класираното на първо място обединение и съществува реална опасност от некачествено и неточно изпълнение на дейностите по обществена поръчка. "Допълнително дори големи фирми, каквито са членовете на "ГИС Алианс", биха се затруднили да изпълнят двете обособени позиции едновременно. Това категорично не е във възможностите на спечелилия участник", се казва още в писмото им.

Роман Ангелов обаче няма такива притеснения. Той обясни пред "Капитал", че е подготвил и преценил добре офертата си и разполага с необходимия капацитет не само да я изпълни в срок, но и да няма проблеми, подобни на тези със системата за електронни винетки. "Това, че отстранените кандидати пишат отворени писма, е добре, защото ще има още повече публичност и прозрачност по проекта. Аз не съм работил за нито една от тези фирми, а съм натрупал опита си в чужбина. Сега прилагам мой подход при проектното предложение така, както съм се научил, и съм уверен в това, което съм написал. А защо други са отстранени от надпреварата трябва да каже комисията на МРРБ", заяви Ангелов.

Според него също така разходите от 6 млн. лв. са напълно оправдани за такъв проект, който предвижда дигитализирането на огромна информация, създаването на масиви с информация (big data) и най-вече осигуряването на сигурна и безпроблемна работа на системите.

Валутата на Върбакови

Любопитна подробност от биографията на Роман Ангелов е близостта му до кандидат-купувачите на бизнеса на CEZ в България - Славчо и Гинка Върбакови. Тя е през проекта за дигитална валута Vernam.

Официално Ангелов е посочен като изпълнителен директор (CEO) и съосновател (Co-Founder) на Vernam, чието първоначално предлагане на монети (ICO) започна през април 2018 г. В интернет има редица клипове и публикации, които показват Ангелов като лице на криптовалутата, както и собствения му профил в LinkedIn. Формално обаче той не фигурира в дружествата зад проекта, обещаващ да революционизира застрахователния бизнес. Това са компаниите със сходни имена - "Вернам" АД, "Вернам Груп" ЕООД и "Вернам тийм" ООД. Последната е акционер в първата, а "Вернам Груп" е дъщерно на "Вернам".

В борда на директорите на акционерното дружество са Веселина Георгиева, Димитър Митев, Георги Матев и Иван Георгиев. Както "Вернам", така и "Вернам Груп" са регистрирани на адреса на фирмата на Върбакови - "Инерком". Това е сградата на столичния околовръстен път №3. Друга формална връзка на Върбакови с проекта Vernam е партньорството на Славчо Върбаков с Иван Георгиев във вече ликвидираното "Брайт Лийз". Въпреки липсата на пряка свързаност от разговори с хора, участвали в създаването на дигиталната валута, "Капитал" може категорично да потвърди, че именно Славчо Върбаков е един от покровителите на проекта.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 6

    Ако спечелят големите фирми, значи са свъртзано с ДП и ще лапат на наш гръб. Ако спечелят малките - пак мрънкане и пак приказки от 1001 нощ с кой били свързани. Стария фатмашки номер с шапката в умнорасива интерпретация.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    До коментар [#1] от "m17":

    А ако са отстранени всички фирми без една ?

    Нередност?
  • 3
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1

    До коментар [#2] от "cinik":

    Не ми изглежда коректно и според мен трябва да се даде срок за корекция на пропуските, така че да има реален избор между поне2-3 кандидата МИНИМУМ.
    Но аз не коментирам по същество конкурса, коментирам инсинуациите и внушенията на Капитал !!!

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    До коментар [#3] от "m17":

    Издънката с електронния сайт за тол-системата още не е слезла от заглавията и в този момент се задава следващата съмнителна поръчка. На хората им оживяват картините пред очите с "колко ч' кихари ън бато си к*ро ън шмайдзеро, оти 7 милиона кухи тикви треъ ъ ги кендзиме у модзъко яко!"

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#4] от "cinik":

    Аз за издънка с тол системата не знам. Винетка си купих, още 180 хиляди човека си купили до миналата седмица. Днеска епей ми каза че можело и от там, дори в пощите по селата можело. Не разбирам драмата на умнорасивците, не разбирам за какво е тази истерия.

    Нередност?
Нов коментар