🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е "лейтенантът на Пеевски" и как той ще контролира подслушванията

ДПС издигна Илко Желязков за член на Бюрото за контрол на СРС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не ходи на работа в парламента, но негов приближен беше предложен за зам.-председател на бюрото за контрол на СРС
Депутатът от ДПС Делян Пеевски не ходи на работа в парламента, но негов приближен беше предложен за зам.-председател на бюрото за контрол на СРС
Депутатът от ДПС Делян Пеевски не ходи на работа в парламента, но негов приближен беше предложен за зам.-председател на бюрото за контрол на СРС    ©  Анелия Николова
Депутатът от ДПС Делян Пеевски не ходи на работа в парламента, но негов приближен беше предложен за зам.-председател на бюрото за контрол на СРС    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения, като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност." Тази клетва ще трябва да произнесат в пленарната зала на парламента новите членове на Бюрото за контрол на СРС след като бъдат избрани. Бюрото е държавният орган, който контролира процедурите по прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС), тяхното съхранение, както и дали срещу граждани се прилагат незаконно СРС. (Повече за дейността на бюрото тук)

Мандатът на сегашното петчленно бюро изтича в края на декември, а тази седмица в Народното събрание бяха внесени кандидатурите на шестима претенденти за новия състав. Част от тях не са изненада. ГЕРБ номинира досегашния си представител в бюрото Огнян Атанасов. БСП и "Атака" направиха същото. Кандидатите на социалистите са сегашния председател Бойко Рашков и Илия Ганев, а на "Атака" - Огнян Стоичков. ДПС номинира Илко Желязков, а "Воля" - Пламен Иванов. За един от тях обаче - Илко Желязков, ако се перифразира, клетвата ще звучи така: " Кълна се при изпълнение на службата да се ръководя от интересите на Пеевски и ДПС".

Кой е Илко Желязков

През лято на 2013 г. Илко Желязков, тогава член на борда на директорите на Българския енергиен холдинг, качва в служебната си кола току-що назначения изпълнителен директор на НЕК Владимир Инков за командировка до АЕЦ "Козлодуй". "След това Инков вместо на малкия Делян започна да докладва на големия Делян" , разказва източник от енергийните среди, обяснявайки ролята на Желязков в енергийния бизнес на България.

"Малкият" е Делян Добрев, който е назначил като министър Инков в държавното дружество, а "големият" е Делян Пеевски, който вече е хвърлил око на строежа на газопровода "Южен поток". Само няколко месеца по-късно Инков става изпълнителен директор в смесената българо-руска фирма, която се очаква да строи проекта на стойност 4 млрд. евро. В началото на 2014 г. пък за строител е избран, заедно с близката на руския президент Владимир Путин фирма "Стройтрансгаз", консорциум от български компании начело с "Водстрой 98", тогава контролирана от Пеевски. За този период бившият банкер на фалиралата КТБ Цветан Василев казва в едно интервю: "Не е тайна, че Пеевски командваше "Южен поток" в България. Сигурно ще го отрече, но нека си спомним кой беше в БЕХ тогава: неговият човек Илко Желязков като действащ агент на ДАНС беше член на борда на БЕХ", заявява той за сайта "Гласове" през 2015 г.

Именно това е ролята на Желязков - да прокарва интересите на Пеевски в енергетиката, твърдят много бизнесмени и държавни служители в енергийния сектор. Малко след влизането му в борда на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2" през 2009 г. държавното дружество започва кампанията за смяна на застрахователя си със ЗАД "Виктория" на Цветан Василев, който тогава все още е близък бизнес партньор с Делян Пеевски. После следват операциите по вмъкването на КТБ като посредник при покупката на квоти за емисии на въглероден двуокис (с обща загуба на държавното дружество от вероятно 30 млн. евро), сделки за доставка на варовик и т.н.

