🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България се отказва и от Пакта за миграция на ООН

По подобие на Истанбулската конвенция документът бе атакуван от "патриотите" и БСП, ГЕРБ се предаде този път без съпротива

Правителствена информационна служба
Правителствена информационна служба
Правителствена информационна служба    ©  Правителствена информационна служба
Правителствена информационна служба    ©  Правителствена информационна служба
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След провала с Истанбулската конвенция българското правителство обяви, че България няма да стане част и от друг актуален международен документ - Глобалния пакт за миграция на ООН. Позицията на правителството и парламентарните групи на партиите в управляващата коалиция е да не се подписва документът, срещу който се заформи остра съпротива през последните няколко седмици.

Решението стана ясно в понеделник сутрин след заседание на коалиционния съвет на управляващите в Министерския съвет. Заседанието бе свикано заради протестите срещу поскъпването на горивата, повишаването на цената на застраховката "Гражданска отговорност" и данъка за стари коли, които се проведоха през уикенда в цялата страна. След заседанието обаче управляващите не обявиха никакви мерки по актуалната тема за протестите и вдигането на цените. Изненадващо, вместо това лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки (лидерите на "Обединени патриоти" не участваха в заседанието) обявиха замразяване на българското участие в пакта. Мотиви за това решение на коалиционния съвет не бяха обявени.

Така правителството от ГЕРБ се отказва - този път дори без да опита да води битка, от втори принципен международен документ, който става обект на агресивни спекулации сякаш по един и същ сценарий.

Механизмът, по който темата на пакта се повдигна в публичното пространство и се вкара в употреба, за да замъгли други остри социални проблеми, е огледален на този, по който бе използвана Истанбулската конвенция. Първоначалните опасения бяха повдигнати от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който преди десетина дни обяви в послание пред медиите: "Над Европа надвисва нова опасност - Глобалният пакт за миграция на ООН." Топката бе поета от лидера на БСП Корнелия Нинова, която през уикенда използва тази тема, за да отклони вниманието от лидерските проблеми в левицата.

ГЕРБ се отказва без битка

Решението представлява пълна промяна в позицията на властта по отношение на пакта, който трябва да бъде одобрен на срещата на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 декември.

Миналия месец вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че страната ни ще подкрепи последната редакция на международния документ, който адресира проблема с миграцията на глобално ниво и цели да обхване всичките му аспекти - от спасяването на човешки живот, през справянето с първопричините за незаконната миграция до икономическите аспекти на миграцията.

Тогава от външното министерство обявиха, че в последната редакция на документа се съдържат въпроси от първостепенно значение за страната ни като по-ясното разграничение между легални и нелегални мигранти, възможността за търсене на отговорност (включително наказателна) при нелегално преминаване на границата, препотвърждаване на суверенното право на държавите сами да определят кого да допускат на своя територия, отбелязването на негативния ефект от нелегалната миграция и т.н.

Според опонентите на пакта обаче с него "под табелата "легална миграция" се отваря широко вратата на милиони ислямисти и икономически мигранти, които ще залеят Европа, а поради геополитическото си положение България ще бъде задължена да създаде пътища за редовна миграция" (Джамбазки), като неговата скрита цел е да "стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление" (Нинова).

Любопитното е, че всъщност пактът не създава юридически задължения на страните, които са го подписали, и този факт не се оспорва.

През уикенда вътрешният министър Захариева защити документа и обвини БСП, че "за пореден път опитват да разсейват общественото внимание от собствените си проблеми". Тя опита да даде повече разяснения за Пакта за миграцията, от който не произтичат никакви правни задължения съгласно националното или международното право. Пактът е по-скоро принципен и ценностен документ, който действа, зачитайки националния суверенитет и правото на всяка държава да определя своя миграционна политика, която не противоречи на международното право.

От ГЕРБ посочиха, че всъщност официална позиция на страната ще бъде формулирана тепърва - след дебат, насрочен за тази сряда, на заседание на Комисията по външна политика и Комисията по вътрешен ред и сигурност с участие на ресорните министерства,– МВР, МВнР и министерството на труда. След това Министерският съвет трябва да вземе решение за състава на делегацията в Маракеш и за позицията до 1 декември.

