🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ поставиха под санкции Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради "мащабна корупция"

Това са най-сериозните еднократни санкции по закона "Магнитски" досега и обхващат активите на 64 компании, свързани с тримата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ наложиха санкции на олигарха и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и на настоящия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

В официално съобщение от американското финансово министерство се съобщава, че тримата български граждани ще бъдат санкционирани по реда на закона "Магнитски", което означава, че специалното звено за контрол на чуждестранни активи ще блокира активите на фирми, свързани с тях. В заповедта са изброени 64 дружества.

Според финансовото министерство на САЩ, това е най-голямата еднократна корупционна санкция, предприемана по "Магнитски" до този момент. В изявлението се добавя, че тримата играят огромна роля в корупцията в България, както и международно чрез широките си мрежи от контакти и бизнеси. На Пеевски, Божков и Желязков им се отнема правото да пътуват към САЩ и по-важно - конфискуват се всички техни активи на територията на страната, а компаниите и активите, свързани с тях, се превръщат в персона нон грата за всички банки и дружества, които търгуват с американски финансови институции или компании. Тъй като повечето банки по света имат редовни контакти с американската финансова система, това на практика значи, че активите им могат да бъдат блокирани по цял свят.

Заедно с това, се обявяват и санкции от Държавния департамент на САЩ по Раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека. Този раздел се дублира със закона "Магнитски" като забрана за влизане в САЩ, но засяга и преките роднини на санкционираните.

"САЩ подкрепя всички българи, които се борят за изкореняването на корупцията, като търсят отчетност за корумпираните държавни служители, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България", казва директорът на офиса за контрол над чуждестранни активи към финансовото министерство на САЩ Андреа М. Гаки.

Кой е Делян Пеевски

Делян Пеевски от 2009 г. до тази пролет беше депутат от ДПС, като на изборите през април изненадващо не влезе в листите и съответно в парламента. Той обаче не е толкова известен с политическата си дейност, като въобще рядко се появяваше публично, а със задкулисното си влияние в съдебната система и с прикритите си корпоративни владения.

До 2014 г. той беше в своеобразен тандем с Цветан Василев и с помощта на неговата Корпоративна търговска банка и политическия гръб на депутата бяха придобити редица значими активи като БТК, "Петрол", "Булгартабак" и др. Раздорът между двамата за разделянето на владенията доведе до атака срещу банката и нейното затваряне, а в последствие неговите интереси прозираха и при последвалата война за активите на КТБ.

Пеевски е де факто "задкулисният цар" на българската икономика и политика в последното десетилетие, като от него зависят неофициално много обществени поръчки и действия на институции.

В съобщението от САЩ се цитират действията му покрай местните избори от 2019 г., когато "Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване".

Лейтенантът на Пеевски

Илко Желязков е една от по-слабо известните фигури на задкулисието в България. Той е известен с прякора си "лейтенанта на Пеевски", поради факта, че прокарва неговите интереси в различни сектори. По предложение на ДПС през 2018 г. Желязков стана член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и сега, в разгара на скандала с подслушванията, той продължава да е там и дори е зам.-председател на бюрото. В този смисъл санкциите на САЩ придобиват още по-голяма тежест и показват "завладените" български институции.

В енергетиката например Желязков беше стигнал до ръководството на БЕХ, като в бранша се твърдеше, че всяко по-важно назначение в държавните дружества минава именно през среща с Желязков и водене при Пеевски. Това си пролича през миналата година при процедурата на избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране когато фаворитът за поста и одобряване от ГЕРБ кандидат Пламен Младеновски изненадващо се оттегли. Няколко източника тогава потвърдиха, че това е станала защото не е бил одобрен от Пеевски.

Според САЩ, от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп.

Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане.

Кой е Васил Божков

Васил Божков десетилетия наред беше почти монополист в хазарта в България, като силните му позиции в сектора бяха осигурявани от различни държавни структури, които през последните години са му спестили плащането на стотици милиони левове към държавния бюджет. В началото на миналата година властта рязко го атакува, повдигна му 18 обвинения, като освен за таксите и за други криминални деяния, Божков се укри в Дубай, започна да разказва за взаимодействията си с политици от ГЕРБ и Делян Пеевски, но не предостави доказателства. После си учреди партия, но на последните избори не събра гласове за влизане в парламента.

Сега партия "Българско лято" също попада под санкциите на САЩ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • - 2
    • + 2

    Не съм вярвал, че ще го кажа, но все пак - браво на САЩ !

    Интересното сега е дали Божков ще пусне комикс по темата :)

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 2

    За какво ми скрихте постта? За това, че казах, че в момента половината служебно правителство в икономическата си част е от ваши хора или за това, че вие докарахте Борисов 1 през 2009 с никому известия Дянков. Вярно, не вярно това е моето мнение и го казвам културно в коментар. Манипулирате читателите си тук като им говорите за свободи на словото, а заличавате коментари. Пълно лицемерие и демагогия!

    Нередност?
Нов коментар