🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Георги Гатев бе окончателно отстранен от Бюрото за контрол върху СРС

Координирани действия на прокуратурата и ДАНС парираха успешно органа, който трябва да ги следи

Георги Гатев (вляво) и Бойко Рашков при изслушването в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и СРС през декември м.г., когато изнесоха сериозни данни за тежки нарушения на закона.
Георги Гатев (вляво) и Бойко Рашков при изслушването в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и СРС през декември м.г., когато изнесоха сериозни данни за тежки нарушения на закона.
Георги Гатев (вляво) и Бойко Рашков при изслушването в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и СРС през декември м.г., когато изнесоха сериозни данни за тежки нарушения на закона.    ©  Анелия Николова
Георги Гатев (вляво) и Бойко Рашков при изслушването в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и СРС през декември м.г., когато изнесоха сериозни данни за тежки нарушения на закона.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано парламентът прекрати предсрочно мандата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев, чийто достъп до класифицирана информация бе отнет от ДАНС миналото лято след скандална процедура, тръгнала от прокуратурата.

Решението на парламента всъщност бе предпоставено от координираните действия на прокуратурата и ДАНС, а след това - и Държавната комисия за защита на класифицираната информация (ДКСИ), които отнеха достъпа на Гатев в една изцяло секретна процедура, без той да може дори да се запознае с обвиненията срещу него. Със секретно решение и закрита процедура Върховният административен съд потвърди решението на ДКСИ, което всъщност санира отнемането.

Така за парламента остана само да потвърди един вече свършен факт. В предложението на ресорната парламентарна комисия за контрол върху спецслужбите и прилагането на СРС се казва в прав текст, че са отказали предложението на зам. председателя Славчо Велков първо да изслушат Георги Гатев и председателя на Бюрото Бойко Рашков, а след това да вземат решение, защото нищо не би довело до друг краен резултат. Решението на ВАС е факт и не подлежи на обжалване, се казва в предложението на комисията.

Парламентът и днес отказа на предложението на Велков да бъдат поканени и изслушани в пленарна зала Гатев и Рашков, за да изложат фактите по случая и по-важно – съображенията за състоянието на НБКСРС.

Така след 10 минути процедурни пререкания и без нито едно изказване по същество, решението за освобождаване на Гатев поради несъвместимост бе прието със 111 гласа "за" от 111 гласували депутати.

На фона на активната позиция на депутатите от БСП, които и в ресорната комисия, и в пленарна зала направиха сериозни усилия да провокират изслушване на Гатев и Рашков и самостоятелно формиране на мнение по този случай от Народното събрание, особено симптоматична бе липсата на всякаква реакция на ДПС. От ДПС се очакваше да заяви някакво становище тъй като Гатев е избран в Националното бюро от тяхната квота, макар и негласно, тъй като "поквотното" разпределение на местата по правило не се официализира. През 2013 г. когато се създаваше Бюрото, кандидатурата на Гатев бе издигната от Камен Костадинов от ДПС, като той е единственият от петчленния орган, предложен от движението. Председателят Бойко Рашков и Илия Ганев са предложени от БСП, Огнян Стоичков – от "Атака", а Огнян Атанасов – от ГЕРБ. Сега обаче ДПС изяло се дезинтересира от казуса "Гатев", като дори при обсъждането в ресорната парламентарна комисия знаково отсъстваше формалният лидер на движението Мустафа Карадайъ.

Всъщност пасуването на ДПС е лесно обяснимо предвид факта, че атаката срещу Георги Гатев и НБКСРС като цяло бе започната и проведена от прокуратурата и ДАНС, които са периметъра на влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски. Конфликтът на Бюрото с ДАНС и прокуратурата тлее отдавна, след като Рашков и Гатев демонстрираха, че имат намерение да осъществяват реален контрол върху използването на СРС от двете институции. Това доведе и до реален резултат – намаля броят на исканията, видимо е по-сериозното отношение към мотивите, с които се подават, увеличи се броят на отказите от страна на съда и др. Първото сериозно проявление на този конфликт се появи когато бюрото осветли порочните практики в Софийския градски съд под ръководството на Владимира Янева, за голямо неудоволствие на прокуратурата и Висшия съдебен съвет. След това от прокуратурата демонстрираха недоволство по повод на проверка по делото за фалита на КТБ, в която участва Гатев. Последваха и някои други конфликти във връзка с разкрити закононарушения при прилагане на СРС. Междувременно някои драстични нарушения при прилагането на СРС станаха публично известни доста преди да бъде сезирано Бюрото за тях, покрай делата, в които са използвани. Такъв е случаят с варненския съдия Светлозар Георгиев, който бе подложен на шестмесечно тотално подслушване и проследяване по "оперативна информация" и сигнал на прокурора по делото "Марешки", след което бе обвинен по скалъпено обвинение, че опитвал да влияе на прокурор по дело. Съдия Георгиев бе оправдан на две инстанции - Софийския градски съд и апелативен съд, като в мотивите и на двете съдебни решения се съдържа коментар за порочната практика, допускаща възможност да се подслушват съдийски кабинети, където се провеждат тайните съдийски съвещания, за неустойчива практика по огласяване на данните, получени със СРС, и най-вече за опити да се отстраняват неудобни магистрати по конкретни дела. Това е "практика, която компрометира принципа за независимост на съдебната власт и създава незаконосъбразен способ за отстраняване на неудобни магистрати от конкретни производства или повлияване на решенията им в определена посока", пише в решението Софийския апелативен съд.

През лятото на м. г. от прессъбщение на прокуратурата, с което започна атаката срещу Гатев, стана ясно, че обвиненията срещу него се състоят в това, че той бил подпомагал обвиняеми и подсъдими магистрати да подават жалбите си до Бюрото с искане за проверка дали спрямо тях е осъществено незаконосъобразно подслушване. А един от случаите, за които е обвинен Гатев е именно този на съдия Светлозар Георгиев. Замесените магистрати отрекоха да са получавали нерегламентирана помощ, но истината за всичики тези обвинения остана скрита заради секретността на процедурите. Георги Гатев твърди, че включително и той няма яснота за същността на обвиненията и доказателствата срещу него.

Междувременно както председателят на НБКСРС Бойко Рашков, така и Гатев, на няколко пъти коментираха публично, че атаката срещу Гатев е атака срещу Бюрото и дейността за контрол върху използването на СРС.

Очаква се следващата седмица парламентът да одобри правила за номиниране и избор на нов член на Бюрото на мястото на Гатев.