Любопитното е, че дискусията в сряда не е отменена, но управляващите вече обявиха позицията на държавата, което до голяма степен обезсмисля обсъждането.

В клуба на националистите

В крайна сметка два дни преди въпросното заседание с ресорните министерства, на което да се вземе решение по българската позиция, става ясно, че България няма да се присъедини към пакта - по подобие на Австрия на Себастиен Курц и Унгария на Виктор Орбан, който е противник на миграцията. Полша, Чехия , които влязоха в спор с Брюксел заради съпротивата си срещу националните квоти за търсещи убежище, обмислят да направят същото. Към този клуб е вероятно да се просъедини и и Хърватия.

От пакта се дистанцираха и САЩ на Доналд Тръмп, който също води своята агресивна битка срещу мигрантите. Документът не е подписан и от Русия.

Дежа вю

Пактът за миграцията на ООН е вторият международен документ само за година, към който България отказва да се присъедини. Първият бе т.нар. Истанбулска конвенция - международен документ за защита на жените от насилие, който страната ни подписа, но в крайна сметка отказа да ратифицира, отново след създадена истерия и откровено демонизиране на документа.

По същия начин атаката срещу него обедини БСП и т.нар. 'Патриоти", като увлече и още националистически формации и групи, проруски организации, крайно консервативни религиозни организации, Българската православна църква и т.н. В крайна сметка благодарение на хибридна пропаганда и всяване на страхове от несъществуващи "заплахи" документът бе изваден от дневния ред на обществото - кабинетът "Борисов 3" изтегли решението си за подкрепа, въпреки че той бе обявен за приоритетен и от Европейския парламент, и от Европейската комисия.

Впоследствие в опит уж да спасят документа от ГЕРБ го пратиха в Конституционния съд, който с озадачаващи аргументи установи, че един термин от него опасно противоречи на основния закон и това застрашава правния ред в България. Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева призна, че заради отказа на България да приеме конвенцията много е възможно и Европейският съюз да замрази намерението си частично да се присъедини към нея.

"Достатъчно е един или два от членовете на Европейския съюз да напуснат пакта на ООН за миграцията, за да бъде отслабена позицията на ЕС като международен фактор. Това заяви в Берлин пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

За Пакта за миграцията

Създаването на Пакта за миграцията, чието пълно име е Глобално споразумение за сигурна, организирана и редовна миграция, бе договорено през 2016 г. след най-голямата мигрантска криза в Европа след Втората световна война и е записано като цел в т.нар. Нюйоркска декларация, която очертава подходите на страните - членки на ООН, към миграцията. През юли споразумението получи подкрепа от 192 от 193-те държави от ООН, само САЩ първоначално не го подписаха.

Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и най-вече за изкореняване на причините, които водят до масова миграция.

Според проекта за решение, с който Европейският съюз планира да се присъедини към пакта на 10 декември в Мароко, документът цели "да се приемат мерки във връзка с условията за влизане и пребиваване, както и правила за издаване от държавите членки на визи и разрешения за дългосрочно пребиваване, включително с цел събиране на семейства; определянето на правата на гражданите на трети страни, пребиваващи законно в дадена държава членка, включително условията за свобода на движение и пребиваване в другите държави членки; незаконната имиграция и незаконното пребиваване, включително експулсирането и репатрирането на незаконно пребиваващите лица и борбата срещу трафика на хора, по-специално на жени и деца".

Глобалният пакт за миграцията не поражда и няма за цел да породи каквито и да било правни задължения съгласно националното или международното право, пише ясно в решението за присъединяване към пакта на ЕС.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    milipili avatar :-|
    Скакауец
    • - 6
    • + 8

    "След провала с Истанбулската конвенция "

    Провал? Наричате "провал" категоричния успех на Българското общество срещу гнусното домогване на джендър идеологията и джендър НПО-та до образованието на децата и до държавния бюджет!
    Будите единствено смях и съжаление!
    Личи си от далеч на кой дявол точно сте си продали душата за грантове...
    А някога бяхте сериозна и уважавана медия....

