🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва подмяната на състава на бюрото за контрол върху спецсредствата

През миналата година органът стана център на сериозен скандал, а оттогава работата му е блокирана

Председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков
Председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков
Председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков    ©  Анелия Николова
Председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десетдневен срок – до 5 ноември, имат парламентарните групи, за да предложат кандидати за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Това е записано в приетите днес процедурни правила за реда за предлагане на кандидати за членове на бюрото, представянето, изслушването и избора им от пленарния състав на парламента.

Според приетите днес правила предложенията за членове на бюрото могат да внасят само парламентарни групи, не и отделни депутати. На кандидатите, които нямат валидно разрешение за достъп до класифицирана информация, се прави проучване за надеждност, а резултатите от проучването се публикуват на сайта на парламента. Изборът на кандидатите в пленарната зала става с обикновено мнозинство.

Бюрото има петима членове с петгодишен мандат, в които влизат председател и заместник-председател. Мандатът на сегашния състав на бюрото, чийто председател е Бойко Рашков, изтича на 19 декември.

През миналата година и началото на сегашната НБКСРС стана център на публичен скандал, който доведе до отстраняване на зам.-председателя Георги Гатев през март т.г. след координирана кампания на прокуратурата и ДАНС. В резултат се стигна до практическо блокиране на работата на органа по признанието на председателя му Бойко Рашков. Рашков направи няколко публични изявления, включително и в Народното събрание, че членовете на бюрото са престанали да идват на работа, важни проверки не могат да бъдат осъществени, а при прилагането на закона се извършват тежки нарушения, но това не доведе до реакция на парламента. Нещо повече – през декември м.г. при изслушването на председателя на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков в парламента за тези проблеми председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отправи неприкрита заплаха към него от трибуната, че няма да дочака втори мандат.

През април процедурата за избор на заместник-председател на Националното бюро на мястото на Георги Гатев се провали, след като нито една парламентарна група не пожела да номинира кандидат.

Всичко това прави интригата по предстоящия избор много сериозна, доколкото от персоналния състав зависи дали този орган ще бъде работещ или просто още една синекура. Бюрото бе създадено след няколко осъдителни решения на Съда по правата на човека в Страсбург като орган, който да следи дали не се злоупотребява с правата на гражданите при прилагане на СРС и да прави проверки по тяхно искане.

Настоящият състав на НБКСРС е комплектован на принципа на партийни квоти според мнозинството в парламента. Рашков и Илия Ганев са от квотата на БСП, и Огнян Стоичков, който преди това бе депутат от "Атака", и Огнян Атанасов – човекът на ГЕРБ. Гатев бе номиниран от квотата на ДПС.