От ДС до държавния резерв

Кариерата на Илко Желязков започва през 1981 г. във Второ главно управление на ДС - МВР. По-късно преминава на работа в НСС, но през 2001 г. е освободен от структурите на службата за сигурност заради нарушения. Това обаче, изглежда, не е така. Два независими един от друг източника твърдят, че Илко Желязков е бил на скрит щат в НСС, един вид агент под прикритие точно в енергийния сектор. Това се потвърждава и от официалната биография, която е приложена към кандидатирането му за зам.-председател на Бюрото за подслушвания от ДПС - там е посочено, че Желязков е бил служител на МВР/НСС от 1981 до 2007 г. И още нещо любопитно се разбира от депозираната биография на Илко Желяков - от 2007 г. до днес той се води на щат в Държавна агенция "Държавен резерв и военновременен запас" като директор на Дирекция "Сигурност и отбранителна и мобилизационна подготовка". Това става, когато Делян Пеевски става зам.-министър по държавната политика при бедствия и аварии.

През 2012 г. Желязков е назначен за член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, което за пореден път потвърждава топлата връзка на ГЕРБ с Делян Пеевски.

Любопитното е, че Илко Желязков беше освободен от поста в БЕХ през 2013 г. от служебния министър на икономиката Асен Василев. Мотивът беше, че Желязков, който дълги години е работил в Държавния резерв, а преди това и в МВР, няма необходимите качества за длъжността. Според запознати това е предизвикало скандал с ДАНС - Желязков никога не е криел близките си връзки с агенцията. Твърди се, че дори е имал протекцията на службата с мотива, че през него тя следи случващото се в сектора. През 2014 г. друг служебен министър - Васил Щонов отново уволни Желязков. Въпреки че нямаше публични мотиви, Щонов се възмущаваше защо НЕК изплаща изяло задълженията си към някои фирми (в случая свързани с колегата на Желязков в БЕХ и ТЕЦ "Марица изток 2" Георги Христозов).

През септември тази година той е освободен от съвета на директори на БЕХ и е назначен в борда на проектната компания за изграждане на междусистемната газова връзка с Гърция - един от проектите, за които се възлагат надежди да диверсифицират доставките на газ и да намалят зависимостта от Русия...

Защо ДПС номинира Желязков

Депутати от ДПС твърдят, че предложението за Илко Желязков за зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС не е обсъждано предварително на заседание на парламентарната група и някои от тях дори не знаеха за номинацията. Нямаха и обяснение за мотивите за издигането на кандидатурата му за поста. Очевидно решението е взето в тесен кръг, защото единственият вносител на предложението е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Депутати от мнозинството допуснаха, че една от причините за издигането на Желязков е желанието ДПС да има "верен" човек в бюрото за контрол на СРС. В сегашния състав представител на движението беше Георги Гатев, който първо беше отстранен като му беше отнет допуска до класифицирана информация от ДАНС, а след това беше прекратен й мандатът му от парламента. Всичко това стана с активното участие и на прокуратурата, а по време на скандала около отстраняването му от ДПС запазиха пълно мълчание по въпроса. Ако целта наистина е била да имат в бюрото "верен" човек от движението можеха да номинират друг кандидат - в редиците си имат достатъчно хора, които биха заели този пост.