    Нередност?
  • 2
    georgigeorgiev4 avatar :-|
    georgigeorgiev4
    • - 3
    • + 7

    Отказът от Джендър конвенцията беше правилно, добро, обективно решение, което нямаше нищо общо с правителството. Освен това беше подкрепен от повече от половината население на страната, включително и хиляди жени.

    А Капитал загуби поне един читател, който редовно си плащаше абонаменти - от най-скъпите. Да сте живи и здрави, продалжавайте да ходатайствате на ЛГБТ движенията.

    Нередност?
  • 3
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 2
    • + 6

    Както е тръгнало, дори и Германия, току виж, се е отказала също. Ще е на добро.

    Нередност?
  • 4
    georgigeorgiev4 avatar :-|
    georgigeorgiev4
    • - 3
    • + 5

    "Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева призна, че заради отказа на България да приеме конвенцията много е възможно и Европейският съюз да замрази намерението си частично да се присъедини към нея."

    Това е страхотно. Само че не е само България. И не е само в Източна Европа. Няколко държави отказаха да обезмислят пола, включително Унгария, Чехия, Словакия и Ирландия.

    Със своята едностранчива, манипулативна и абсолютно непрофесионална работа по темата икономедия се дискредитира все повече сред своите читатели. Господа, вас ви четеше цвета на нацията - десни, леви, красиви, грозни, средна класа... Скоро ще си останете сами с Америка за България.

    Нередност?
  • 5
    amerikanski avatar :-@
    Virginia
    • - 2
    • + 3

    "Любопитното е, че всъщност пактът не създава юридически задължения на страните, които са го подписали, и този факт не се оспорва."

    Като НЕ СЪЗДАВА ЮРИДИЧЕСКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, защо го защитавате ?
    Защо ви е толкова голям проблем, като той нямал Задължения?

    Може би защото не създава задължения, но създава потоци от пари и проекти... както покрай защитата на мигрантите..

    Нередност?
  • 6
    amerikanski avatar :-(
    Virginia
    • - 2
    • + 3

    [quote#4:"georgigeorgiev4"]Господа, вас ви четеше цвета на нацията - десни, леви, красиви, грозни, средна класа... Скоро ще си останете сами с Америка за България.[/quote]
    Така беше .. И аз бях един от редовните , верни читатели.

    Нередност?
  • 7
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 2
    • + 3

    Браво! Много разумна постъпка!

    Нередност?
  • 8
    nnikolov_bg avatar :-|
    Никола Николов
    • - 2
    • + 1

    Воден от популизъм и корпоративни интереси, Борисов взе поредното безотговорно и отчаяно решение, с надеждата да съхрани властта си. Решение исторически грешно, което отново ни поставя в отбора на аутсайдерите и ретроградните сили. Отново даваме сигнал, че стоим на страната на тези, които искат да превърнат Европа в луксозен затвор.
    Показателно е също, че до момента няма позиция по темата от лидерите на демократичната общност, което говори, че те вероятно мислят като Борисов, Сидеров, Каракачанов, Джамбазки, Симеонов, Нинова други лица с подчертано "демократично" поведение.

    Нередност?
  • 9
    rael avatar :-|
    Rael

    Главната причина Великобритания да напусне ЕС са имигрантите:
    https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/brexit-latest-news-leave-eu-immigration-main-reason-european-union-survey-a7811651.html

    Нека не се залъгваме, ако натискът да се приеме Пактът за миграцията, или ИК продължи, българите, и други нации, ще продължат да се хлъзгат към "спасителят" Путин. Безумците от Гревио, които очевидно са превзели администрацията на ЕС, няма да се спрат сами. Трябва да ги изринем, като болест, като напаст.

    Нередност?
  • 10
    rael avatar :-(
    Rael

    Капитал, наистина е тъжно да ви гледам как предадохте журналистиката и започнахте да пропагандирате. И то какво? ЛГБТ доктрината. И вие, и вашите спонсори не съзнавате, че колкото по-нахално ви купуват, толкова по-неприятни стават.
    Сега си давам сметка, че от месеци не съм влизал, не съм виждал някой да ви цитира, не съм търсил вашето мнение - както беше години наред.
    Със здраве!

    Нередност?
Нов коментар