🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След забавяне пречиствателната станция в Ямбол ще се строи за 29 млн. лв.

В обединението победител влиза компания на племенника на бившия главен архитект на София Петър Диков

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След продължителна процедура по обществена поръчка пречиствателната станция на Ямбол най-после си намери строител. Това е обединението "Елит Псов Ямбол" ДЗЗД, в което влизат три компании:"Елит строителна компания", "Пътно строителство" - Добрич, и "Аква конструкшън". Договорът е за 28.8 млн. лв. с ДДС, а финансирането е по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Поръчката беше обявена през ноември 2017 г., а на 11 април следващата година са отворени ценовите оферти на кандидатите. Решението за избор на изпълнител е с дата 19 април 2018 г., но обявлението за възложена поръчка и съответно договорът са чак от януари 2019 г. "Капитал" опита да се свърже с община Ямбол относно причините за това забавяне, но без успех. Справка в Комисията за защита на конкуренцията показва, че търгът за строителство не е бил обжалван, но този за надзор е бил, което вероятно е отложило старта на доизграждането на станцията.

Проектът за пречиствателната станция на Ямбол започна през 2012 г. и е един от критично забавените осем водни проекта, които не успяха да приключат през миналия програмен период. Общината имаше договор с обединение на "Понсстройинженеринг", но договорът беше прекратен заради неспазване на сроковете.

Кои са победителите

"Елит строителна компания" е на Иван Диков - син на арх. Калин Диков и съответно племенник на бившия главен архитект на София Петър Диков. Компанията беше част от консорциум, чийто кран рухна на строителна площадка в столицата и рани трима души. От сайта на фирмата става ясно, че се занимава основно с жилищно строителство.

"Пътно строителство" пък е акционерно дружество, в чиито съвет на директорите влиза Валентин Зеленченко, Янко Каменов, "Скат холдинг" и "Терин". Зеленченко е и изпълнителен директор, като и има собственост и в двете дружества. Янко Каменов също има участие в голям брой компании с разнородна дейност. Дейността на "Скат холдинг" е свързана със строителството. За 2017 г. има 2.5 млн. лв. приходи, а година по-рано са били 115 хил., като печалбата за 2017 г. е била едва 4 хил. лв.

"Аква конструкшън" е собственост на Анчо Димитров. Фирмата е работила по водни проекти в град Кубрат, става ясно от сайта им. Компанията има приходи от 1.6 млн. лв. за 2017 г. и печалба в размер на 337 хил. лв. Димитров е съдружник в няколко дружества, сред които "Панагюрище 1923" и "Рилекс".

Състезание в бавен ход

В търга оферти подадоха "ИСА 2000" на Стоян Инджов, "Диана комерс - 1", Обединение "Градски води", в което влизат "Хидрострой" на Велико Желев и ЕИВ, и "Строително-предприемачески холдинг". Последните два кандидата обаче бяха отстранени от търга. До отваряне на ценовите оферти освен победителите са допуснати "ИСА 2000" и "Диана комерс - 1".

Консорциумът на "Хидрострой" е отстранен, тъй като не е предложил срокове за изпълнение на отделните видове дейности и други подобни пропуски в организация на строителната площадка. Това звучи като значим пропуск, а е необичаен, при положение че компанията е печелила подобни търгове за водни проекти - в Златни пясъци, Добрич и Видин.

"Строително-предприемачески холдинг" е отпаднала от състезанието отново заради проблеми с разписването на графиците. Победителят е спечелил поръчката с цена малко под прогнозната.

Какво ще се строи

В рамките на проекта се доизгражда градска пречиствателна станция за отпадни води, ще се довърши довеждащата инфраструктура и реконструкция на колектор IX със съпътстващ водопровод по трасето му. Станцията се намира в местността Манаф чаир. Проектът трябва да е готов за 650 дни.