Демонстрацията на ДПС

Номинацията на толкова явно приближен на Пеевски човек е по-скоро демонстрация. Част от депутатите от ГЕРБ разчитат кандидатурата на Желязков като "знак" от страна на ДПС лично към Цветан Цветанов. В средите на управляващите за Желязков се говори като за човека, който стои в основата на подадения сигнал в прокуратурата за подслушване през 2013 г. от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев срещу Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи. Обвиненията, бяха че над 700 души - предимно бизнесмени и политици, са били подслушвани незаконно със СРС по нареждане на Цветанов. По тези обвинения прокуратурата заведе дело за т. нар."кетчъри" срещу него и още трима души - бившите ръководители на звеното за подслушване СДОТО в МВР - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, по което те бяха оправдани от съда. От друга страна обаче Желязков се ползва с доверието на премиера Бойко Борисов. "Ако не беше така, Желязков нямаше да стои на отговорни постове в енергетиката и при трите управления на Борисов.", казват депутати от ГЕРБ. Освен това в деловодството на парламента бяха внесени шест кандидатури за общо петте места в бюрото за контрол на СРС като две от тях са от опозицията от БСП. Според социалистите кандидатурата на Бойко Рашков за председател и за член е издигната по-скоро като реверанс към него, защото досега той оглавяваше бюрото. От БСП са наясно, че няма как да бъдат избрани и двамата им кандидати. Така депутатите от ГЕРБ са поставени в патова ситуация. Ако решат да бламират кандитата на ДПС, ще трябва да преглътнат социалистите да се окажат с двама представители в бюрото, което няма как да се случи. Подкрепата пък за Желязков е унижение. То е такова най-вече за Цветанов, защото ще трябва да гласува за човека благодарение на който беше съден. Желязков е и единствената номинация за зам.-председател на бюрото. На тази позиция беше и предложения от ДПС и впоследствие отстранен Георги Гатев.

Изборът между кандидата на Марешки и на Сидеров

Проблем при избора на новия състав на бюрото може да се окаже и председателския пост. Освен Рашков за мястото са номинирани още двама кандидати - предложения от лидера на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединените патриоти" Огнян Стоичков, който и сега е член на бюрото, и внесената от председателя на "Воля" Веселин Марешки кандидатура на Пламен Колев, който е началник отдел в ДАНС. Първоначално се считаше, че кандидатурата на Стоичков може да отпадне, защото не е внесена от името на парламентарна група, какъвто е регламента. Освен това тя не беше съгласувана с другите две партии в коалицията "Обединени патриоти" - НФСБ и ВМРО. Пред "Капитал" Явор Нотев от "Атака" каза, че е внесено допълнително уточнение, че кандидатурата на Стоичков е от името на групата, а от ВМРО и НФСБ заявиха, че няма да се противопоставят на номинацията. Коалиционните партньори на Сидеров най-вероятно ще подкрепят Стоичков за член на бюрото, но засега не е ясно дали ще дадат гласа си за него за председател. Неофициално от ГЕРБ твърдят, че обмислят да подкрепят издигнатия от Марешки кандидат за председател като не е изключено той да е вторият "скрит" кандидат на ГЕРБ в бюрото. Така изборът за председател на бюрото се очертава сложен, защото, ако двете партии от "Обединените патриоти" ВМРО и НФСБ искат да подкрепят "скрития" кандидат на ГЕРБ, трябва да гласуват за кандидатурата на Марешки. От доста време обаче лидерът на "Воля" не пропуска да атакува в изказванията си председателят на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а през последните две седмици иска както неговата оставка, така и тази на вицепремиера Валери Симеонов. Другият им вариант е да гласуват за номинацията на Сидеров, която той внесе в деловодството на парламента без да я съгласува с тях. Подкрепата за Стоичков обаче ще означава, че кандидатурата зад която стои ГЕРБ може и да не успее и така управляващата формацията на Борисов има опасност да остане без председател на бюрото, защото те номинираха кандидата си само за член, но не и за председател.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djd32512718 avatar :-|
    djd32512718
    • + 5

    Жалки лилипути!!!

    Нередност?
  • 2
    guadeloupe.11 avatar :-|
    guadeloupe.11
    • + 3

    "Кариерата на Илко Желязков започва през 1981 г. във Второ главно управление на ДС – МВР."
    Отново дългата ръка на ДС. Без лустрация още колко ли години ще продължим да се лутаме в прехода.
    .

    Нередност?
  • 3
    aceton avatar :-|
    асен георгиев

    оплетени като свински черва – дс, турци и гербастите, изплюти от фондация „конрад аденауер“. той би се обърнал в гроба, ако знае какви бандити създадоха ГЕРБ.

    Нередност?
Нов коментар